THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

12 January 2012

Rezeki Lagi...Air Selusuh Dah Sampai

Syukur...terima rezeki lagi...kali ni adalah Air Selusuh...yer la nak dekat bersalin ni...air penawar memudahkan bersalin...aku anggap satu rezeki memang emak tengah duk usaha nak amik air selusuh...kebetulan terbaca blog mama baru YOURAMIRAH.....dia dah standby air selusuh awal bulan tapi hujung nak bersalin tak sempat minum...air selusuh nya adalah dari bacaan oleh suaminya...lagipun amirah bersalin melalui czer ..tak sempat dia nak minum air selusuh...then air selusuh itu menjadi kenangan...wahhhhhh ...tetiba memang aku nak...so aku mengoffer diri ..huhu tak malu...yerlah dari dia duk buang sayang tu..air bacaan ayat ayat surah...

Pada mulanya kami nak minta air selusuh dengan penceramah agama Dato' Ustaz Abu Hassan Din...rumah dia pun tak jauh...kami satu kariah setempat masjid yang sama...tapi memandangkan masa nak jumpa Ustaz agak terhad...maklum la sibuk kan...kecuali kalau abah jumpa dia kat Masjid..dia free la tapi lupa pulak bawa air nak di baca kan...tu yang jadi bertangguh...sebenarnya lagi manfaat kalau suami baca...EA nak baca kan tapi dia tak confident takut bacaan tak betul.....cukup sekadar bacaan air Surah Yassin tiap khamis malam jumaat aje la dia buat kan...ada la jugak kan...

Air selusuh ini ada yang kata boleh di minum seawal 7 bulan..tapi banyak yang tak galakkan ..risau contractiona awal tapi baby tak engaged..problem jugak tu kan..dan seeloknya aku dengar minum masa sakit contraction bukaan 6cm...sapu sapu kat perut jugak....Insya Allah memudahkan/meringankan sakit bersalin...hope aku tak lupa la bawa air ni masuk labour room....EA jugak jangan dia gelabah sudah la...takpe EA lupa emak ada kann...:))...sapa ada pengalaman minum air selusuh maybe leh share sikit eh..aku pun tak baper reti gerak rasa contraction tu camner maklumla anak sulung kan...blur blur...sakit pinggang , sakit tongkeng belakang aku dah cuak..


DOA SELUSUH  (niatkan ikhlas kerana Allah dan berdoa agar dipermudahkan bersalin)

1) membaca surah al fatihah dan selawat ke atas nabi 
2) membaca ayat 54-56 surah al a'raf sebanyak 3 kali
3) membaca ayat pertama surah at-tariq sebanyak 3 kali
4) membaca ayat kursi sebanyak 3 kali
5) membaca permulaan surah qalam sebanyak 17 kali, nun pada permulaan surah dikatakan membawa makna nasir (penolong) dan nur (cahaya)
6) membaca bahagian terakhir ayat 104 surah yusuf sebanyak 17 kali
7) membaca surah mu`awwizatain (surah al-falaq dan surah an-nas) sebanyak 3 kali
8) membaca doa nabi yunus dalam perut ikan nun dalam ayat 87 surah anbiya' sebanyak 17 kali
9) akhir sekali baca "ya fattah bila miftah iftah lana bihurmati ummi musa bint lawi bin ya'kub salawatullahi taala 'alaihim ajma'in wa bihurmati buduhi" sebanyak 17 kali.




posto posto berkotak dah sampai...sudah di terima...tengok berkotak je dah leh agak

dari si pengirim nya Amirah...amin murah rezeki...berkat air mudahan senang la bersalin yang dibaca oleh suami nya..

Bukan kasut crocodile yer....mimpi la kan nak dapat kasut free...huhu

Alhamdulillah yang ditunggu tunggu dah sampai..

Air Selusuh...

Eh eh tetiba ada terselit ni...dapat lagi...terima kasih susah susah aje bagi....ada jugak tu hadiah sampingan

Rezeki  jangan tolak.... terima kasih Amirah dan suaminya jugak..terima kasih banyak banyak...semoga kalian sefamily murah rezeki yang melimpah ruah dengan penuh keberkatan...



ADA SATU PERTANYAAN, MACAM MANA PULA DENGAN AIR RENDAMAN BUNGA AKAR FATIMAH DARI MEKAH TU..FUNGSI NYA SAMA KE.?? DALAM PADA MASA YANG SAMA EMAK DAH RENDAM KAN JUGAK NAK BUAT MANDI DAN MINUM ...BOLEH KE MINUM EH...MUSHKIL NI




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

14 comments:

LoVEaQshA said...

erm setahu sy mmg bkn tyuk mnum ke air akr ftimah tue?huhu
bkn leh mbntu bg jwpn,tny soklan ag adlh erk..huhu sory *__*

Almklomla pestime ni,tu yg blur2 ag..hihi

NanieZara said...

air selusuh tak pernah minum.air akar fatimah dah penah minum rasanya minum masa dah masuk 9 bulan.boleh jer minum air tu takde apa bahaya pon.selawat pastu doa lah mintak dipermudahkan..

Bitt (double IS) said...

air bunga akar fatimah tu saya minum...huhuhuhu rasa tok sah ckp tapi masa iskandar kuar alhamdulillah senang...masa ismeth buat2 lupa minum...penangannya bila engage tu siap melantun balik dia naik atas masa dr seluk kali pertama (masa tu induce)...ngeeee tu la kannn...hehehe

tapi ape2 pon kita berusaha dan jgn pikir yg bukan2 sudah...kena banyak tenang setelah saya berpengalaman lahirkan dua org insan tuh...bila u kuat baby pon kuat..insyallah :)

Liyana said...

wah bestnye dpt free...
mil kata bunga akar fatimah tu mmg utk minum bila dh dekat2 bersalin nt...

aTy _faRed~ said...

aku blur pasal air selusuh ni..nak buat pon tak tau...aku tanye mak aku..mak aku moden sangat tak tau gak..huhu...siap kate soh beli..weeiihh.. mane ade jual..huhu..neway..ko nyer info ni pon sikit sebanyak membantu aku gak..:)

rosmawaty said...

mimy pengalaman waty ms ank 1st gatai2 minum awal ms tue lg 3 minggu lg nk bersalin haaa ambik perut waty bergelodak ish risau gak mak smp antar hsptl rupanya klu ikut petua mak waty lg 2-3 hari nk due br minum adoi degil lg waty x mo dgr ckp mak...tp air nie mmg bagus mimy nk2 tuk ank yg 1st sbb sng bby nk jumpa jln kuar...

Lady Diana said...

hi mimy, salam kenal..btw, congrates xlama lg nk jd ibu ;) jom follow memollow? done following u! semoga semuanya selamat. jgn lupa minum air selusuh tu. aritu ade ustaz bgtau sy ms amikkan air selusuh adik, minum minyak kelapa sesudu sehari, seminggu b4 due.insyaallah utk memudahkan bersalin :)

Queen said...

nik minum dua2...air selusuh minum..air fatimah tu pun minum..

orang kata...kalau dah sakit2 nak bersalin..rendam akar fatimahtu...kalau kembaaaangggg cepat..tu tandanya dah dekat masa....kalau lambaaat je nakkembang..tu tandanya lambat lagi la tu...=)

nik dulu..masa kat opis sakit..so otw tu hubby kol rumah suruh rendam akr tu.. rumah dgn opis less than 10 minutes..sampai rumah mama ckp dah kembang gile dah...hahha...

so minum sikit air fatimahtu..lepas tu sapu dekat perut..akt belakang..kat kaki.. katkepala...

pastu dah minum air selusuh..sbb mas atu contraction dah setiap 1minit..sampai tak sempat napas.. pergi hospital baru 1cm tak terbuka lg jalan..masa tu pukul 6pm++

tapi alhamdulillah..malam tu bersalin..kul 10.24pm


pengalaman nik...nurse tak bagi minum air selusuh..lebih2 lagi dalam labour room..mungkinsebab nik terlampau sakit....

=)

POSH76 said...

mcm2 jenis air selusuh ni...yg pentin g memudahkan..

POSH76 said...

mcm2 jenis air selusuh ni...yg pentin g memudahkan..

Ann Ishak said...

pengalaman my sis, minum air rendaman bunga akar fatimah ni selepas baby dah engaged dan sapukan ke perut jugak, sama fungsinya dengan air selusuh. air zam zam pun baik jugak di minum sebelum nak bersalin ni...yang pastinya yang baik2 saja semoga dipermudahkan, meringankan kesakitan semasa bersalin nanti.

Softtouch [Hanim] said...

air selusuh pernah minum air akkar fatimah tu xpernha minum

sy air selusuh minum masa tgh contraction tu...jgn minum bila xsakit..mak sy ckplah...sapu2 kat perut..

lagi satu sy bc ayat ni. Lailahailla anta subhanaka inni kuntumminazzalimin...

masa tgh sakit bc ayat tu..tak ingat nama ayat tu mimy..lupe..

youramirah said...

hi akak!

baru terbaca. almaklumlah bz sket kt ofis, smpai umah nak mengadap arsyad je. hihi. btw, tengkiu kerana menfemeskan saya di entry ini. hehe.

bieyah ahmad said...

air selusuh sparuh buat mndi...mak yg sruh...sparuh buat minum..minum time sakit2..pas2 bwk jgk msuk laboor room..tgh nk teran2 bleh plk rs haus..ckp ngn nurse haus..nk minum..pas2 suami bg minum air selusuh..sebaik nurse xtnye...hehehe

Google