THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 October 2011

MGTT Test Untuk Kedua Kalinya

Last week aku ada test MGTT, BSP...apa itu MGTT?? nama doktornya Ujian Cabaran Glukos...atau senang lagi MGTT tu test air gula dalam darah untuk mengesan diabetis semasa mengandung....MGTT test wajib dijalan sekiranya ada risiko tinggi seperti :

* Berumur 25 tahun atau lebih
*Ahli keluarga terdekat seperti ibu bapa atau adik-beradik menghidap diabetes
* Anda menghidap Diabetis ketika kehamilan yang lalu
* Anda mempunyai berat badan yang berlebihan sebelum anda hamil - INI KES AKU
* Anda pernah melahirkan bayi yang mati dalam kandungan atau melahirkan bayi yang mempunyai berat lebih 4kg ketika kehamilan terdahulu.

Diabetes Kehamilan merupakan satu keadaan serius yang berlaku kepada wanita hamil yang tak tau penghidap diabetes, tapi bila pregnant paras glukosa darah naik lebih tinggi dari paras mereka yang normal..Diabetis Kehamilan jika tak dikawal, dijaga,  dengan baik boleh membahayakan bayi. Paras glukosa darah yang tinggi dalam aliran darah boleh memasuki plasenta, dan menyebabkan bayi mengalami paras glukosa darah yang tinggi...uishhh takut kena jaga pemakanan...no sweet sweet....

Aku pun baru belajar cara pembacaan paras glukosa darah ..oooo patutla kena puasa sebelum  esoknya.....pastu nak kena minum air gula yang banyak sedappp wooooo....hak hak tipuuu...tak sedap boleh memuntahkan....bacaan normal sebelum dan selepas berpuasa adalah sekitar antara 4 dan 6.6 mmol glukosa per liter. tapi jangan risau kalau paras sehingga 7.8 mmol/L masih boleh diterima tapi kena berjaga jaga la...then tunggu kejap 2 jam (kejap la sangat kan) lepas tu kena amik lagi pulak untuk selepas ...lebam gak nak menunggu so 2 kali la kena inject amik darah..adoii sakit siot kena jappp....tak tahan...sempat aku snap gambar nak buat kenangan bersama air gula...huhuhu mampu?? uwekkkkkkk


Memula darah kena amik dulu kat tangan...kiri kena jadi mangsa cucuk....kena puasa dari kul 10 malam sehingga pagi nya...ini untuk bacaan sebelum

Lepas dah kena inject kena minum itu air gula banyakkkkkkkk sedappp..uweekkkk..satu mug dibawah...hati hati yer jangan muntah nanti kena repeat lagi...sanggup??

Habiskan kalau mampu...kalau muntah kena repeat balik...tak sangup..telan jek...anggap air sirap takde warna..agak berkerut gak la aku nak habiskan..lepas minum rehat kejap 2 jam...hanya boleh minum air masak saja

Selepas lebam menunggu mengantuk bagai selama 2 jam...kena inject semula untuk bacaan selepas...tangan kanan lak menjadi mangsa....dah la urat aku susah cari...sakit wooooooooo....lepas tu boleh balik next week result keluar...huihhh berdeborrrrrr


Keputusan bacaan MGTT selepas seminggu :

1st MGTT (18/8/2011)    -  5.9 / 4.4
2nd MGTT (11/10/2011) -  4.7 / 6.6 

 ** Alhamdulilah normal..masih kena paras berjaga jaga lagi sebarang kemungkinan kita tak tau..banyakkan minum air masak bergelen gelen....




3RD MGTT ADA KE ???? - YE ADA LAGI...KES OBESITI MEMANG BERISIKO...APAPUN TUNGGU 3RD SEMESTER







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

15 comments:

farahfatihah said...

adehhhh serammm...sok my turn kena minum air gula..ntah cam ne la nnti kan huhuh

PinKy MoMMa said...

itu air memang tak sedappp..tapi kena pasrah lar kan..mcm aku dulu..aduhai bercinta nak telan ;p

masa tu sebab berat naik 4kg dalam masa sebulan..pengsann!

POSH76 said...

yesss minum air masak bnyk2...itulah ubat yang paling mujarab...yang penting ko kena jaga elok2 insyallah

NanieZara said...

nasib badan lah...mengandung kena cucuk sana sini..

SURIA AMANDA said...

nasib baik masa along ngandungkan Dania dulu x kena minum air gula ni...kalau idak..x tau la caner rasanya ..

aNaYaNa said...

alahai seriaunya kena cucuk2..huhu..

D Yatie said...

dulu saya takut kena cucuk. tapi bila dah minum air gula. saya rela kena cucuk dari minum air gula. oh tidak!

mamyharraz said...

takpelah demi baby..kejap je ni nnt dah bersalin terus lupa semua yg payah2 ni..dan bila ingat balik mesti jadi rindu situasi mcmni :)

Qhaifa Nur said...

air gula ..uuuu tak sedapnya tapi terpaksa minum, disebabkan anak ke 2 besar, setiap kali pregnant pasti kena minum....

itu semua kenangan masa pregnant dulu2..

radziah AR said...

first pregnant, kena mnm air gula... sbb ckp bapa ada diabetes. paras cam mimy...cuma nurse kecoh..2 kali kena ambil darah mlm...bacaan 6.9 /7.0 je...siap soh bersalin paksa bila lg 2 hari due....tp akak pegi private....pragnant kali kedua, terus tak daftar ngan klinik kerajaan. hihihi....

Bitt (double IS) said...

yup kena banyak minum air masak...kite kena masa mengandungkan ismeth jek..hehehhe bila tengok air tu mimy sekarang ni dah kembang tekakk dah...akkakakkakaka tak tanya doc nasi tu pon banyak gula..hehhhe dulu dari situ la saya tahu kandungan gula dlm nasi lagi tinggi ;)

Bitt (double IS) said...

yup kena banyak minum air masak...kite kena masa mengandungkan ismeth jek..hehehhe bila tengok air tu mimy sekarang ni dah kembang tekakk dah...akkakakkakaka tak tanya doc nasi tu pon banyak gula..hehhhe dulu dari situ la saya tahu kandungan gula dlm nasi lagi tinggi ;)

Natasha Farina Arifin said...

hehehe..sama geng la nih..tapi akak teror ah dpt 4.4 jek...dasat sunggoh kena menuntut ilmu nih.....

Pepel BoNda AmaNi said...

penin pala aku lepas telan air gula nie dulu...

NeenaAnuar said...

memang tak leh nak dibayangkan minum air yg tak leh lalu kat tekak! uhuhu...

Google