THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

26 April 2012

Tragedi Jatuh Tangga 2 Beranak

Dimulakan dengan Bismillahirohmanirohim nak memulakan cerita tragedi ni..tragedi yang tak terduga menimpa aku dan Fayel...kalau di ingat semula...Ya Allah sekelip mata...beberapa saat segalanya berlaku pantas...kejadian yang menimpa aku 2 beranak ialah...aku dan Fayel jatuh tangga rumah ...cara jatuh bukan setakat 2-3 mata anak tangga ...tapi 9 anak tangga dan bergolek ke bawah...dan ketika itu Fayel dalam dakapan dukungan aku.....hmmm ni aku dah start bergenang air mata ni...sob sob ...serius trauma....bagaimana semua terjadi...kenapa ?? mengapa?? benar kita manusia Allah penentu segala...aku redha dan seharusnya bersyukur masih di lindungi dan di beri peluang kesempatan hidup...

Kejadian bermula pada tarikh malam hari sabtu 21 April 2012 jam 12.30 tengah malam..masa tu aku masih kat ruang tamu bawah masih belum tido..macam biasa aku selalu melepak kat ruang tamu bawah bersama seisi keluarga...lagipun family aku sibuk duk melayan dan main main ngan Fayel...memang lambat la Fayel masuk tido kalau malam minggu..mak sedara dia..tok dia melayan...kebetulan hari tu Papa Fayel keletihan...dia tak join aktiviti santai ruang tamu..dia masuk tido awal...tak kisah la dia penat aku tak kacau la...tup tup masing masing dah ngantuk semua nak tido..tinggal aku, Fayel dan abah je kat ruang tamu...abah tertido...aku menyusukan Fayel ...dah setel bagi bebup jap then nak masuk tido kat bilik atas...

Kebiasaan rutin mengangkat Fayel naik atas memang laki aku yang dukung...sepanjang umur Fayel ..aku tak pernah langsung dukung dia naik atas bilik...aku tak konfiden nak dukung baby dengan naik tangga...ntah kenapa hari tu konon nya tak nak mengejutkan EA dari tido...alasan tak nak menyusahkan dia...aku pun dukung la Fayel dengan tangan kanan pegang bantal dan botol..tangan kiri memaut badan Fayel...sebelum tu sempat la sembang dengan Fayel..."hari ni mama angkat Fayel la naik atas yer...papa penat tu..jangan kacau key"....angkat Fayel dan dukung dia mulakan langkah anak mata tangga...tup tup baru nak pijak anak tangga teratas ..dah nak sampai ke ruang bilik...tiba tiba aku tak boleh nak balance badan....aku tergolek ke belakang sambil berpusing pusing...Ya Allah apa telah terjadi...apa kah nasib Fayel??

Bayangkan lah cara jatuh mendadak secara kebelakang di samping Fayel di sisi dalam pelukan ...masa keadaan jatuh bergolek ke belakang dan jatuh ke bawah aku sempat peluk Fayel dalam dakapan erat erat sekuatnya...aku berserah nasib pada Allah...yang aku ingat selamatkan la Fayel...bergolek pusingan terhenti di paras tangga yang ke 9 anak tangga...kebetulan abah aku tersedar tido saksi kejadian..semua family bangun tido terus meluru ke arah kami....bagaimana Fayel?? yang aku sedar Fayel dalam celah kangkang kain baju tido aku dan kepala masih di tangan aku...Fayel menangis keras teramat tapi hanya sekali jerit dan senyap...Ya Allah kenapa Fayel diam terus....aku dengar jeritan mak aku..."Fayel Fayel mana...cucu tok mak sayang...nangis Fayel kenapa diam"..Ekin dah menangis ...aku nangis tak berair mata...hanya menjerit meroyan sebut Fayel Fayel...EA jangan cakap la...terus dia sambut Fayel dia peluk dakap bisik kat telinga baca kan selawat, ayat kursi....

Tak berlengah masa....terus ke Hospital HKL untuk rawatan kecemasan...sebab risau kan Fayel tak bersuara...dia celik mata tapi mulut tak bersuara....itu yang membuatkan kami semua risau teramat....mak, abah pun ikut sekali...aku dah longlai...apa jadi pada diri aku ..aku tak peduli...yang penting Fayel selamat...dia adalah nyawa ku, nadi ku...masa kat hospital baru aku rasa kan kesan hentakan sakit bengkak kat kepala...dah tersedar sakit...tapi takpe yang penting keadaan Fayel..Fayel terus di masukkan wad kecemasan trauma HKL...tak berlengah masa doktor check oksigen, tekanan darah, check kepala, xray....Alhamdulilah...Fayel selamat ...dia dah merengek nak menyusu...syukur syukur ..semuanya respon positif.....menurut doktor mengenangkan cara jatuh tu macam tak percaya tengok keadaan Fayel dan mama nya...agak mengerikan jugak....mujur aku pun tak apa sebarang patah pada anggota badan...Fayel pun selamat dari sebarang kecederaan tak diingini..maklum la budak kan...kepala lembut lagi...badan pun tak kuat lagi...but aku percaya Insya Allah Fayel dilindungi malaikat...syukurr

Walaupun segalanya positif tak de apa berlaku tapi Fayel kena tahan jugak kat wad kecemasan untuk 6 jam pemerhatian khas doktor...sebab nak tengok jugak dalam masa 6 jam ...nak tengok condition dia samada muntah atau ada respon tak normal...tak kisah la bermalam kami semua di wad kecemasan HKL..satu pengalaman...kiri kanan katil penuh dengan jeritan suara ada yang kemalangan, kena pukul..macam macam kes la...buat aku sekali lagi panjat kesyukuran...kami 2 beranak hanya la minor sahaja.......dan 6 jam berlalu ...Alhamdulillah respon Fayel still positif...kami dibenarkan pulang jam 8 pagi...dan sudahnya Fayel tido jam 5 pagi di HKL..sepanjang malam asik berjaga mata...tak menangis tapi mulut bising ajak main sembang...dah semua tok mak, tok wan, papa, mama kena la bertahan mata jugak....takpelah baby sayang asalkan kamu tak apa apa ...kami semua layan...mungkin dia hairan di mana dia berada sekarang...dengan suasana bising tengah malam, lampu terang benderang...

Esoknya kesan jatuh baru aku terasa...aku tak apa apa cuma mengalami bengkak kepala...xray takde apa...surut bila tuam ngan ais batu....lutut kaki lebam lebam sana sini...belakang bahu kanan tak boleh angkat ada kesan lebam ...dan badan terasa longlai...doktor nasihatkan aku berehat atau berurut since aku pun masih dalam post natal selepas bersalin...dah 3 hari berurut..Alhamdulillah okey...Fayel pun berurut jugak tau....hihi..dia suka tau..diam je kena urut badan..........aku sempat jugak snap gambar kat emergency wad..sebagai kenangan masa depan...blurry je sbb tak bawa henpon pakai henpon abah je...tragedi ni meninggalkan kesan trauma buat aku...terima kasih dan syukur Ya Allah memberi kesempatan untuk hidup  di dunia ini...aku percaya ada hikmah yang direncanankan buat kami.....amin...semua ini membuatkan aku lebih berhati hati di amsa hadapan menjaga khalifah kecil dan menghargai anak kurniaan illahi...


Aku siap lukis cara tragedi jatuh tangga ...tengok jangan tak tengok..tafsir sendiri yer
Berkejar tengah malam ke sini HKL....HKL service adalah terbaik....cepat tangkas...thanks doktor yang merawat Fayel

Fayel masuk wad emergency..pesakit paling kecik ...

Papa disisi Fayel...doktor tengah check BP/ Oksigen

Celik mata tak nak tido...main ngan papa sampai 4.30 pagi

ciuman kasih sayang dari mama buat Fayel...maafkan mama sayang...mama lalai ..mama sayang Fayel

Fayel anak ku celik mata tengah malam...tangan mengenggam tangan mama....sayu tengok dia ceria...Alhamdulillah Fayel selamat

Selepas 6 jam pemerhatian di Emergency Wad...dah boleh pulang...Fayel tertido tak sedar diri ..nak balik pukul 8 pagi dia tertido...


KU PANJATKAN DOA KESYUKURAN BUAT FAYEL SELAMAT...ALHAMDULILLAH...SEGALANYA YANG BERLAKU ADA HIKMAH.....FAYEL ADALAH SEGALANYA BUAT MAMA PAPA...NYAWA DAN NADI KAMI UNTUK TERUS HIDUP...SAYANG FAYEL SO MUCH...





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

44 comments:

SURIA AMANDA said...

Alhamdulillah..kebesaran allah kan..mmg betul org ckp..kanak2 ada malaikat yang melindungi...

e k i n ♥ y u s r i said...

ya Allah
alhamdulillah xde pape

tutup mulut said...

sedih pulak baca. alhamdulillah selamat mak dan anak :D

D Yatie said...

mimi...bergenang air mata kita baca mi...alhamdulillah syukur Fayel tak apa-apa n mimi jugak...semuanya kuasa Allah...

mamyharraz said...

syukur mimy&fayel selamat.
baca entry mimy terus sebak..ngeri bygkan waktu kajadian tu.
anak adalah nyawa kita.mmg tak terkata kalau jadi perkara2 tak diingini.

youramirah said...

kak mimy,

sedihnyeee. tinggi tuuu!
klu saya kt tempat akak pon mesti dah lost.

pasni jangan bawak fayel naik tangga tau. mintak hasben yg tolong angkatkan. huhuhu.

akak take care!

POSH76 said...

seriau aku baca citer ni...alhamdullilah tak apa2...insyallah allah sentiasa lindungi baby fayel ...

Qhaifa Nur said...

bila jatuh dan muntah-muntah mesti ada yang tak kena...baik gi hospital..

alhamdulillah nasib baik dua-dua selamat...

nydia-mama akif said...

ya allah.....seriau dengar...
syukur la baby and mamanye selamat....

Aida78 said...

alhamdulilah nasib baik x jadi apa2....fayel selamat syukur...

imhana said...

Alhamdulillah mimy & fayel okay..kuasa Allah ..

Mommy_Cha said...

ha..berderau baca nih kakak oii..naseb baik semua ok. next time no stairs lagi okeh! no.no.no. tamo.tamo.tamo!

**kami~nak~tawen** said...

ya allah..ngeri gak baca story sis nih..nsb bek sis n fayel xd pape...risaukan fayel yg kecik tu...Alhamdulillah fayel ok...

safiyyah osman said...

Sedih bca..boleh rasa apa kak mimi rsa..kecuaian y xdi sengaja kan..fayel kuat..alhamdulillah selamat.

Saya sampai sekarang trauma psal adelia kna jaundis teruk tu..rsa tkilan smp skang..


Take care akak.cium fayel hensem utk saya:)

mia-ina said...

baca kisah akak dr awl hg akhir ..x sdr menangis lak mia..huhu..syukur fayel & akak selamat...

~ NANA ~ said...

ya Allah...syukur sgt semuanya selamat...takot baca cerita ni...semoga jadi pengajaran utk kita semua

puansazusarin said...

alhamdullillah fayel ngan mamanya selamat...

Queen said...

Alhamdulillah..syukur takde pape.. ngeri tu mimy..nik baca punbergenang2 air mata...

Orang kata..budak2 kecik..kalaujatuh ada malaikat sambut =)

Syukur alhamdulillah.takde pape.. fayel dah besar tu... susah nak balance =)

Riri Yoorin said...

nasib tade apa2 kak..alhamdulillah

MamaIcha said...

alhamdulillah, u & fayel tak apa2...lepas nie, kena take extra care ok :)

MamaIcha said...

alhamdulillah, u & fayel tak apa2...lepas nie, kena take extra care ok :)

Liyana said...

alhamdulillah dua2 selamat, xpe fayel kuat :)

ummi_khalish said...

alhamdulillah...Allah lindungi kamu..menitis airmata bace entry ni....sebak sangat..mimi,jaga diri dan fayel elok2 ye...

salwana nordin @ che'wa said...

salam perkenalan :)

saya ternanti2 n3 yg menyayat hati tu..rupa2nya mama dan anak jatuh tangga hhhuuuu...

kesiannya fayel..

hopefully tak ada trauma yg menimpanya..

dgn izin Allah malaikat menjaga anak2 kecik ni..i'Allah :)

miss paola said...

ya allah..nk menitis air bc mimie oii..sedih plak..alhamdulillah..syukur fayel n mama slamat..

puan jari said...

alhamdulilah...
nasib baik awak dan fayel selamat
kalau saya x tau la mcm mane...mmg mimpi ngeri lah!
new blogger...nice meeting u:)

PUAN SUE said...

Alhamdulillah...syukur!!

-cinta soFiaSafiya- said...

shukur sis....sume dalam keadaaan ok..mesti time dok sepital tuh..tgk jaa fayel begenang ayaq mata..yerlaa pikir apa yg dh jadi..huhuhu

ALLAH lindung budak kecik neh..

as ♥ Leenda said...

**nangis**

pengguins said...

berlinang air mata aku mimi..
syukur semua selamat..
hati2 key...

celebration of love said...

alhamdulillah.. fayel ngn mak selamat. takut juga bnd2 cmni jadi. tapi da jadi mmg xboleh buat apa...

veesakura said...

masyaAllah.. seriau baca. alhamdulillah everything ok..

Softtouch [Hanim] said...

alhamdulillahmimy syukur sgt2 xde apa yg serius berlaku...takut bila sy bc nie...

betul kanak2 ni ada malaikat yg lindungi dia....al

ariana8733 said...

Alhamdulillah..akak & fayel selamat..pasni kene lebih hati2 ye kak..

Nadine said...

syukur alhamdulillah dua2 ok. seriau i baca ur story ni mimy...huhu

noradzlina.kamdani said...

alhamdulillah, mujur korg berdua selamat..len kali sila berhati2 ok.

nadiya yusoff said...

salam kenal..

nak nanges baca bila fayel diam tu. takutnya kalau jadi apa2 kat anak kita.

saya pun bila dapat tau anak kena warded, jadi x tentu arah.

alhamdulillah, akak n anak selamat. :)

kayrul-shah said...

ya allah mimi, terhenti rasa jantung nie bila tau kisah yang dah 2 3 hari tertunggu-tunggu nie...

alhamdulillah mujur 2 beranak takde kecederaan serius. tak dapat bayangkan macam mana keadaan fayel kalau mimi tak dakap dengan kuat..

kayrul kalau nak naik tangga atau turun tangga escalator pun takut nak kendong anak, mesti pas kat hubby yg pegangkan..

Emynz said...

alhamdulillah dedua tadek ape.
kadang mende ceni jadi buat kite jadi extra careful in future an..
pape pun take care mate.

ati_emylia said...

alhamdulillah x de apa2 mimi....hati2 yea dik....

Shu Shinju said...

alhamdulillah..fayel & mama tak pape...syukur...

acu sedih x dpt jumpa fayel & mama baru ni..huhu...

Bitt (double IS) said...

alhamdulillah semuanya selamat...pengajaran utk pembaca jugak nehh...tq 4 sharing...

intandayani said...

uishhh tersentap hati bace..bergenang air mate...syukur sumenye selamat...

SweetLikeWhat said...

alhamdulillah takde pape..sentap baca coz tinggi betul jatuhnye..fayel pulak tersangat kecik..huhu

Google