THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

06 November 2013

Bikin Sendiri SOS CARBONARA tanpa Prego

Hai hari ni hari rabu...mood adalah malas nak keje...uhuhuh...sedap lemak berkrim cuti straight dari sabtu - selasa...rasa nak duk rumah tapi dapat gaji macam sekarang boleh tak?? huahuahau....banyak cantik ...ye eh macam cantik je...macam comel je..macam berangan je....ye sudahhh kembali bekerja mencari rezeki....

Seperti yang diminta...eh semalam post kat IG..ramai lak berkenan dengan carbonara ntah apa rupa ni...minta resepi...heheh...aku pun semalam tak snap pic step by step sebab main mencuba jek..eh tetiba jadi...sumber adalah dari google la...mana lagi nak cariii kan...semalam cuti public holiday tapi tinggal 2 beranak je pun...EA keje...berdua aje la ngan Fayel tu malas nak masak meresap hehehe ...apakah? tak tau nak masak apa bleh gitu...duk umah apasal tak lapar eh...plus Fayel aku tanya nak nasi tak?? dia cakap tak nak...lagi sedap la mama ko kan malas super double...

Hmm tup tup petang lapo hoi...maka krik krik..tengok ada Fusilli...nak masak carbonara la...nak cuba tanpa prego...jadi dop....heheh...maka terhasil la hidangan SOS CARBONARA HOMEMADE...Fayel memang suka ya amat carbonara...makan berulang kali pun takpe...favourite betul...maka bila anak dah suka moh la masak laju laju jadi rajin...kalau EA ada ni memang sah la dia tak makan...dia kan kureng western ni....taraaa papa takde ini la masa nya...yeayyy.. oh ye resepi cuba mencuba buat sendiri tanpa prego adalah begini...



Resepi SOS CARBONARA HOMEMADE

Masukkan butter or olive oil dan tumis bawang putih 5 biji dan 1 biji bawang merah cincang halus...gaul gaul sampai naik bau dan warna ...masukkan bahan bahan macam ayam ke udang ke....aku takde bahan ni semalam aku letak sosej cheese...pastu letak tepung gandum 1-2 sudu...aku nasihatkan letak sikit sikit je..jangan main tuang ye...nanti jadi macam aku semalam satu senduk aku letak habis berketul...hohoh...tepung ni untuk bagi dia likat je...then masukkan susu segar...letak la berapa banyak pun...ikut lemak tekak korang...aku letak setengah liter...pastu campur air...kacau ...naik mendidih masukkan lada hitam tumbuk, garam secukup rasa...kasi kacau bg berkrim...pastu aku campur parsley or basil..nak nampak seri sikit....last sekali aku masukkan cheese slice sebab takde parmesan or cheddar...slice pun boleh ...lagi berlikat ko sedappp rasa yummy cheese leleh...dan siap...panas panas makan ngan Fusili...ok pasni nak eksyen takde prego pun boleh buat la......huhuhu







Carbonara bikin sendiri menjadi tau...taraaaaa..walau agak likat sikit sebab tepung tertuang banyak...tp takpe..tetap licin ...adik adik aku datang serbu semalam join sekaki makan..berbaloi ar buat banyak.......







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

32 comments:

Izwa Kamaruddin said...

aaaa..sedap!

Qhaifa Nur said...

nampak pekat...sedapnya

ameris said...

kalu saya takde bantuan preego mmg babai laa... kreatip laa awk.

diana aziz said...

Ok, blh try... :)

Jen Jen Areff said...

waa menarik tertarik. leh nk try buat sendrii la.. aritu dah try buat chicken chop. hehe

Nurul Aziz said...

Ni kat bawah adik ipar tengah masak spageti cabonara.. hehe..kakak ipar dia pemalas.. tahu nak makan je.. muahaha..

~ NANA ~ said...

dapnye kakmi...i pon suka buat sendiri sbb lagi sedap & blh dpt byk...hehe

Unknown said...

sedapnyee

yanamib said...

mcm sedap je..mcm nk buat je..mcm bila tah nk buat..hakhak :p

Unknown said...

kalau gini senang bleh cuba :)

::puan ungu:: said...

terliuq kak saya tengok gambo...sedapnye...

Kella said...

terbaikk mimy!

Chekgu Azrine said...

sedapnya sis..akk suka karbonara

mamyharraz said...

sy pun skrg nak mkn carbonara homemade sos sendiri je senang dan sedap hehe

Aty Fared said...

gigih lagi rajin nyer ko buat sendiri....nampak sedap sangat dah tu....

PinKy MoMMa said...

kenapa ko tunjuk makanan best ni jer mimy oiii..tak keruan dah aku ni!!!

ok nnt leh cuba resepi..tak yah guna prego dah hahaha..thanx mimy ;)

♥ ROS ♥ said...

Kakmi terliur nya...nak try yg kakmi buat :(

Nadine said...

nyums! thanks babe for the recipe! dulu i buat pakai fresh cream, ini pakai fresh milk, leh cuba, leh cuba :)

anez zamri said...

perghhhh..nampak sangat nyumsssss..ok nanti leh cuba resepi akak nih..

Unknown said...

sy dah try kak...memang sedap....tp derhaka sikit sebab xikut resipi...cheese xletak sb xda stock..tp rasa tetap merbeles!

Unknown said...

Dah buat td...mmg mebeles..hb x abes2 ckp sedap giler..hehe
mekasih share resepi.

Unknown said...

Dah buat pon tadi.. thank.you.. anak2 suka =)

Unknown said...

Guna susu cair blh ke? Ganti susu segar?

Unknown said...

Guna susu cair blh ke? Ganti susu segar?

Unknown said...

nyumi nyummi .. slurppp dak erhh haaha

Unknown said...

nyumi nyummi .. slurppp dak erhh haaha

[a]k[u]^j[u]g[a]k said...

Saya dah try resepi sos ni.cuma guna susu kambing (powder) bancuh dgn air sebab takde stok fresh milk.hehe sedap marbeles kebabom sgt! Tq!

Siti Shawalriah said...

tq share resepi... sedap.......

Unknown said...

Resepi ni utk berapa orang ye?

Unknown said...

Sy copy ya...tq

Unknown said...

Sy copy ya...tq

admin said...

telekung
telekung
telekung

resepi ni kena cuba..

telekung
telekung

Google