THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 June 2012

Kerana Dia Adalah HADIAH INDAH YANG MENAWAN HATIKU

Saat nak membesarkan anak ni ...macam macam hal dan peristiwa aku dah tempuhi...serius kadang aku jadi lemah ...tapi bangkit semula ...Fayel sumber kekuatan aku ....nak perolehi zuriat nan satu ini  untuk diriku bukan la semudah ABC...dah la kahwin umur lewat 20an...anak dara tua...mengandung pun di umur 30an...mujur 6 bulan menanti..Alhamdulillah dikurniakan rezeki mengandung....syukur Allah maha mengetahui, mendengar segalanya...

Sejak anak dara lagi aku period aku memang tak berapa betul...bengong...jadi bila kawen memang dah tau la...konpom masalah period tak teratur membelenggu...sampai satu tahap aku stress giler...selalu emo marah marah ngan EA...aku banyak salahkan diri sendiri ...di tambah pula dengan permasalahan aku yang sememang nya berpenyakit MG sejak 16 tahun yang lalu...aku memang satu tahap down giler...depan orang leh la senyum gelak ..dalam hati sapa yang tau...aku rasa time tu kadang macam tak adil...kenapa aku ada dapat penyakit...sedar diri balik dari meroyan..lepas solat baru aku sedar...Allah sayangkan aku sebab tu dia duga aku ada penyakit....sakit tu penghapus dosa...

Bila disahkan mengandung..aku memang tak jangka...itupun sebab takde simptom hamil...buat test UPT pun lewat...baby dah 10 weeks baru aku tau...oh betapa lewatnya aku check...sebab serius aku memang tak jangka...maklum la period tak datang lama....bagitau EA...dia lagi la tak cakap apa...terus diam tak cakap apa seminggu...kenapa mengapa...tak bersedia kah?? tidak sama sekali....aku mengalami masalah runsing kerisauan melampau...aku mengandung dalam keadaan berpenyakit...dan masih mengambil ubat ubatan yang mengandungi drug tinggi...aku tak tau apa kesannya pada anak yang dikandung...aku takut...kami laki bini memang dilema...

Disebabkan ini aku dirujuk pakar Gynae...special kes aku dirujuk dan dipantau...maka bermula la edisi kekerapan checkup..ubat yang aku makan tak boleh dihentikan...kena teruskan demi kesihatan aku...kalau tak makan akan effect aku pulak..tapi macammana dengan kandungan...doktor tak kasi aku pikirkan sangat keadaan kesan pada baby..yang penting pantauan dibuat dari semasa ke semasa...pada saat aku mengandung...aku berserah, tawakal dan berdoa pada Allah...semoga dikurniakan baby yang sihat...semoga ubatan aku tak memberi kesan kepada baby...semoga ada keajaiban...berilah aku peluang untuk menjadi ibu walau aku tak sesempurna seperti ibu ibu sihat yang lain...

Akhirnya kandungan yang berisiko itu selamat dilahirkan...maka lahirlah...zuriat kami....dan dinamakan (megat) HADIAH = NUFAIL / INDAH MENAWAN HATI=ANAQI....kerana dia adalah Hadiah Indah Menawan Hati kami suami isteri...dengan kehadiran nya...semoga memberi rezeki melimpah ruah, ikatan kekeluargaan yang erat....syukur Fayel di lahirkan dengan sempurna sihat cukup sifat dan sempurna...bebas dari kesan penyakit mama nya...4 hari Fayel di pantai pakar pediatrik...untuk memastikan tiada kesan drugs ubatan ibunya...syukur syukur....terima kasih Allah....**maaf kalau selalu bercerita pasal Fayel lately ini...sesungguhnya aku takde niat nak menunjuk riak dengan kurniaan ni...kadang malu nak memuji lelebih...nanti otang kata...eh macam dia sorang je ada anak....sesungguhnya sebenarnya dari hati aku amat teruja dengan kehadiran Fayel yang penuh berisiko ini...

Kini tugas dan tanggungjawab di galas bersama suami isteri untuk mendidik, membesarkan pula..yer aku tau agak berat dan bukan mudah melaksanakan tanggungjawab nak mendidik Fayel menjadi insan berguna..baik di mata semua...anak yang soleh sudah tentu..Insya Allah...cabaran baut aku ialah nak handle Fayel dalam berpenyakit....kesian Fayel dapat mama ada penyakit...serius aku kadang tak terhandle diri sendiri apatah lagi anak...tapi bila ada Fayel memang sumber kekuatan aku untuk terus hidup...

Fayel telah buat aku tabah....renungan wajah nya seakan memahami keadaan mama nya...Fayel seorang anak yang tak banyak ragam...senang menjaganya....sorry Fayel sayang walau kadang mama tak mandikan kamu...kadang jarang dukung kamu...papa saja yang buat semua nya....kudrat mama tak berapa kuat sangat mengizinkan sayang...apa yang termampu mama beri...mama sanggup bertahan menyusukan badan untuk Fayel..menyusukan Fayel boleh membuatkan mama agak lemah tapi mama tak kisah...asalkan Fayel dapat khasiat dari susu mama...

Liku liku membesarkan Fayel...dah nak masuk 5 bulan  ni...beberapa perkara telah aku lalui...Fayel pernah jatuh tangga disisi aku...Alhamdulilah dia selamat...Allah memberi aku peluang lagi bersama Fayel...dan semalam peristiwa lagi...Fayel tersedak susu...nafas terhenti seketika...Ya Allah aku diduga lagi....kejadian pukul 1 pagi...sedang elok menyusu badan terasa hisapan kuatnya...tetiba terberhenti...aku rasakan nafas Fayel stopp...terus sepantas kilat aku angkat Fayel...tepuk tepuk belakang...terbatuk batuk jugak la dia..lega...serius panik kejap...menangis la jugak...sebab terkejut...selalu kita dengar sana sini tersedak susu..ini dah jadi depan mata...mungkin aku terlalu risaukan sindorm SID - Sudden Infant Death..sapa tak sayang anak kan....dia lah permata ..dia lah belahan jiwa....syukur Fayel masih bersama kami lagi...




Fayel...mama papa sayangggggggggggggggg.....kamu lah HADIAH INDAH MENAWAN HATI KAMI....sesungguh nya harta tak ternilai  dan segalanya...jadi anak yang soleh dan baik yer nak....





DOA KU HARAPAN KU : 

SEMOGA NUFAIL ANAQI TERPELIHARA DAN DILINDUNGI DARI SEGALA YANG TAK DIINGINI...AMIN...

SEMOGA AKU DAN SUAMI DIBERIKAN KESIHATAN YANG BAIK UNTUK MELIHAT ANAK KAMI MEMBESAR DI DEPAN MATA...AMIN






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

31 comments:

Deqna said...

Semoga fayel sentiasa dilindungi olehNya... Amin..

so touched lah entry nie.. as a mother aku paham apa yg ko cuba nak sampaikan ini...

InaAchik said...

AAMEEENNN...
semoga fayel membesar dengan sihat dan jadi anak yg soleh...

SURIA AMANDA said...

aminnnn...harap nufail membesar menjadi anak soleh...

ratu siput said...

aku sentiasa doakan korang beb.mmg indah bila kita jd seorang ibu ni.mmg kdg2 stress jugak tp bila tgk muka anak...hilang semuanya...(jemput gi rumah baru aku beb.rumah lama simpan jd kenangan dah...)

Riri Yoorin said...

kak mimy, allah tu maha adil kan.. :)

alhamdulilah :)

Mrs. Norrie said...

AMIN.......hadiah yang sgt bernilai dari wang ringgit

mia-ina said...

betapa sayunya mia baca entry ni..allah berikan yg terbaik jua buat akak even ada penyakit..kdg2x mia hitung hikmah di sebalik pe yg allah bg..allah tu maha adil kan..dia bg kte rs apa erti mengandung dan melahirkan hg membesarkan anak

atoyis said...

takutkan kalau tersedak susu..tu mmg fobia la

ariana8733 said...

aminnnn..semoga nufail aka fayel sentiasa dlm lindungan Allah & jd anak yg soleh...

semoga mama & papa fayel pon dlm keadaan sht selalu..

Girl Girl said...

Touching betol.. walaupun nana ni blum ada anak sndiri tp nana fhm prasaan mimy... semoga semuanya selamat dan berada dibawah lindungan Tuhan sentiasa. amin...

Siti Shuhadah said...

Amin...

Semoga fayel jadi anak yg soleh nanti yer...

geramnyee ngan fayel ni..

MaMa FatiHaH said...

semoga fayel jd anak yg baik yer...auntie suke dgr mama nye coretan pasal fayel...encem boy...

Emynz said...

Amin.....Sementara nak besar ni cemacam an...
semoga fayel jadi anak yang soleh ....

Aida78 said...

dah chubby dah fayel handsome ehhh....

mamyharraz said...

aminnn semoga fayel jadi ank yg soleh buat kedua ibubapanya.

semoga fayel sentiasa sihat dan dilindungi Allah s.w.t.

Mommy_Cha said...

kalo ade anak pompuan boleh bermenantu :)

Mooniqueen said...

Setiap perkara yang berlaku, pasti ada hikmah ya.... Sabar banyak2 ye sis... Biar org nak kata apa pun... Sangat tersentuh baca entry sis ni... Baby akk cumel sgt... Geram...

Teratak Amir Amira -{@ said...

saya terpanggil untuk memulis, selama ni saya pembaca senyap je. suka dengan tulisan mimi ni, faham sangat perasaan mimi , semoga segalanya baik-baik sahaja untuk mimy sekeluarga.

Nadine said...

ameeen!

Fayel makin hari makin handsome! :)

Nailah Azman said...

Assalamualaikum.

Mash'Allah, comelnya Fayellll!
Semoga Allah SWT sentiasa melindungi kalian.
InshaAllah.

Eri-chan said...

sedih pulak aku baca...menitik air mata wei...dah dah...

Liyana said...

comel sgt fayel ni... smg terus membesar dgn bijak n sihat...

e k i n ♥ y u s r i said...

tgk fayel semakin tembam

~ NANA ~ said...

i pulak tahu i pregnant dh dkt 3 bln coz i pon ada mslh kesihatan..hehe

bila disahkn mengandung n dikurniakan zuriat, mmg satu anugerah yg besar dari Allah kn? semoga anak2 kita sihat n mmbesar dgn sempurna..amin :)

mrs kayrul said...

tersentuh hati baca kisah mimy....

biarla org nak cakap apa pun bila kita rajin citer pasal anak, tapi ingat la ini je la memori terindah yang dapat kita coretkan buat anak-anak bila diorang besar dan tau membaca nanti....baru diorang tau kesusahan dan kegembiraan membesarkan diorang....

Infinite Love said...

kalau blogspot ni boleh 'like', saya akan like beribu kali!

semoga fayel membesar dengan sihat, cergas, cerdas, jadi anak yang soleh, yang berbakti pada orang tuanya, keluarga, agama dan bangsa...

=)

armouris said...

terjumpa e-book percuma ni, pasal menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

D Yatie said...

baru sempat nak bersiar-siar...touching saya baca mimi...Allah...sememangnya kita semua perlu bertatih...bukan mudah untuk menjadi seorng yang kuat...pasti akan ad dugaan dr Nya... :)

aTy _faRed~ said...

siyes..sejak2 jadi mak ni..kalau bace bende macam ni..hati mudah sangat sayu dan tersentuh...kuatkan semangat yer..aku doakan ko terus kuat dan sihat demi kuarge terutama tuk anak ko..
pasal SID tu..tu ar perkare paling merunsingkan aku biler hantar anak aku kat orang...sedetk pon boleh meragut nyawa...*sigh..

POSH76 said...

mmg comel sgt fayel ni....dah besar confirm hensem...ikut saper ni hehe

Bitt (double IS) said...

aminnn...
geram la tengok fayel ni!

Google