THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

27 October 2011

Suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid)

"Usia kehamilan masuk minggu ke 25 ke atas. Selain pemeriksaan asas, ibu akan diberikan suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Pertama. Ini adalah bertujuan untuk membantu ibu hamil membentuk antibodi yang cukup untuk melindungi dirinya dan bayi daripada kuman yang mudah dijangkiti sebagai contoh melalui luka dan sebagainya."

(^_^)


Yer setelah masuk je 25 minggu ...dapat call dari Klinik Kesihatan Ibu Mengandung (KKIA) area umah aku so datang pagi ni jugak...katanya dah lama tak datang...huhuuh..sampai kene call kan baru la reti nak datang...aku malas nak datang KKIA sebab banyak sangat checkup time kat HKL...penat...now dah jadi seminggu sekali mesti kena pi checkup...ko mampu...tak mampu nak menunggu weh...

So hari ni dengan perasaan malas lemah longlai nak ke KKIA..pegi jugak...sebab urgent katanya...ada suntikan ATT...apakah...owhhh baru teringat..since dah 6 bulan ni...suntikan kancing gigi kena buat....tak sanggup tunggu lemau...pepagi buta jam 7.30 aku dah datang KKIA dengan harapan cepat la habis....no pun dapat 104...orang ke 4 datang...tapi nan ado ...erkkk konon la cepat...habis kul 9.45 pagi gak....okla itupun sebab orang tak ramai..

Hari ni checkup macam biasa...check BP maintain lagi 127/77 , HB normal 11.8...berat jek tak maintain hari ni turun 2kg lak 112kg...asik turun naik je ntah la napa...tapi still hamil obes sebab over 100kg...tak kesah la janji baby sihat normal besar ikut usia kandungan....dengar sound degup jantung baby 148 paras normal...cuma doc pelik perut aku tak membuncit tinggi sangat...kemain lama diorang duk check perut...siap tanya 25 weeks perut still tak naik ek...tanya gak ada gerakan dah ke?? opcos dah ada...setiap jam duk la gerak....pastu kena tanya lagi diet ke...hahaha...penangan perut tak naik.....ntah la perut tebal sangat kot...tapi bagus gak senang nak kempiskan perut nanti dalam pantang...huhuu verangan sudahh


Setel semua tiba masa injection untuk ATT/ BCG/Kancing Gigi yang pertama...eh ada kedua kali ke...yer sebab aku first pregnant kan...so ada 2 kali imunisasi ....kali kedua next month....kalau anak second above hanya sekali jek....rasain la aku 2 kali cucukan nanti.....erkkk steady je konon ...injection ni macam kita Form 3 dulu...owh sudah lupa la...camner rasa...memula rasa sakit sikt jerk...pastu dah start rasa kebas lenguh semacam...aduhai...tak larat aku nak angkat sebelah tangan...patutla nurse suh pilih tangan yang tak byk buat keje...pilih kiri la...kanan penting....now berapa jam berlalu pun still rasa lagi kesan sakit lenguh...tak tahan ar.... 

ceh walau sakit  muka poyo tu tetap ada nk tayang kesan injection ATT/BCG...hover kann

Yer lihat lengan ku saketkannnnn...yer very the lelenguh..apapun tak boleh...hari ni lengan kiri duk diam diam...nak angkat tangan kebas wooo...



IKUT PENGALAMAN ORANG ADA YANG KATA LEH DEMAM...HUWAA TAKUT AKU NI...HOPE TAK DEMAM LA.....TAPI DAH SEMACAM NI....MC DAH TAKDE WEH...TINGGAL 3 HARI JEK...MAMPU??






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

9 comments:

NanieZara said...

cucuk kancing gg mmg lenguh tgn dibuatnya.klu yg jenis tak tahan mmg boleh demam.

PinKy MoMMa said...

insyaAllah ko kuat nox..pasti berjaya mengharungi ini..jika demam anggap itu nikmat yg Dia nak bagi sebelum dapat memeluk bayi comel kamu :)

Nadine said...

takpe mimy, I doakan you kalau demam pun demam suam2 kuku je. tapi harap2 mimy tak demam la..take care dear, drink plenty of water n eat lots of fruits! :)

POSH76 said...

bab cucuk ni yang paling seriau

Queen said...

nik cucuk sekali je...sbb bile bgtau nurse die ha..ha.. je.. lps tu next checkup tgk tak cucuk gak..nurseyg awal2 bising..nape tak cucuk.please remind...nikkatalah dah remind.. die kata remind lebih sikit..dah ..mek plak..patutnya diorang pegangrekod diorang la tau..

tapi terselamat la dari dicucuk.. nik lenguh sikit je..

nurse yg cucuk masa 1st time tu..die kata..lagi kita tak relax masa cucuk tu..lg lenguh nnti.. jadi serelax mungkin.. so takdela lenguh.. =)

Liyana said...

bab cucuk kancing gg ni teringat waktu form 3 dulu, lepas cucuk, p berlari ke kantin, pengsan kat kantin mase nk beli makanan, haha.. malu je dgn hasben, ahaks

mekchu said...

betul ke ada byk injection nih.. apsal mekchu dulu mcm tak de? errkkk.. petanda suruh pegnen lagi la tuh...

mrs_nazir (Maz) said...

betol lah, memang lenguh..sy masa ambik injection tuh drive sendiri, so blk tu memang sengal sgt masa nak drive...seb bek selamat sampai umah..huhuhu

Pepel BoNda AmaNi said...

xsuka asyik kena inject...sakit ooooo

Google