THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

26 September 2012

Rawatan Batuk Berkahak Selsema di Klinik Wangsa oleh Dr Nadir Khan..Thumbs up!! Recomended

Salam hari rabu...semalam selasa ai EL kerana Fayel masih sakit tak sembuh lagi....dan semalam jugak aku review mana klinik terbaik untuk rawatan Fayel...asal google cari Pakar kanak kanak terbaik ...tup tup banyak pulak review pasal Dr Nadir Khan...aku pun kemain buka satu persatu google...banyak gak good review pasal Dr Nadir...Dr Nadir klinik nya di Klinik Wangsa..bukan la klinik paed...hmm...serik aku klinik biasa ni...sokmo bagi ubat...silih berganti ubat..baik nya tak juga makin teruk...sebenarnya aku ni paranoid sikit...even bukan doktor...setiap ubat yang doktor bagi tu aku google tengok content...patut bagi ke tak...rasa was was memang aku tak bagi...

So semalam kesempatan EL...Fayel malam before tu agak teruk merengek aje tak tentu pasal...panas semacam badan...memang tak tido malam la laki bini...menjaga putera nan sorang ni...kejap dia menangis ..nak berdukung melekap je..Fayel ni demam tak nak mama nya..dia nak papa nya...papa nya duk kendong dodoi...bangun pagi pun awal siap siap terus gerak ke klinik Wangsa nak cuba rawatan Dr Nadir Khan...klinik ni dekat wangsa maju..ala dekat ngan jusco ..cuma belok kiri belakang balai polis...cari sekitar shop lot situ..senang je jumpa...aku biasa area sini...so tak susah la nak cari...sampai je tengok list panel..alamak TM tak cover la..huhuhu kena bayor la..takpe la leh claim nanti..huhuhu...memula daftar macam biasa sebab first time datang kan...rupanya orang menunggu ada 8 orang..tu belum selepas aku...majoriti semua bawa baby anak kecik ke sini..hmm sah la klinik ni bagus ..

Berjam gak nak menunggu padahal dah sampai agak awal dalam lul 9.30 pagi...takpe sabar...sempat la sembang ngan sorang mommy ni...anak dia pun kes sama Fayel ...pakej demam batuk...dia memang dah biasa ke Klinik Wangsa ni...klinik turun temurun keluarga dia katanya...dari bapak dia muda...klinik ni memang bagus untuk handle kanak kanak yang batuk selsema sebab klinik ni tak galakkan makan ubat untuk bawah 2 tahun..keyakinan aku dengan klinik ni lagi la membuak...finally nama Fayel di panggil..tergezut aku doktor yang panggil patient..hihih...sempoi

Masuk je..dia kenal kan nama...Dr Nadir Khan ...dia tanya salasilah sejarah bersalin normal ke czer..dan kenapa kena czer...why??baby pernah warded ke tak...semua soalan tu ada relevan nya...nak tau kenapa?? bersalin kaedah czer memang risiko kahak menyerang..kesan ubat bius dalam badan...ooo baru ku tau..patut la kadang aku rasa lendir jugak kat tekak aku ni...kita orang tua leh keluarkan sendiri...baby mana la reti...tu yang selalu terjadi asthma, pheunomia, bronchitis...kadang sejarah baby itu sendiri mungkin terminum air ketuban pun memungkin kan risiko berkahak...oic....Dr Nadir tanya aku lagi..u sekarang nak batuk, selsema berhenti ke apa...kalau berhenti thats why doktor bagi ubat...memang berhenti tapi ubat tu hanya memekatkan kahak di ruang paru paru dan berkumpul dalam..tu yang timbul macam macam...kahak kena dikeluarkan..sebab tu tak digalakkan makan ubat...aku puas hati dengan penerangan dia...dan dia tanya...nak buat treatment buang kahak?? iyer aku setuju...

Teknik Pertama - Nebulizer Steamer
Fayel terjerit menangis la kena NEB...Dr Nadir kata biarkan menangis lagi kahak dia keluar...berwap wap juga la masa buat..sampai terbatuk batuk...lebih kurang 15 minit kot..sorry tak kira... kahak keluar banyak hokeh..teknik ini boleh juga di buat di rumah dengan sediakan sebekas air wap panas condongkan baby kepala ke arah wap panas itu dalam 10-20 minit..pastikan baby kita pangku yer..

Teknik Kedua - Tepuk Percussion
Tepuk untuk keluarkan kahak...Dr Nadir ajar cara tepuk yang betul kedudukan tangan di keduk kan sedikit..tepuk bukan tepuk tulang yer..boleh dipraktikkan di rumah..tujuan menepuk untuk mengeluarkan kahak dalam paru paru...yes it works...Fayel bersin keluarkan kahak...Dr Nadir tepuk fayel aku yang seriau rasa macam kuat giler je hahaha..

Teknik Ketiga- Suction/ Sedut Kahak
Dr Nadir gunakan tiub suction halus untuk menyedut kahak..steady je dia buat ..aku lak ngeri..sampai berdarah darah hidung...jangan risau...its normal...kita la kesian kan..biasa suction getah ni diguna pakai sedut kahak ketika kelahiran ...masa tengah buat tu nampak kahak lendir Fayel keluar...gamak nya berkilo..lama tersimpan tu..dan Fayel muntah susu lak..sebab sebelum tu ada minum...nk buat suction pastikan baby tak minum susu or makan yer...


Alhamdulillah selesai sudah ketiga tiga seisi ni...disertakan ubat ubatan jugak untuk seminggu...after seminggu masih kahak lagi kena jumpa balik...Dr Nadir pesan...biar batuk, selsema keluar kan virus nya...sampai lapang dada baru lah baby selesa...ubat batuk dan selsema hanya memberhentikan seketika ..nanti anak baik pun sebab ubat...takde ubat sakit berulang lagi dan lagi...itu lah punca anak senang kena warded macam macam penyakit...lega dan selega nya penerangan dia....tak syak lagi memang pasni aku gi klinik ni la ...Dr Nadir Khan ai suka treatment u..sempat gak sebelum balik dia tanya..mana u tahu my klinik...hehehe opcos doktor kan femes di internet...heheh google saja...banyak review pasal u...sengeh aje dia...hensem woo segak walau dah berumur....thumbs up...puas hati bayar RM75..Fayel pun nampak nya selepas treatment dia nampak segar dan aktif semula...dah boleh main lasak lasak...walau ada sosek hingus kat hidung dan batuk lagi...tapi feel bunyi wheezing dah takde...balik treatment terus dia ketiduran...selesa gamak nya...Alhamdulillah semua nya dengan izin Allah taala jugak...kita sekadar berusaha...sekadar perkongsian bersama...aku rekomen pada mommies yang problem anak selsema, batuk berkahak ke sini...Insya Allah


Mama EL bawa Fayel yang sugul pagi hari...tak selesa tak cukup tido...syiannn dia...menunggu pun satu hal lama dehhhh...patient cilik ramai sokmo kat Klinik Wangsa ni

Klinik Wangsa rawatan oleh Dr Nadir Khan...doktor ni biasa ada hari isnin, selasa, rabu, dan ahad...nak datang call dulu yer...

Dr Nadir Khan...doktor femes hehehe..google nama dia berlambak review pasal treatment dia..

Registration pertama kali..Fayel yang berbaju lelobang je...kepit ngan papa nya


Saat buat Nebulizer Steam...fuh menangis tak hengat jeritan...aku surrender nak pegang Fayel meronta at last papa nya yang buat...orang laki kan kuat...aku pegang kepala je...terbatuk batuk Fayel dibuatnya sampai keluar kahak 

Alhamdulilah sudah aktif semula...nafas dah lega ...dada dah lapang...senang hati tengok dah melasak kembali ..kalau tak tu melepek merengek je..kita pun sedih je nengok



Alamat Klinik :

Klinik Wangsa Sdn Bhd

No 46 Jalan 24/27A

Seksyen 1, Bandar Wangsa Maju, 

KualaLumpur

Tel : 03-41421614 


(dekat dengan Menara kausar, belakang

 LHDN, area Jusco Wangsa Maju)







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

37 comments:

Mommy_Cha said...

hamboih bulat mataku baca satu per satu entry ni, tak sepatah perkataan pon tertinggal hahahaha. oklah kalo klinik gini bagus. at least kita tau kan? ade klinik yg ok. sebab tu momy cha suka ke DEMC terus jumpa paeds dia dah tau mikha cena2..so mmg dah oweys kena NEB tu, tepuk2 pon selalu kena. cuma blom sampai tahap suction lagi :)

Alhamdulillah sekarang kureng kahak, batuk ade non selalu lah. hingus pon ade kalo kita kasi dia mandi mlm, nanti otomatik ingus ade kak.

Sejak duk dgn makwan ni dia dah byk ok, kalo duduk taska dulu masyalah mcm2 penyakit hinggap. tengok persekitaran jugak sebenarnya.

ginilah yer org beranak czer, anak sakit mcm2...tapi takpe sakit tu ujian allah. allah uji sebab allah sayang kan? insyallah dah besyar nanti mikha & fayel jadi anak yang berguna kepada kita kan? #prays for that#

:)
momycha!

Allene said...

good info, thanks mimi.. hafidh pun kerap batuk2... lama gak batuk. da selalu kena neubulizer tu, suction belum lagi. next time klu dia batuk teruk lagi, nak try datang sini la... Thanks...

Mia Kassim said...

salam singgah dan follow...kalau sudi jenguklah ke http://shumie-dz.blogspot.com

ciNDerella stRikEr said...

Nad penah bwk QQ skali pg jmpe Dr tu. Mmg bagus servis dia. Cpt & penerangan yg jelas.
Gud sharing info

Siti Shuhadah said...

Alhamdulillah... fayel dah ok... bagus la doktor tu...

nadiya yusoff said...

salam Kak Mimi,

ade satu klinik pakar kanak2 yg di cover oleh TM. recommended jugak dan treatment dia lebih kurang macam Dr. Nadir ni la. ubat pun dia buat formula sendiri ikut kesesuaian umur baby. Alhamdulillah anak saya dah makin sihat.

akak boleh cari dlm MyHRportal --> medical--> Klinik Kanak-Kanak Tan, kat Klang..bagi saya berbaloi kita ulang alik jauh dan yang paling penting TM cover.hehehe

Mrs. Norrie said...

heheheh...doktor nih bagus tuk kanak2, dulu umah aku area sini rajin gak ke sini, tapi dia jugak buat mata aku kene ulser dan warded wad..heheheh, dia kata sakit mata biasa...dia bagi ubat..makin hari makin teruk...dia salah bagi ubat...

Oh..oh...semua itu kenangan tahun 2005

AIN NAZRI said...

thanks mimi.. dapat info baru... pasal steam tu.. leh try lain kali.. kalau setakat tepuk2 n bagi Auf nanes kuat2 masa dia batuk or selsema mmg selalu buat.. dan mmg lepas nanes tu lendir kuar berkoyan2.. pasni leh try wap pulak.. ada doktor pernah bgtahu.. kalu bayi kerap menangis dgn kuat, leh bantu dia kuatkan sistem paru2 sbb masa tu udara akan kuar masuk dgn banyak.. tapi jgn laa sampai melalak x henti2..

Sya Kiffli said...

saya pun nak carik gak klinik dan doc macam ni...tp dok langkawi ni agak susah nak dapat doc yang bagus....nak balik kg kat kelantan pun x tau doc yang mana ok....kalo dok kl mesti saya nak klinik doc ni....anak saya batuk kuat....dah lama...kesian dia

Liyana said...

wah best entri ni. thanks for sharing :)

aTy _faRed~ said...

noted..tq babe...memang ngah mencarik klinik bagus tuk anak..since tempat aku ni pon suker nau bagi ubat...

PinKy MoMMa said...

my, ni klinik aku masa kecik kecik dulu hehehe sbb dlu aku duk flat seksyen 1 jer..jalan kaki dari umah ;p

doktor yg peramah dan suka tersenyum..mesti dia dah tua huhu..sbb dari dulu lagi dia buka klinik ni ^^

Ann Ishak said...

good entry, boleh berkongsi dengan orang lain jugak ;p

ciknana said...

wahhh...murah nye 75 inggit je...
baby kte last wik kena batuk..umo baru 2 bln..pi klinik biase dia bg ubat batok dgn selsema..was2 nk bg...tp bg gak skit sbb terok batuk sgt..
kte pi pakar kanak2 kt muar sbb dalam cuti bersalin lg..dia pun ckp cam dr nadir tu...buat gak neb..at least xde la baby nangis je lg...huhu

wid Ikhsan said...

sis..bpa lama anak sis ok lepas buat teatment kat Dr nAdir tu??sis dpt ubat apa lepas tu??

wid Ikhsan said...

sis..bpa lama anak sis ok lepas buat teatment kat Dr nAdir tu??sis dpt ubat apa lepas tu??

CikNaa said...

nak kene bwk.. dah dapat agak kt area mane..tq kak

deq su said...

Assalammualaikum.. ye treatment Dr. Nadir mmg bagus.. sy bawak anak saya 3 kali.. mula2 masa umur dia 4 bulan tahun 2011. now alhamdullilah dia dh boleh keluarkan kahak sendiri walau baru umur 2 tahun. tapi kan saya rasa alamat tu ada salah sikit..
No 46 jalan 2/27A...
masa mula2 cari x jumpa rupanya 2/27A.

smfadzil said...

Salam Puan,
Saya ingin mengucapkan terima kasih di atas entry ini.
Pernah jugak isteri saya menggunakan teknik kedua untuk legakan kahak anak.
Namun saya juga gunakan satu produk Krim sapuan DrSneez (thrudermal biotechnology) uuntuk hilangkan selsema anak.
Alhamdulillah berjaya...Pada peringkat bayi ia amatlah membantu melegakan selsema dan hidung tersumbat dengan cepat.
Lawati page saya untuk info di
http://anasuzieshoppe.blogspot.com atau https://www.facebook.com/AnasyedDrsneez

Mohamad Ihsan said...

Sedihnya..bila teringat arwah anak saya. Bawak pergi Ampang Puteri Specialist tak sampai 24jam meninggal. Masa hantar baby masih cergas, cuma batuk dan susah bernafas. Ingatkan pergi sana dia sedut kahak tapi hospital cuma bagi Nebulizer dari pukul 8.00mlm smp 12.00AM langsung tak sedut kahak. Dari ER sampai baby dah masuk ICU dan tak sedarkan diri baru nak sedut kahak, itu pun dah pukul 2-3AM! Elok² baby boleh main² & gurau² sampai baby koma. Kalau lah saya tahu ada Doktor yang bagus memang tak ingin saya hantar dekat hospital tu. Dah la tunggu specialist 2 jam baru sampai! Sedih..sedih teramat sangat..!! :(

Ardina said...

salam...
my friend pun baru je anak dia warded.. terus saya tolong google terjumpa entri awak..

my anak pun batuk dan berbunyi gak tp saya pakai kaedah ke-2 buat sendiri ja dan bawa rawatan ke homeopati PKNS bangi.. skrg mandi air suam...

p/s:mohamad ihsan, tu la kkdg kita expect kita byr mahal , service pun mestila bagus kan.. takpe arwah anak tu yang akan bawa awak masuk syurga.. Insya-Allah.. hanya Allah yang tau perkara terbaik utk kita.

http://ardina2u.blogspot.com
FB Page : Ardina2u

Azizi Sulaiman said...

Orang lelaki berumur 50 tahun boleh ke....

I want to lose weight said...

Nampak gambar Burung Merpati terbang.. panel nmpknya :)

Alhamdulillah..

Nnt nak cuba bawak Hasya..
Dia ni asal batuk berkahak je..
Mesti kena jangkitan kuman kat paru-paru

nor.faisal said...

Salam sis.. Klinik ni bukak kul bpe ye? Try call manjang busy. Huhu.

Min3i4n said...

hi Mimy, dah lame saya cari klinik yg dekat dgn gombak..selama ni sy anta anak sy g Klinik Dr Baharom kat Jln Sentul.. ubat dia berkesan..tapi agak mencabar fulus je nak bayar bil dia..sib baik jumpe blog u..thanks for sharing...

diana TRW said...

Alhamdulilah my sorfina dah OK sikit...tdonya pun x lg bunyi mcm x selesa...tq Allah krn pertemukan dgn blog ni n Dr. Nadir also

ahmad ridzuan said...

Maaf la...saya x spendapat dgn Mimi..
Kasihan teramat sangat dengan anak saya.

Saya ke klinik Wangsa setelah membaca article dan tertarik dgn komen2 positive yg diberikan. Tapi, ini lah kali pertama dan terakhir untuk saya ikhtiarkan dgn cara NEB dan sedut kahak kpd baby saya.

Semasa berjumpa doktor saya bertanya sakit tak sedut kahak? doktor pun menjawab tak sakit cuma geli2 je dan wpun geli baby akan menangis juga.
Dlm hati mula timbul perasaan risau...

Doktor pun menyuruh saya dan isteri serta baby ke bilik sbelah utk dptkan rawatan NEB dan sedut kahak. Doktor suruh pembantu nya melakukan step sterusnya.
Pembantu doktor trus menyuruh kami membuat proses NEB tanpa memberi apa2 explaination dan trus kluar dari bilik tersebut. Klinik x sibuk pun coz ada dua org patient je. Atleast guide la sbb kitaorg x tau apa2 psl NEB ni.

Masa buat NEB tu baby saya menangis dan trus menangis. Hati mula la risau. Lebih kurang 10 minit buat NEB tu doktor nye assistant x dtg2 lagi. Saya trus ke bilik doktor dan utk bertanya NEB ni buat brapa lama (doktor tgh baca buku sambil kaki lurus di atas kerusi di depan dia). Doktor ckp smpai cecair dlm bekas tu habis.
Saya pun sambung buat NEB tu dan baby trus menangis lagi. Saya ambil kputusan utk stop NEB sbb baby menangis skuat2 nya serta batuk dan muntah wpun cecair x abis lagi.

Lps tu doktor dan assistant dia masuk utk sedut kahak plak. Doktor suruh baring kan baby sambil suruh kami pegang kaki dan tgn baby.assistant doc plak pegang kpala baby. Masa sedut tu tuhan shj yg tau prasaan kami. Baby saya muntah cam air pancut. 2 kali dia muntah. Ye la sbb baby baru minum susu semasa dlm pjalan dtg ke klinik. And then baru la assistant doc ckp atleast kene minum 2 jam sblm sedut kahak (dlm hati ckp kenapa sblm buat sedut tadi dorg x tanya? Patut tanya la dulu kan....x profesional langsung).

Kesimpulan nya memang saya sgt menyesal ambil khidmat dan cara ini coz jelas baby rasa sgt sakit. Bayang kan kalau org jolok kerongkong dan lubang hidung kita..mmmmm. dlm perjalan blk baby saya tidur sbb NEB tu mmg ada kesan mengantuk dan tambahan baby jd penat coz lebih kurang 35 minit meraung.

Saya minta maaf coz bukan utk kondem sesiapa tp sume ini lahir dari naluri saya sbg bapa. Slps post status kat fb psl anak saya ni, majoriti frenz saya nasihat kat supaya x guna cara sedut kahak lagi.
Secara logik nya pun kalau geli sure baby akan suka atau ketawa dan sure baby akan nangis kalau sakit (mmmm doktor nak duit je ).

Ridzuan

maza said...
This comment has been removed by the author.
Shah Wira said...

Been here today..this clinic looks like over crowded..the staffs aren't friendly as my last visit here..would not come again here

Nazifah Mohamad said...

Hurm.... x jd la pegi...

Ima Sulaiman said...

Salam.

Anak saya pernah admit hospital masa berumur 10 bulan, sebab ada kahak kat paru-paru. Alhamdulillah sekarang semua dah ok.

Jemput ke blog saya, saya ada kongsikan petua untuk keluarkan kahak secara tradisional.

suhaimah abd rahman said...

Saye juge ade memiliki mesin nebulizer dirumah since baby saye yg sebulan berkahak teruk after kene prolonged jaundice. Kos ulangalik ke klinik adalah lebih tinggi dr memiliki mesin nebulizer di rumah.

So sesiapa yang berminat untuk mendapatkan mesin nebulizer brand medel, saye ade buat promosi RM210 FREE POSTAGE! boleh hubungi saye utk sebarang pertanyaan ye! 013-3333062 (sms/whatsapp/wechat). Tq :)

dalila said...

femes btl doktor ni..dr td dok gugel mmg kuar nama die je byk..tmbh plak skang die wat rawatan sonotron tu..lg senang laa..

norliza mohd johari said...

Semalam sya pun bawa ank p klinik ni.. memg sgt rekomen... best...anak nmpak sihat

leezaeshop@gmail.com

qila aqila said...

Rawatan sonotron bagus utk ank2 selsema n batuk..
Mmg boleh rawat scra smulajadi dgn cepat.

Sape2 area Bangi boleh ke
Pusat rawatan sonotron tawakal
019-4007258
(Kene call Dulu buat appointment)

qila aqila said...

Rawatan sonotron bagus utk ank2 selsema n batuk..
Mmg boleh rawat scra smulajadi dgn cepat.

Sape2 area Bangi boleh ke
Pusat rawatan sonotron tawakal
019-4007258
(Kene call Dulu buat appointment)

daniel danish said...

Wah. Good info. Terima Kasih. Semoga semua sihat selalu.



http://cikdanishworld.blogspot.my/

Google