THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

24 November 2011

Checkup Last Trimester = 7 Months.....Another 2 months..Dup Dap

Alhamdulillah pejam celik kejap masa berlalu dah masuk trimester akhir - 3rd Trimester....aku sudah masuk minggu ke 30 bersamaan 7 Bulan....Ya Allah cepatnya masa berlalu....tak sedar duk bawa ke hulu ke hilir baby dalam perut ni...kejap je kan lagi 2 bulan nak jumpa baby...tetiba terus aku jadi dup dap hati tak senang...tido dah kerap terjaga...dah pikir sakit nak beranak...aduhai kena tempuh jugak nanti....bertabah dan bersabar menunggu detik itu...adakah normal atau czer...harap harap normal la eh...

Seperti biasa bila kandungan naik je setiap bulan kena checkup ngan Specialist MFM HKL...yeayyy tempat checkup gynae paling aku suka....sebab sini aku dapat tengok perkembangan baby dari masa ke semasa....time ni gak paling best movement baby dapat tengok...scan sini canggih sikit....yang penting FREE..hehe Alhamdulillah...dah masuk 7 bulan aku request nak scan 3D....yeay doktor bagi...memula buat 2D aku nampak mata dia terbuka...siap mulut terkumat kamit minum air ketuban kot....terus aku minta doc print ...nampak agak clear jugak la....pastu doktor change ke versi 3D...aduhai dan dan la tunjuk bontot kat mama...pastu gerak gerak tak duk diam...frust tul...aku nak copy gambar 3D tu ...tetap la tak dapat....opss nampak penis lagi.....4x dah nampak tolor ...hehehe...apakah betul baby mama is boy?? wallahualam....

Scan for 3D tak clear jugak...dah 2 kali tak dapat copy....sebab baby tak gerak duk diam....baby mama ni saja je tau buat mama tak menyabar...doktor kata sabar eh bulan depan 8 bulan kita snap lagi...please baby mama nak tengok gambar baby masa tu key....jangan hampakan mama sayang...doktor bagi thumbs up kat baby mama sebab aktif dan masa scan tu asik tendang je....alololo...doktor kata now dah kena catit dalam buku pink carta pergerakan baby...so everyday kene thick kat carta tu...start dari 9 pagi till 10 malam....kena 10 kali gerak ...sampai la baby dah 9 bulan....owh okey je...mama dah start thick ni.....baby mama sila kasi tendangan padu dan kerap okey....kata anak papa kan...mesti la footballer..:))

Citer pasal aku as mamanya lak..so far progress okeh...cuma berat masih lagi maintain...tak naik naik ...paras tu juga la...siap dalam buku mention "Maternal Obesity but Poor Not Gain"....aduyaii...nak buat camner ek...perut  pun tak baper naik doktor cakap ...tapi takpe baby nya weight naik ..now dah 1.37 kg..wow bulan lepas pegi baru 620 gm...uikkss kejap je naik...doktor gynae cakap perut dalam luas...so baby takde masalah nak membesar...so tak payah risau sangat....doktor suggest aku makan vitamin C - Ascorbic Asid untuk penambah selera makan since aku pun agak tak kerap makan...tak suka nasi.....aku bukan apa....memang la sini cakap okeh..nanti pegi check ONG HKL, KKIA bising komplen lagi...

Macam macam hal la nak dengar sana sini nya bunyik...lantak la yang penting progress baby sihat..itu paling penting buat aku....apa saja kesakitan aku sanggup tanggung dan redha asalkan baby membesar dalam perut sihat, aktif dan sempurna ...itu aje dah buat aku happy sangat....pedulikanlah apa mulut sana sini yang asik duk komplen perut aku kecik ...malas nak layan...


Vitamin baru kena tambah bagi aku kuat makan...since weight aku maintain...Ascorbis Asid - Vitamin C...bertambahlah supplement kena telan

 Mari mengira carta pergerakan baby setiap hari sebanyak 10 kali gerakan...baby mama silakan bagi tendangan padu dan kerap yer...

Takde rezeki 3D lagi...so masih buat 2D...doktor fokus tang muka je..nampak mata dia bukak...hehehe smile :))...terus cepat suh doc print...kang gerak lagi susah nak capture lagi...

Dah frame sebab mama papa nak tengok hari hari....yeayyyyyy....Alhamdulillah semoga kehadiran nya kelak menambah kebahagiaan kami suami isteri amin...



SUMMARY CHECKUP FOR 7 MONTHS


Baby
Berat : 1.37 kg
Ukuran kaki/tgn/kepala: normal
Heart Beat - 144 (normal 120 - 160)
Fetal Movement - Good

Mama
Berat: 112 kg (maintain since 5 Months pregnancy)
Tekanan darah: 112/70 (Normal)

HB : 11.8 (Normal)
Urine : Nil/Blue
Tinggi Rahim -31cm
Placenta - Fundal Placenta (kedudukan uri atas)








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

17 comments:

Liyana said...

bestnye blh tgk baby gerak2 :)
kak, sy pun dh kena mkn ascorbic acid tu.. tp kaler die mcm oren2 sikit, bukan putih.. huuu

NanieZara said...

hihihi..bestkan tgk baby membesar dlm perot...sabar eh lagi 2 bulan jer baby nak keluar tgk dunia...

Deqna said...

tak lama jer lagi wey... normal lah dup dap dup dap tuh... i know u can do it babe....

Natasha Farina Arifin said...

sioknye kan kak? dah nmpk baby tuh..mmg teruja mcm nak nangis jer kan? sabtu nih tasha ada check up kat DEMC..nak suh gak doc tgk baby dah besar mana. Aritu time 7months berat 1.2kg sekarang dah 8months tatau lah berapa berat si kecik ni...kak absorbic asdid tu super pahit okeh..tasha nye kaler oren skit dulu yg kaler putih tuh humang aii takleh nak telan..tapi keran si baby ku turutkan jua.....=)

POSH76 said...

tak sabo nak tunggu baby keluar mesti comel macam mummy dia

Qhaifa Nur said...

betul tu kehulu kehilir kita bawa baby, macam tak percaya begitu kuatnya semangat kita...

macam2 main dalam kotak fikiran kita..relaks semua itu kena tempuhi

shah said...

datang ngintai.hihih

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

semoga baby membesar dengan sihat!! akak pun sihat jugak...Aminnnnn...

amal said...

alhamdulillah baby n mama sihat. seronoknyee dapat tengok baby!!

nUR_rOsALiNdA said...

Nok,
Jelesnya aku baca entry ko nih...Doakan aku merasai jugak pengalaman ni suatu hari nnt ye nok

CidaZam said...

kalau baby mulut terbukak2 tu makna dia lapar. Seyes tu kata dr aku. So mummy sila makan sbb anak ko lapar. oh dr cerita ko aku baru nak cakap, anak tak leh dok diam kompom genetik bapak suke bola. Hahah jangan tak tau aku mengandung Amani iman aku suke tengok WWF, tengok bola... baby kuar nah! tau la siapa bapaknya...hehe

Nadine said...

awwwwh :)

tak lama je lagi kn Mimy, am so excited to see d lil one in ur tummy!

take care dear :)

Ann Ishak said...

banyakkan berdoa sekarang ni, permudahkan proses masa bersalin nanti...kata2 orang yang tak membina minda tu buat tak tau je.

NeenaAnuar said...

aku pulak yg berdebar nie beb.. uhuhuhu...

Bitt (double IS) said...

wohohohoho memang tak lama lgi tu mimy...huhuhuhuhu be happy as u cannn ;)

Pepel BoNda AmaNi said...

aku lak hari tue scan...berat baby dah 1.7kg......

Softtouch [Hanim] said...

skjp je yer dah 7 bulan..smeoga mimy n baby slm keadaan sihat2 aje...sy doakan yg terbaik utk mimy n baby..xsabar nk tgk bby...nnti kita jumpe yer..InsyaAllah...

Google