THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

05 February 2016

Happy Birthday Fayel 4 Tahun


Eh lama tak tulis blog..macam biskut kejap ada kejap takde...hah begini la kejap bzz kejap tak bzz..haishhhhhh..birthday fayel pun tak story kat blog...uhuhhu...

Yeayy Fayel dah 4 tahun pada 31 January ....kejap nya masa berlalu..tipikal rasa macam mak mak lain...rasa macam semalam baru pregnant kan dia...syukur pada Mu Allah...kerana memberikan aku peluang merasa kenikmatan kegembiraan bergelar ibu.....

Tahun ni still tak de celebrate besar besaran ....fayel pun dah sekolah...yang penting kita rai potong kek...kebetulan birthday dia balik kampung Muar...sambut sana dengan nenek sedara dan moyang....yang penting bagi budak budak ni dapat potong kek dan nyanyi dah cukup dah tu...ada satu lagi celebration plan ...nak sambut sekolah pulak...plan 2x tak jadi...tunda lagi...nanti lepas raya cinta sambut kat school ye sayang...

Nak wish untuk Fayel kesayangan ku...happy birthday anak mama...panjang umurnya panjang umurnya...amin..semoga membesar lagi dan menjadi anak yang soleh , berguna untuk mama...kalau la takdir Fayel anak tunggal mama ...mama harap Fayel boleh jaga mama nanti...sayang mama seadanya macam mana mama sayang kan fayel..mama nak fayel jadi good boy...disayangi dan disukai semua orang okay...mama sayang awak tau...huhuhhu...Selamat Hari Lahir yang ke 4...



Birthday kek simple..beli kedai kek kat Muar je...simple tapi rasa sedap sangat...RM23 aje...kalau la KL ada harga gini syoknya

Happy Birthday Fayel...readyyyyyy ..excited sangat jumpa ada kek depan mata...lama dah menantikan kek 


Mama nk interprame ngan birthday boy....papa tak masuk dia tukang snap


Kebetulan hari birthday je mesti demam....every year macam tu....sian dia...

Belanja makan birthday boy tapi tak sihat pulak...sempat nak pis tu muka sedeyyyyyyyy

Get well soon baby boy...demam tanda nya nak kuat dan sihat ye..


My handsome boy ...bergaya dah anak bujang ni


Lebiu sayang....happy birthday ye

































28 January 2016

DC Superheroes Cafe,Sunway Putra Mall with Zura Yaya

Kaut semua entry tahun lepas...kasi citer semula sebelum makan tahun banyak kang lupa...huhu..last year end dec...hujung tahun biasa nya ramai cuti...ramai yang akan bawa anak datang opis...akupun nak bawa fayel datang opis la...dah selalu tanya mama nak gi opis mama boleh?? excited kalau nampak menara rebung...apa dia pikir opis tu playground ke.?? sesekali boleh la...hujung tahun kelonggaran la sikit bawa budak naik atas...kalau waktu lain sorry la menggangu keje...huhu..serius ganggu keje...ada budak ni satu keje apa tak leh buat...berlari dari hujung ke depan ...stress...sebab tak tahan stress nya..aku pun amik half day ..hahah call zura kebetulan dia pun bawa yaya gi opis...jom la kita date bawa anak anak kita melasak opis ni hahh..

Janji temu naik LRT putra tunggu Masjid Jamek then tukar train naik Star LRT gi Sunway Putra Mall..first time aku gi mall bawa anak naik LRT...dekat je rupanya train Star dengan Sunway Putra Mall..tak jalan jauh pun..turun je jalan sikit naik escalator dah masuk area shopping mall..wahhh menjimatkan masa...lain kali gi sini parking LRT je la...senang...tak la merenyah kan sangat..maaf la akak jakun...orang tak biasa naik LRT gini la hahaa..padahal dah lama dah orang tau kiki....yang tak tau Sunway Putra Mall tu kat mana...hah ni dulu The Mall kat PWTC tu...dah tukar pengurusan baru dah cantik dah ...dalam pun best dah tak boring macam dulu...agak menarik untuk datang shoping, makan, jalan...

Bawa bebudak ni perkara pertama dorang nak ialah makan..so kenala cari tempat makan dulu...attraction yang menarik budak budak ni Superheroes Cafe...sini ala ala macam fast food tapi karakter superhero...makanan more tu western food...Zura dah pernah try sini katanya sedap walaupun mahal sikit...takpe la sekali sekala gaji nak merasa kan...jom la try...aku share makan ngan Zura..Fayel & Yaya memasing satu set ..siap air dan meal..makanan kat sini mahal ye ..awas...memang tak logik nak compare ngan lain..range air sini lebih kurang RM18...kalah starbucks..tapiiii hah ada tapiii berbaloi tau sebab sedap sangat...rasa coklat toffee dia sangat sedap...rasa nak try pakat pakat la share ye...makanan pun mahal sikit...menu burger gitu je dalam RM14-15...hah jangan terkejut ..but its sedap...patty burger dia pure...hari tu kitaorg gi weekend so harga jadi diskaun set RM30....still mahal hehe sesekali...


DC Superheroes Cafe
Sunway Putra Mall 
Unit 2-29, 2nd Floor (opposite Juice Works)





Hari fayel ke opis mama..semangat bangun pagi dengar opis mama...seronok tul dapat masuk Menara Rebung


 Amik half day terus mama...tak larat layan lasak kat opis...jom balik kita naik Putra Lrt

Fayel kena berdiri ...tension dia...hahah dia kata train ni tak best la mama

 Hai kita jumpa yaya kat sini...tunnel nak gi Star LRT...macam pose pakwe merajuk je

my bff sayang ....Zura & Yaya

 DC Superheroes Cafe, Sunway Putra Mall , TIngkat 2


Ok tunggu menu apa la nak makan...pilih makan luar berlatarbelakang kan Batman

Mama pun nak sebelah Batman

Apa la budak berdua ni sembang kencang ...hahah

Air dah dapat...air ni toffee coklat..sedap sangat......

 Yaya & Fayel air sama....minum la korang ye sesama tak yah rebut

 Rasa rasa sikit air sedap ni...oiii mmg sedap la


 Burger Hitam dah sampai...walau hitam tapi sedap ye..

Ni yaya punya...Aquaman...burger ikan ye...ala ala fillet o fish

Fayel makan tak bagi mama share ye...kedekk

 Yaya pun happy dapat makan sorang satu...


Ni je aku share ngan Zura...ni burger tuna...ala ala sandwich..dan ternyata sedap...siap nenas lg dalam

Ok settle makan ,,masa untuk jalan jalan mall...kemain pegang tangan korang kan kepit...mama perati je dari belakang...

Awak pegang tangan kita kuat kuat nanti kita jatuh...heheh nanti kita set date lagi ye yaya ajak mama zura jalan lagi...yeayyy...seronok fayel dapat jumpa yaya
















27 January 2016

Rawatan Pertama Lilopa ke Klinik Veterinar Kerajaan Rawang

Ni update bulan lepas punya..hehe update juga la untuk anak bulus kesayangan ku...Lilopa...tarikh ni 3/12/2015..plan cuti khas untuk Lilopa..hamboi demi mu anak bulus....mama papa cuti...kitaorang plan bawa ke klinik kerajaan...vet swasta ada je weekend tapi mahal la ongkosnya ...nk jimat apa patut boleh je gi gomen...tapi weekdays saja...kena la berkorban cuti...xpe sekali sekala...

Tujuan utama pergi klinik vet nak vaksin kan lilopa..since adobt dia tak pernah lagi buat vaksin...dia anak kucing lagi memang kena vaksin...memula dia datang rumah ada je masalah kena kat dia...3 hari bela dah kena sakit mata...huwaaaaa...tensen mak...merah merah mata dia...dah la tak biasa bela anak kucing...tanya pada geng mak kucing...ada yang sudi bagi krim mata...sapu terus elok..lega...mak kucing suh vaksin kan...kitten memang ada je masalah...ok baik lah..

Klinik Vet kerajaan yang aku google ada dua di sekitar KL...Cheras & Rawang...tengok paling dekat dengan rumah...decide pegi Rawang..Rawang tu dekat aje dengan Gombak still dalam daerah yang sama...cuma satu je la masa nya ada lah terhad...nk datang klinik gomen kena awal pagi...aku silap plan nk gi petang...nasib call dulu ...12.30 tutup katanya...what!! tengok jam kul 11 pagi..sempat ke tak?? bang megat kata sempat...jom gerak sekarang jugak..

Pengalaman pertama jugak ni bawa kucing naik kereta...heheh kelakar aku tengok Lilopa mengelabah...asik mengiau..bising..pastu merayap satu kereta...masuk bawah kerusi la...kejap ke atas la...pastu lidah terjelir...hahaha..habis terbang bulu sbb dia stress...takut gamaknya kete gegar..risau la pulak aku tengok terjelir lidah macam anjing...tanya member aku cakap normal...dia cuak tak biasa lagi...rileks lilopa...nak bawa jalan jalan ni...Fayel pegang kejap je pastu dia biar je..lopa bising katanya...jauh tu idak la ..tapi nak cari tempat tu rasa lama..walhal dekat je...guna waze memang tepat dituju tapi ikut jalan jauh...next pegi senang dah ..

Nama tempat tu Pusat Perkhidmatan Haiwan Daerah Gombak ...kalau nak gi jangan keliru ye...dalam tu pejabat then ada satu klinik rawatan..pintu kecik je...hah sini macam klinik...ada kaunter...isi borang..ambil no giliran...masa menunggu tak lama...masa kami sampai ada 3 orang tengah tunggu bersama kucing kucing mereka...huhu...Fayel la paling hairan..asik tanya je....kucing sakit ke ..kucing kenapa...mama ni klinik kucing ye...hehehe dia ingat dia je gi klinik...kucing pun gi klinik ye....pastu pegang je Lilopa dia...ada makcik tu saja kacau dia ...nak tukar tak dengan kucing makcik..terus fayel peluk lilopa hahahaa...tau takut ko ye...

Turn Lilopa sampai...ngam ngam orang last...pintu klinik pun tutup...nasib baik sempat...timbang berat Lilopa masa tu baru 1.6kg..tapi umur 3 bulan ...berat juga...baka mainecoon memang cepat besar doc kata..nanti dia akan lagi besar...ada dua doc veterinar dalam tu..sorang laki sorang perempuan...dorang tak simply vaksin terus..dia check gigi, telinga, bulu..suhu...cool aje aku tengok diorang handle kucing...usap usap badan kucing bagi selesa

Lilopa ada fungus rupanya tapi tak la kronik..normal for anak kucing...Lilopa kena jab kat belakang leher then dapat ubat pil..makanan kena tukar ke sumber ikan..sebelum ni bagi Iams Kitten sumber ayam...so kena tukar la...kos rawatan Vaksin RM40..termasuk ubat....so next rawatan 2 minggu tapi aku tak sempat nak pegi lagi..jadi vaksin dos kedua bertangguh lagi till now...huhu memoga Lilopa sihat la..ye dia mmg gemuk sekarang...cepat nya la besar anak bulus ku..



Here we go Lilopa....Fayel peluk jangan lepas ye..lilopa takut tu..

Lilopa dah start menjelir lidah...punya takut dia naik kete

Lilopa ke depan pulak seat driver...merayap satu kete

Ni dia jumpa jugak Pusat Perkhidmatan Haiwan Daerah Gombak..jangan keliru lokasi rawang ye

Take note waktu rawatan..weekdays saja ye.weekend tutup

Kaunter Pendaftaran..isi borang dan ada nombor boleh diguna pakai setiap kali datang

Orang ramai yang menunggu kucing kesayangan

Sambil tunggu bahan bacaan tepi dinding

Berkira kira nak sunat gak...tunggu lilopa kahwin dulu..pastu kasi mandul kan dia...bagi rasa la nikmat kahwin..ada anak hehe

Fayel cuak ..makcik sebelah tu ajak tukar kucing...hahahaha

Lilopa kemain ko hinggap ye 

Ok dah nak sampai turn...orang last hehehe..

Bilik rawatan kucing...


Timbang berat dulu ye Lilopa...

Berat Lilopa 1.6 kg di umur 3 bulan..

Senarai rujukan harga rawatan...ubat ubatan..buat reference senang nak bajet nanti next datang

Ok finally dah settle treatment doc vet..balik jom dapat ubat pil fungus...berbaloi dengan rawatan semua hanya RM40...ni gi swasta mau beratus...





















Google