THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

27 January 2012

Mau Meratah Ikan Celup Tepung Ngap Krap

Hari ni jumaat....hari penghulu segala hari...hari jumaat rasa nak makan best best aje....dah duk umah ni kan...memang makan apa yang emak aku masak la....nampak abah baru balik pasar ada Ikan Kembung..emak tanya aku ...ala abah ko Ikan Kembung nak masak apa ...tetiba aku teringat kesedapan Ikan Celup Tepung pak mentua aku pernah buat....wowwww sedap seh....ala ni yang rindu balik kg Terengganu...lama nya tak balik...ikan celup tepung versi terengganu adalah sedap...aku terus sms tanya Encik Awak...resepi sonang pun tanya laki ko..huhuh...yer la laki aku nya feberet food kannn....Tganu kite punya sedap weh..baik kita follow resepi orang ganu kite...resepi yang aku rasa mudah nyaa....bancuh, celup, goreng...dan makan ngan rangup nya....nah amik resepi senang aje...modal pun tak banyak...makan pun sedap..leh gak ganti sotong, udang...lunch aku meratah ini je la..ngan air asam...air asam emak yang buat....kalau Encik Awak buat air asam lagi sedap...dia keje tak de makna la nak suh dia balik semata buat air asam.....


Ikan Celup Tepung Versi Terengganu



Bahan dan Cara nya :


5 ekor Ikan Kembung (suka hati la nak baper ekor), 5 sudu besar tepung beras, 1 sudu kecik serbuk kunyit, sedikit kapur masak (bukan kapur tulis yer), sedikit garam (ikut suka hati nak masin camana), 1 biji telur, air untuk membancuh, minyak jangan lupa lak nak goreng...apalagi bancuh semua bahan adunan dalam mangkuk dengan air...tang ni main agak agak la..macam nak mengoreng pisang la...pastu kita celupkan ikan dalam bancuhan tadi.. pastikan minyak dah panas dalam kuali...panas betul betul yer...gorengkan sampai betul betul garing...masa tengah goreng tu amik sudu letakkan sikit dalam celup tepung tu bagi adunan banyak tepung...dah habis goreng apalagi kita makan la....Bismillah..jemput makan...


SELAMAT MENCUBA DAN MERATAH SESEDAP RASA...





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

8 comments:

wahida said...

terus rasa nak mkn nasi kerabu...

mamyharraz said...

wallaaaahh yamehhh :D

tengkiu share resepi.mudah ni nnt boleh try buat dapppppnyaa.

Cho Zila said...

alamak akak lak terasa2 nak makan gini... best ... ala kena buat malam ini thanks.. tapi akak takder kapur masaktu tak yahler kot yerk..

Bitt (double IS) said...

memanng sedap tuh...udang pon kadang2 i celupkan..hehehe

Nadine said...

waaaaa, thanks for the recipe babe, will definitely try! nyum!
take care eh Mimy, dah bersalin cpt2 inform! ;)

Ann Ishak said...

sedap makan ikan goreng tepung dengan budu, ikut tekak ku sendiri

mrs_nazir (Maz) said...

perghh...terliur plak nengoknya..harus dicuba nih...nyum2

Riri Yoorin said...

waaaaa memang sedaaap

Google