THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

05 January 2012

Preggy Mum Sila Makan Kalsium

Masalah yang sering dihidapi time pregnant ialah kekejangan kaki atau krem atau aku panggil gelar silang biawak...orang pregnant memang kerap kena....aku pun pernah kena tapi awal pregnant la...selalu nya krem terjadi sebab kurangnya kandungan kalsium dalam badan...sebab bila kandungan makin membesar baby pun nak membesar gak so dia akan amik curik sikit kalsium dari ibu dia ...dari kalsium la terbentuk tumbesaran tulang baby....ada pendapat mengatakan kalau baby cukup kalsium...baby yang lahir akan dapat tulang yang kuat, tegap...thats why preggy mum kena minum susu at least 2 gelas sehari...tu pasal la wujud la susu berlambak kat pasaran Anmum, Dumil Mama, Mamil Mama...dsb...

Wah aku cakap macam doktor aje....huhuhu..yer la aku ikut cakap doktor la ni...awal 3 bulan aku pernah kerap kena krem tetiba...owhh sakit ok...time tu rasa terjerit ..tak tau nak buat apa...so aku tanya la doktor...camner nak kurang kan krem atau kalau boleh tak nak langsung ada krem...tu pasal doktor tanya minum susu...yer doktor susu sudah minum...kang lebih baby besar pulak...aku pun naik gemuk nanti...then doktor pun citer kandungan susu tak berapa cukup kalsium...kandungan dia tak banyak...then dia suggest aku makan pil kalsium...sebenarnya any supplement kalsium di pasaran boleh makan...supplement kalsium dari brand Amway, Shaklee, Usana dsb...sumber kalsium dari pil adalah lagi banyak dari susu...yer cer compare kotak susu bandingkan ngan pil...yer banyak beza...kalau tak mo makan pil ...minum la susu 3 gelas sehari ok...kalau mampu la...tak mampu...uwekkkkkk muntah siot

Aku ni nak jimat aje...hihih brand kat atas boleh je beli...dah free aku amik free nya la klinik panel kan...doktor rekomen aku makan pil kalsium nama OBICAL....angkat tangan sapa pernah makan...mak ai ubat nya besor la nak kena telan...demi kepentingan kalsium aku sanggup makan...dan bermula dari kandungan 3 bulan aku makan sampaila sekarang dah 9 bulan...Alhamdulillah memang berkesan...sejak itu aku terus takde kekejangan kaki...@ krem..serius aku tak tipu..memang takde...tido malam aku selesa....ala sakit pinggang tu ada la...tak leh elak ....tapi bab kaki krem tak de langsung....sebab tu aku bila aku baca blog preggy mum yang krem aku akan suggest makan pil kalsium dan juga susu segelas sehari..dapatkan advise doktor...makan lebih pil kalsium pun tak elok gak...kolesterol tinggi...so yang kaki krem tu masih belum terlewat minta nasihat doktor nak makan pil kalsium...yang tak mengandung pun takde hal...supplement kan...untuk kesihatan badan kta jugakk....jaga jaga orang pompuan senang kena penyakit Osteoporosis...baik mencegah sebelum terkena...


Aku makan pil kalsium jenis ini...OBICAL namanya...kotak 4 segi pepel..ada 30 biji..cukup la untuk sebulan makan..

Fokus sikit fungsinya "Calcium supplement enriched with Magnesium,Phosporus, Vitamin D3 and Frusto Oligosaccharide FOS"

Kandungan Kalsium adalah 800 mg...

Pil yang senang di makan...macam kopek kacang yang ni kopek plastik..buka makan masuk mulut sebijik sehari...

ok bersedia untuk makan sebiji masuk mulut...walau besar telan aje eh...anggap la kacang..



AMIK BANYAK STOK NI UNTUK DALAM PANTANG JUGAK...KALSIUM PENTING JUGAK DALAM PANTANG YER....MAKLUM LA SEGALA TULANG TEMULANG DAH DIGUNA PAKAI KERAH TENAGA KANNN..HIHI



Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

9 comments:

NanieZara said...

yani sebut "simpul mengkarung"...rasanya ada mkn gak obical ni tp tetap sama jer..agaknya tang kaki takde banyak lemak kot...tu pasal tulang cepat benor krem..

mrs_nazir (Maz) said...

fuh ngeri ase klu kena simpul biawak tuh..huhuhu...aah btol sy pun ada gak mkn pil kalsium, penting utk preggy mom selain minum susu utk dptkan kalsium... =)

Liyana said...

sy terus p amik kt klinik lps akk ckp elok utk tulang. so far blm rase lg kejang2 kaki ke krem ke ape.. hihi alhamdulillah... :)

TQ ye kakak ^_^

~ NANA ~ said...

i sebut tarik mengkarung...hehe...my fren x suka mkn pil so dia gantikan dgn susu & yogurt :)

Kella said...

makan beb.. makan je.. untuk kesihatan kamu juga.. aku kagum dengan kau ni, sebab kau memang tak amik mudah dengan banyak hal masa preggy ni.. =)

POSH76 said...

info yg bagus....bnyknyer pil kena telan nok

Queen said...

kalau terasa nak kena je terus lipat kaki naik...pegang kuat2..it will lessthe durationkene tu... =p

kalau tak cukup kalsium tula gigi berlubang la..mcm2...telanje..haha.. =p

amal said...

huuu saya x cari lagi kak pil ni.. tapi alhamdulillah dah tak krem dah skrg.. erm mmg penting kalsium ni kan. kat klinik gomen xde pulak dia bagi...

Ann Ishak said...

Selalu jugak kene ni, petua org2 lama, Bila krem datang menyerang cepat2 berdiri...tapi bila practise memang tak sakitlah

Google