THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

08 November 2013

Peristiwa Kereta Rosak Tengah Jalan

Hari rabu petang balik keje jalan jem mengila yang amat....kuar 5.30 petang sharp pun dah stuck panjang jem teruk kat mahameru...sampai rasa dah bosan...tup tup sampai kat area sentul...rasa mcam bau hangit terbakar semacam...pastu ada kete sebelah tunjuk tunjuk ...nampak asap berkepul naik dari enjin...oh my cuak terus...panik tak tau nak buat apa....maklum la pompuan...aku pikir nak selamat kan diri je kot tetiba terbakar....

Waktu dah senja menjelang Maghrib...aku nekad samada nak teruskan jalan ke berhenti..tengok asap semakin berkepul...ah sudah...jom lari selamatkan diri..dah tak pikir apa ...stop kete tengah jalan...berpin pon la orang...pakai kasut terus ke tepi...tetiba masa tengah panik ...terpandang satu motor duk tengok terus ke berhenti tepi...ah sudah apasal dia berhenti...lagi la aku takut...aku risau orang amik kesempatan je ni...memula aku bo layan..dia tanya aku jawab tak acuh..dia tengok aku macam tak layan dia berdiri je situ...sampai aku nak call dia tegur ada kredit tak...aku buat tak tau terus call sambil tangan mengigil...

First call mesti la laki aku EA...EA lak otw dari puchong dia suh tunggu situ jangan gi memana.......oh my kul baper nak sampai dengan jalan jem gile ni..nak nangis dah rasa oii...aku call abah tak jawab call lagi...bgtau Abah suh datang...hmm sementara nak tunggu tu mamat tu ada lagi ..dia diri je sebelah aku...jadi mesra alam tanya aku keje mana la ..rumah mana...aku tak jawab muka malas layan...still kena berhati hati jugak ...apa kemungkinan boleh berlaku..tapi di hati kecil aku bersuara...kot kot niat dia baik..sekurang nya dia berhenti...tawakal aje la...kalau dia jahat pasti ada balasan sebab waktu maghrib ni..

Aku ikut kata hati dan tawakal semoga dia orang yang baik dan bukan di kalangan bukan bukan...bila hati dah tawakal baru aku rasa lega sikit...mamat ni minta izin nak tengok kete....nak buka enjin..katanya high temperature...tinggi mencanak ke merah...dia kata air kering kot ni...aku diam je..memang la aku tak tau pape pasal kete pun...duk bregantung semua kat laki aku je...then sementara abah datang...dia cakap kat aku..."awak ok tak ...kalau ok saya nak balik"...ada orang nak datang kan..tetiba aku tak bagi hehehe."boleh tak tunggu sampai parent saya sampai..boleh eh"..ok dia tunggu...heheheh...akhirnya sampai jugak abah dan adik ipat aku...lega...mamat tu salam semua dan beredar...abah aku ingat tu mekanik ...dia peneman aku jek...hehehe..

Syukur la dia ada...kalau tak horror kot mau aku menangis pitam tak tau nak buat apa...In Sha Allah di permudahkan segalanya...aku amik positif dari apa yang berlaku...tawakal..dan kalau kita berniat baik dengan orang ...tak cari musuh...ini la hikmah sebalik nya...Allah bantu kita secara tak langsung...kita dilindungi....amin...apapun isu kete memang high temperature naik tinggi merah...tapi masalah lain...kipas bergegar berbunyi nampak nya kena masuk bengkel ...maklum la kete pun dah 10 tahun...sayang aku takkan tukar or jual...banyak kenangan kete ni...banyak jasa nya....sudahnya aku sampai rumah lewat gile...ngam ngam kul 8 terus maghrib..Fayel paling kesian duk tunggu kepulangan mama nya...mana la mama ni...pengajaran nya sentiasalah belajar check kereta jangan tau pandu je...




Kereta ku berasap asap tengah jalan...huwaaaaaa takut woo ngan bau hangit nya...serammm risau terbakor je


Fayel yang menunggu kepulangan mama nya.....kesian sampai hisap susu pun atas tangga hehehe...wasap dari adik aku...











Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

Mar Mansor said...

ye perempuan pon kena amik tau hal kete..sgt penting..
syukurlah semuanya selamat kan..

Anak Lebah Comot said...

sokong kak mimy..lagi2 kita yang perempuan nie....berdarau tau... Alhamdulillah nasib kak mimy selamat...

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..
Mujur xda apa2

~ NANA ~ said...

nasib baik kamy xde pape kn? & ada jugak org sudi bantu...

i ni kalau kereta mati tgh jalan mau menangis sbb panis taktau nk buat apa! haha

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alhamdulillah nsb baik xde pape.

Aty_Fared said...

pheeww memang panik kalau tetibe kereta break down tengah jalan ni....

e k i n ♥ y u s r i said...

mesti panikkan kak kete rosak

Umi Qi said...

Haaaa kak mimi...yg nih lah ju plg takut...huwaaaaaaa nsb baik kak mimi ok selamat...sekarang org bukan semuanya jujur nk tlg kita...tp ikut rasa hati akak...if org tuh cm ok...akak leh minta dia tlg tgkkan...syukurrr...harap kete kak mimi cepat pulih ye...

Ainul Hayat said...

Kak Mimy,
Boleh jadi pengajaran buat akak & erni. Inilah yang Erni takutkan kalau bawa kete. Kalau asben ada kat darat takpe...huhuhu....

Cho Zila said...

memang betoiler beringat sebelum kenakan.. nasib yan gmembantutu baik orangnyerkan..

Nurul Izayani said...

Ho..siannya kak mimi..sian kt fayel gak,huhu

♥ ROS ♥ said...

Sbb tu org ckp perempuan kna amek tau padal kete.. Tp ros pun xminat tau nak amek tau..tau bawak jer..kikiki.. Comell ahh fayel tggu mama gitu.. Papa tunggu x?? Heheheh

YanaUjang said...

bahaya kak oii temperature naik..takut kena overhaul...asben sy tiap kali ada mslh kete dia duk explain pung pang pung pang kt bini and adik² pompuan dia ks sume org alert psl kete...hihi alhamdulillah sy tau la jugak sikit² psl enjin etc etc...pasni akk kena alert tang temperature tu tau...klu air cond tiba² rs panas tgk meter temperature dulu..klu naik trus berhenti tepi..jgn paksa jalan...kena overhaul haruuuu... ^_^

MimahAjil said...

Alhamdulillah budak tu baik.nasib jugak kan kak...ade hikmah disebaliknya...kalau mimah pun dah cuak gak.tak reti papepun pasal kete.tau start.g keje.g jln.

lily lotus said...

ciannya tunggu ibu dia. salam perkenalan :)

PinKy MoMMa said...

laki aku sllu pesan..jgn harap dia jer check kete..kena amik tau jugak huhu...ni pandai bawak jer..well ppuan mmg gitu kan..

aku pernah kena tayar pecah..pastu org paw mahal okeh..nangisss..nasib ko tak de apa2 my..

Google