THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

04 November 2011

Ibu Mengandung Mengadu Ngadu...huhuhu

As salam hari jumaat...pepagi dah hujan kan...aku pun masuk lambat...huhuhu ngan minyak berkelip kelip ..haishh buat hangin sentap lagi di pagi hari..dah la ngan jalan jem banyak kereta...ni la habit laki aku...minyak kete berkelip tang pagi baru terhegeh nak isi...malam atau sebelumnya tak mo isi...baru je jadi kes baru ni kete tak leh start tepi jalan....gara gara minyak yilek poci....EMPTY....haiyoooooooo....geram neh..dia takpe la masuk keje fleksibel...kul 10 pagi pun takde hal...aku ni ha....buat tebal muka masuk lambat....sabar je laaaa...malas nak bebel banyak kat EA...sentap jiwa....aku diam je la....tanda protes..huhu..geramnyaaaaaaaaa

Habis sudah geram di pagi jumaat....nak citer pasal semalam...semalam aku MC...kebetulan ada check pakar penyakit aku tu kat Neurologi Klinik HKL...dan dan tu juga aku demam,selsema, batuk berkahak....musim sekarang kan tak menentu...semalam jugak pegi HKL sorang diri...EA tak teman ada meeting lak semalam....so semalam drive sendiri..eh kete dah pulang balik ke??

Oh yer tak citer...kete aku pak sedara pinjam tapi smpi skrang tak pulangkan balik...kete apa lak aku pakai semalam...kete pak sedara aku dah baik kat workshop so aku pakai dulu...okla wat sementara waktu tapi aku tetap nak kete aku...kete dia beso  tang parking aku fail nasib la auto kan....parking HKL mak ai giler weh..susah nak cari kosong...aku kena pegi kat tanah lapang...nun jauh hujung aku parking...semput gak aku nak ke Neurologi Klinik...damn la HKL...parking berbayor patut improve la parking lot...at least buat la parking bertingkat ke apa ke..ini tak..orang sakit bertambah sakit...

Gigih berjalan sambil lap air mata call EA ngengada la bagitahu parking jauh menapak..huhuh macam nak lempang tak..heheh...sabar je la EA cakap kat aku ...hmmmm...sedeh sedeh jalan sampai gak kat Neurologi Klinik,...mak ai ramai nya orang...no giliran aku 74...hmm sabar lagi...smlm banyak kes wheel chair dan sawan so orang orang itu didahulukan...sabar lagi...tunggu nya tunggu penuh kesabaran...jam dah kul 11.00 baru nama panggil.....

Semalam doc incharge nama Dr Fatimah..okla...check as usual pasal penyakit dan ubat...test ketahanan badan...since aku pregnant ni..lagi lebih dia check...nak tengok either aku leh normal c-sar..sbb penyakit aku ni kan antibodi badan...katanya leh normal..tapi pantauan dari pihak neuro akan dtg masa aku bersalin nanti..sebab ada kes kan..cuak lak dengar...hope baik baik la nanti..

Paling terperanjat berat aku turun paras sebelum pregnant 110 kg..erkkkkkk (berat kan..hahaha)...turun 5 kg!!!kena tanya tiau tiau la ..awak diet kah?? bahaya tau...mana ada diet weh...aku tak de selera makan lately...muntah muntah masa 1st trisemester pun dah jadi balik...meloya jek...aku tgk nasi aku tak lalu...makan je alas perut pastu konpom kuar balik...haiyooo acanner..helppp....terus doc suh pi refer specialist MFM HKL..erkk takde appointment kena redah nak dapatkan result berat baby...urgent katanya dalam surat tu...uik...

Menguji kesabaran sungguh...jalan kaki lagi ke Gynae Klinik...result dapat kena gi Klinik Neuro balik...adehh penat jalan je semalam..gi Gynae kena soal banyak lak pasal pa perut aku kecik tak macam 6 bulan...hadoiiii....geram neh...tak tau nak jawab pa...apapun Alhamdulillah berat baby ok..dah gain 21cm..paras normal....cuma mama nya je yang lost weight gegile..eh ok what...hahaha...ada chance ni slim after pantang...verangan sudehhhhhh....

Habis sudah checkup...demam tak kebah, selsema makin teruk..nak nafas guna mulut terbuka...batuk berkahak pun terkokok kokok...doc suh rehat makan ubat...tapi aku tak makan pun ubat bagi...motip?? tak mo ar ...kalau leh elak aku elak la...sepanjang pregnant sakit sikit sikit ni aku elak makan ubat...bukan sebab takut yer..sebab sian kat baby aku..dah la aku ada amik ubat penyakit aku ni...tak mo la banyak benor ubat dia makan sekali...takpe sakit camner pun aku tanggung la...

Time pregnant ni kalau demam, selsema, batuk memang agak siksa sikit...apa pun tak boleh...batuk lagi la...mau terkencing dibuatnya...nasib la aku pakai pad all the time..huhuhuhu...paling tak tahan bila tangkap ke kepala adehhh..sakit kepala aku...pusing pusing pening maaaaaaaaaa..macam macam ragam kan ibu mengandung..huhuhu tu pasal mengadu domba kat blog ni...release sikit otak...satu kelegaaaaannn


nah pic sekeping...kata perut ku tak macam 6 bulan yerk...besor jugak le...cuma tak nampak je...aku kan badan besor...risau bebenor para doktor ni....bila basah melekat nampak le perut membukit...hihihih



EH GAMBAR BILA NI...SHORT VACATION PD....HUHUH LUM CECITE LAGI KAT BLOG YER...TUNGGU...






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

Mrs. Norrie said...

Kat HKL ko nak senang parking, ko parking tepi kuil hindu dekat IJN, pastu tunggu shuttle van...senang...dia hantar terus kemana ko nak pegi dpn2 pintu...

pulak2 klu ko nak gi O&G ker..wad bersalin ker..memang dia hatar klu boleh van tuh dia nak masuk sekali ..heheheh!!! selamat mencuba lain kali....

POSH76 said...

beselah orang laki mmg suka take it ez...tu yg kita kena membebel tu...pembawa budak tu sabar bnyk2 yer...yang penting kena jaga kesihatan...aku doakan ko cepat sembuh taw!!!

mamyharraz said...

sy dulu check-up pun kt hkl..hari2 menapaklah dgn mak dahlah suami takde dok jauh..huhuu tp bila ingat balik rindu pulak nak check-up2 nih..

comel je perut mimy dah nampak kan. lepas ni mkn je bila selera dtg :) jaga kesihatan baik2 k ;)

SURIA AMANDA said...

comel jerk perut tuh..memang x nampak la..tp kalau dah melekap sure nampak nyer kan...dah 6 bulan erk?cepatnya masa berlalu kan..

Shu Shinju said...

dah 6 bln erk..cepat nye... lg 3 bulan jer...apa2 pon kak mimy jaga diri k..:)

Alin Marlini said...

biasalah time peknen..semua baik..hehehe

mimie1678 said...

sabar eh frennn.... aku tau ko kuat!

Liyana said...

jage diri kak, 6 bulan dh ek,, kejap je.. hee...

-oP_ida- said...

akak batok terok erk??nak share tips nie...
penah jugak lalui, sampai bila batok jaa kena pegang perot..kalO dak rasa mcm nak tekeluaq baby..huhuuhhu

akak carik GULA KEPALA INDIA+KISMIS ITAM = air suku periuk comel...
pastuh akak masak diaa, sampai jadi likat..then akak amikkkk makan...insya'allah beransur batok tuh..cubaLaaa..

PinKy MoMMa said...

beb..aku dulu ngandung pun slalu batuk..tapi aku cuba petua ni alhamdulillah lar..ce cuba..

rendam selasih dalam air masak dan minum..jgn minum ice eh..

ratusiput said...

pejam celik pejam celik je tak lama je lg nk bersalin kan.mmg byk dugaan time peknen ni.kena sabar n kuat k.yg pntg jaga kesihatan tu.

Pepel BoNda AmaNi said...

perut aku pun orang cakap kecik...tapi aku rasa besar jerk..kekekek...

Google