THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

14 November 2013

Karpet vs Tikat Evamatik

Nak buat perbandingan sikit antara karpet dan tikar evamatik.. ruang tamu ni la tempat Fayel main sesuka hati macam playground pulak di buatnya...ruang playland yang EA buat hari tak luas..Fayel jarang nak main situ...situ macam lebih kurang storage simpan mainan dan baju baju ...ada khemah..sesekali merajuk lari la masuk khemah...huhu

Untuk nampak kemas berhias aku alas kan karpet...karpet bulu...karpet ni senang di jaga dan dibersihkan...just angkat tengkur tengkur keluarkan habuk...vakuum pun ok tapi tak berapa umphh nak menangkis habuk....selalu terselit makanan celah celah...makanan biskut kudapan Fayel grrrr...tapi tu la aku sayang sikit karpet...ini la satu nya yang ada jenis bulu...bagi aku penggunaan karpet ni rumah nampak kemas...

Alternatif lain selain karpet...aku tukar pada tikar evamatik..tikar ni jenis material getah pvc tu...ala kalau untuk kids yang jenis corak ABC tu...tapi ni aku beli kat Nilai 3 ..pastu tambah satu lagi beli kat Ros Anis...kebaikan yang best tikar ni bila ada anak...air tumpah, makanan tumpah memang senang lap...senang anak nak bermain ala ala playground tapi nampak tak proper la...uhuhuh...ada aku kisah proper ke tak...huhuhu yang penting tak penat aku nak mengelap or menjemur..air tumpah mop saja...



Macam ni la Fayel bawa diri bila merajuk masuk khemah..duk terjerit la aku mana fayel ni...rupanya membawa diri dalam ni



ruang tamu ku playland ku...hehehe Fayel nya ruang bermain sepah mainan pun kat sini...lagi anak aku ni suka menyepak bola..sikit gol...main la ko kat ruang tamu ni


Ruang Tamu tengok tv ada karpet...errr pelik tak tengok caca marba color karpet, cat dinding , sofa tak seirama color nya huhuhu...


Ruang tamu bersama tikar evamatik...senang nak menjaga nya satu hal...senang nak menyapu mengemop pun ok tapi tak best nak golek santai depan tv..sakit badan.errr tirai colourful ikea tu ingat nak let go beli lain...Ikea dah keluar baru color hitam...nice bebeh


Dan kesimpulan dari perbandingan dua benda ni...aku rasa dua dua best....karpet pun best..tikar pun best...so tukar tukar pakai la...setelah setahun menyewa sini...aku plan nak deko balik rumah aku...tengok orang lain deko rasa nak follow gak la ..baru rasa feeling duduk home sweet home..ho yeah...memula proses mengecat semula...perabot tak payah tukar pakai je apa ada...ruang nak ubah style sikit...tengok camana..since dah tunjuk ni boleh jugak minta pendapat semua...hello semua tolong deco...kot kot ada idea nak kongsi camana nak susun atur....tapi jangan suh aku tukar perabot pulak...gile oii rabak poket...ok dah tu je ..sebenarnya just nak tanya pendapet mana lebih praktikal tikar ke karpet....huhuhu ok jawapan masing masing ...dan jangan lupa eh pendapat tolong kami bantu kami pendapat mendeco...pandangan korang akan ku hargai...lebiuu









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

17 comments:

diana aziz said...

Mimy, ni pendapat nana je tau. nana rase better mimy maintain guna karpet evamatik tu dulu memandangkan fayel tu masih kecik n aktif. kalau karpet bbulu ni susah sikit nk jaga n bahaya utk ksihatan. mklum la rumah kan cepat je berhabuk..

Lagi 1, less kan barang2 kat rumah. bg ruang rumah jd besar. br selesa nk duduk... n cat rumah warna pastel sb blh bg efek rumah besar. tu je... :)

YanaHime said...

Mimy, cuma nk bg pendapatlaa..tv tu elok klu lekat terus ke dinding. Sbb kaki dia x lebar sgt, mudah jatuh. Just my 2 cent ^_^

Cik Puan Rara said...

rara pon suka karpet ni.senang nk sapu pon sama kan kak.

Haslinda Sadiken said...

yehhh...roh mendeco rumah sudah sampai seruuu....selamat mendeco gengg..daku kena tunggu belanjawan baru bleh deco2..huhuh

CikNaa said...

ciknaa pakai kapet buluh tu aje.sbb tikar eva kt umah tu dh koyak2.. buruk nmpk..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Kalau karpet ni perangkap habuk n mcm akak ckp lg senang nk bersihkan tikar sb anak kecik ni kan suka suki je buat sepah.. huhu

Wawa Yusoff said...

wa pakai tikar ape ntah nama nya. corak katun2. besar. tebal dan jenis foam. sangat lembut dipijak. elman tegolek telentang pun tak sakit.

Tapi tulah, tikar corak katun depan tv kat ruang tamu, rumah dah mcm nursery. hehehe

YanaUjang said...

sy prefer tikar kayu/buluh whatever tikar..karpet senang berhabuk sbb rmh nan ado air cond...iols ada resdung xleh hidu habuk..tgk org guna karpet mmg cantik..tp nk menten kebersihan karpet tu..lahaiii bercinta! so tikar is ze bezz! ^_^

ameris said...

kuat tol aura mendeco mommies gojes ni. saya pun terpalit gak.
takpe mimy buat slow2, mula2 cat baru kaler pastel.

Qhaifa Nur said...

kalau pandai deco ruang tamu yang kecil nampak luaskan...sekarang tikar buluh dah pelbagai...

Chekgu Azrine said...

best kan mendeko..akk tggu msk rumh sndiri br nk mendeko..huhu

♥ ROS ♥ said...

Jom deco kakmi.. Suka tgk deco2 org kan :) semngat membara... Ros ska tikar lg dr karpet sbb senang nak cuci... Asben minat karpet sebab cantik.. Btol kata kakmi, dua2 best..hehhehe

Ayu Rashid said...

Ayu pun sama. Lebih selesa dan SELAMAT guna tikar evamatik. Anak mmg nak main kat hall jugak. Sbb depan tv dan kami pun mmg melonggok depan tu hahaha. So sgt mudah nak maintan. Susah hati oooo tgk anak2 main or makan atas karpet.

Ada anak kecik mmg cabaran laaa nak melawa rumah.

Nora Karim said...

ada anak kecik mmg tak boleh nak melawa rumah... huhuhu senang guna tikar eva je... nanti anak2 dah besar sikit baru deco cantik2.. heheh

Aty_Fared said...

Aku kental jiwa raga pakai karpet... tp jgn mimpi ar anak nak merasa makan kat depan tivi...hahaha..kedekut mak ko...

PinKy MoMMa said...

my..carpet mu sexy sungguh la warnanyer..cantik sangattt...tp klu ada anak kecik mmg kena guna tikar aa lebih praktikal kan..senang nak sapu huhu tp umah aku guna karpet..

bila dah guna karpet byk nau peraturan lah pulak...makan jauh jauh skit nak..apak pun sama..bengang jer zamri ngan aku hahaha..

Suhaily ahmad juffri said...

Best nya tgok org decorate rumah :-)

Google