THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

03 January 2012

36 Minggu Mendebarkan Bila Bila Masa Je Ni



Bersamaan ngan tahun baru jugak.....my pregnancy dah mencecah ke 36 minggu..wahhhhh terngok la ticker tu.......tak percaya aku...Alhamdulillah aku dan baby sudah 9 bulan bersama mengharung hidup setali pusat bersama di dalam womb ...apa mama nya makan dia pun makan....huhuhu...saat ni dah kena ready fizikal mental ni....mula la aku neves ...dup dap dada...serius seh berdebar....36 minggu adalah bersamaan 9 bulan ..so memang dah kena get ready..beg baby n mama pun dah pack...ikut EDD 31 Jan 2012 ni....samada lambat ke cepat ke ...tak tau tak tau takde jawapan...apapun semoga selamat menempuh alam kelahiran..

Baby sekarang sudah 9 bulan makin kerap bagi penendang power kat mama....aduh kadang sampai rasa sakit kat bawah ...lagipun kepala baby dah ke bawah...dia pun kemain la merodok kepala nya kat bawah tu..dan dan tu terus rasa tak tahan nak terkencing...tak leh tahan tahan...hihihi....sampai mama kena pakai pad la...tak tahan nya pasal...keluar pun bukan banyak...alahai setitis tis tis...kalau malam tu memang tak tido nyenyak la...asik la kerap bangun ke toilet...jeles pulak aku nengok EA tido berkrooh...aku setiap 1/2 jam je terbangun nak terkench...kuar nya pulak nan ado...tis tis gitu...

Selain itu aku dah dapat rasakan...sakit bahagian celah paha..pinggang, perut...aduyai...kadang nak bawa badan pun tak larat...sebab aku gemuk kot...perut tak la besar sangat pun....kadang dah sakit kat perut...erkk...false alarm dah nak start la tu...cer kalau duduk bawah pastu nak bangun berdiri...serius memang hazab..terpaksa berpaut lengan ngan orang kalau nak bangun...tapi kalau bab mentawaf soping mall...hamboi pantas laju aje jalan....hahaha...larat la pulak walau jalan terkangkang senget kannn....ini menandakan kemungkinan besar baby mama pun kuat soping macam mama kan kan...heheh sehati sejiwa la bab habiskan duit..yeayyy okeh pasni lahir kita soping together key....

Mama to be mengandung 9 bulan ...perut kecik je kan...now dah 9 bulan tukar uniform ke opis untuk keselesaan

Sebenarnya dalam hati aku Allah aje yang tau...risau kalau tengah keje kat opis...ada tanda sakit...waterbag pecah ke..memacam dah pikir...harap harap kena kat umah time malam la...lagi pulak dengar ramai kawan kawan 36 weeks ada yang dah keluar...ikut emak aku tempoh dia beranak kan 4 anak anaknya awal 2 minggu dari tarikh due...oh sama kah ngan mak aku ek....kalau lambat dari due date pun aku takut...takut baby terlebih matang ...Ya Allah permudahkan jalan bersalin...takut sangat yang benornya ni....dalam jiwa tak tenteram ni wajib baca ayat, surah, doa bagi tenang...fuh fuh anak sulung kan...perasaan tu lain la ...tunggu next checkup yer..dah kerap ni ..seminggu sekali sudeh...

beg pack mama dan baby dah ready ke hospital...dup dap pulak nengok beg ni


babycenter.com
Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. 


Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. 


Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.) 


Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan. 





DOAKAN AKU DAN BABY SELAMAT MELAHIRKAN YER...MOHON MAAF KEPADA KENALAN SEGALA KESALAHAN TUTUR KATA PERBUATAN SENGAJA ATAU TIDAK DISENGAJAKAN ...
(minta maaf awal awal takut tak sempat lak kan)....MUAH XOXO









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

19 comments:

Deqna said...

semoga semuanya selamat... saat mendebar2kan kan tapi teruja jugakkan.... aku dulu pun cpt dua minggu ....

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

dear, sama la kite kan.. tp fisha punya EDD 26 jan... cedank menunggu masa juga nie.. kiter pun minta maaf bebanyak ekk.. kowt2 ada salah n silap.. ol da besh~!!

NanieZara said...

yeay...baby cepat lah keluar.tak sbar kak yanie nak tgk baby..(eh kak yanie eh)heheheh..

Beg baby dgn beg kakak mya sama lah..nanti leh shopping sama2 dgn mama baby kita cari baju baru...

Ieda Al-Habsyi said...

semoga dipermudahkan segalanya, luv u beb! :)

POSH76 said...

Insyallah beb tak sabo tunggu baby keluar...aku doakan ko dgn baby selamat amin

ciksuen said...

wa..da 36 weeks! mmg tengah nunggu mase je la ni. hehe,,goodluck~

Liyana said...

smg selamat semuanya.. rasenye baru je jmpe akk hr tu, mcm kecik lg perut, wee.. dh nk bersalin dh.. goodluck :)

mrs_nazir (Maz) said...

sis, smg slamat semuanya & dipermudahkan Allah..amin,..kena get ready dah ni,saya dlu awal gak 1st bb, 36wks5dys bb dah slamat tgk dunia..hehe..apepun jgn lupa mintak mahap byk2 kt parent & somi espc.....experience in giving birth is so priceless dear... enjoy d moment.. =))

amal said...

insyaallah dipermudahkan semuanya.. berkat doa mak akak, suami akak, kawan-kawan akak ni, insyaallah selamat semuanya :)

hana said...

mimy, semoga selamat semuanya..sakit mmg sakit, tp bila tgk muka anak n muka suami, hilang sakit..banyak2 selawat ok..

Nurul Aziz said...

Selalu baca blog ni, aaaaaaaaa kalau kak mimy dah 36minggu, maksudnya saya dah 37minggu. Hahaha takuttttnya kan? Takyah beranak lah :'( Biarlah baby dalam perut je. Hehe:p

aTy _faRed~ said...

kecik..?? besar gak ar pewot ko..kire sedang elok ar..:) apepon..aku doakan ko dipermudahkan segalenyer..insyaallah.. aku bace pon nebes gak nih..:)

norhasniza said...

Semoga semuanya selamat...xsabar nk tgk baby cumil mimy...

radziah AR said...

doa akak semoga mimy & baby selamat hendaknya....

Liyanaroxx said...

Kak Mimy,yana doakan kak mimy selamat bersalin ye?semoga semuanya dipermudahkan...doa & zikir byk2 semoga senang baby nak keluar nanti...tak sabar nak tgk HERO akak! :)

Bitt (double IS) said...

semoga dipermudahkan segalanya ya mimy...tenangkan perasaan anda ;) u nerves baby pon nerves.. ;)

Ann Ishak said...

semoga selamat ibu dan baby...aku maafkan segala kesalahan ko babe

mekchu said...

oooh ok.. mekchu tertinggal benonya entry ni.. tau ko mmg well prepared :)

armouris said...

info tentang melahirkan anak di SihatSelalu - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

Google