THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 April 2018

Menu 6 hari untuk Si Manja Dugro® : Pilihan Saya Nasi Goreng Meriah

Hi mommies...semasa event "Sesi Mama2 Penyayang Dugro®"dianjurkan....pihak Dumex Dugro® ada menyediakan buku Menu 6 Ringkas 6 hari panduan untuk menyediakan juadah si manja...anak anak kita....buku ni best....menarik sangat pengisian resepi yang dikongsikan....

Pada sessi itu  Chef  Norzailina Nordin (Lin)  telah menyediakan 6 resepi diperkenal kan pada hari tersebut...yang pasti nya semuanya kaya dengan DHA, Omega 3, Omega 6, serat, vitamin dan mineral. Ini juga sesuai untuk pelan makanan 1 minggu untuk kanak-kanak, membuat resipi ini lebih sempurna dan mudah untuk disediakan ibu-ibu bekerja..

Antara 6 menu resepi yang terdapat dalam buku ini



1. Pasta Si Manja
2. Nasi Goreng Meriah
3. Bubur Ikan Riang Ria
4. Burger Ayam Sayangku 
5. Kebab Ikan Comel
6. Quiche Ayam Cendawan
.
.

Ni bukan anak je suka ...satu family suka ni...dan last but not least takkan tengok je....kena la masak...yeay bebeh lets cooking


Keterujaan bertambah sebab nak mencuba sendiri masakan untuk Fayel...so disebabkan Fayel suka makan Nasi Goreng....i pilih Nasi Goreng Meriah tajuk nya ala ala Nasi Goreng Pattaya..meriah sebab banyak bahan dalam nasi ini...yang penting warna warni mampu menarik minat anak kita berselera makan...one more bahan bahan nya adalah more sayur...khasiat sayur penting untuk tumbesaran anak anak..seperti mana kita tau sayur mempunyai khasiat vitamin semulajadi ...


Ok mari kita kongsi kan bersama...



Resepi Nasi Goreng Meriah 





1/2 cawan beras 
1 cawan stok ayam
2 sudu besar mentega
100gm dada ayam di dadukan
1/4 cawan lobak merah dadu
1/3 cawan brokoli
2 sudu besar jagung (i tak letak ganti kacang panjang dadu)
2 biji telur
Garam secukup rasa



Cara nya :

  • tanak beras dan stok ayam sehingga masak then biar sejuk
  • panas kan mentega, goreng ayam kekuningan
  • tambah lobak , brokoli, sayur 
  • sehingga empuk masukkan nasi , kacau dan angkat








  • pukul telur , sedikit garam ...optional i campur susu Dumex Dugro untuk lebih khasiat dan nampak gebu
  • letak nasi goreng atas telur ..


  • siap dan sedia dihidangkan..alamak nasi sebutir tepi hehehe...


Fayel bersedia menikmati hidangan  kegemaran dia...nasi dan segelas susu Dugro...hidangan ini lengkap dengan sayur cukup untuk keperluan nutrisi..




masuk dalam bekas cantik from Dugro...menarik untuk bekalan anak ke sekolah




Memang banyak yang saya pelajari daripada Sesi Mama2Penyayang Dugro hari itu.. tak sabar nak sertai event-event yang seperti ini by Dugro pada masa depan..



















5 comments:

Tudung Baby Aisyah said...

menarik la resipi ni, tak tahu pula yang boleh letak susu kat resipi tu sebab takut khasiat dan zat susu tepung hilang sebab suhu panas sgt. Nanti nak cuba, selera tengok anak-anak makan tu
.
.
.
.
.
.
Hafizah
www.tudungbabyaisyah.com

شركة تاج said...


توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

شركة تاج said...


شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء

شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر
شركة الماسة لمكافحة الحشرات بالدمام

شركة تاج said...


شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف


شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالرياض

شركة تاج said...




شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالجبيل
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالدمام
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالخير
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالقطيف
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام

Google