THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

06 September 2012

Beraya Belah Mentua di Terengganu

Raya keempat diteruskan ke kg halaman jauh nun pantai timur Terengganu....dah ada suami gini la sistem bergilir...kena la adil...lagi pulak Encik Awak keluarga jauh nun di Terengganu...aku tak leh la nak pentingkan diri sendiri kannn...asyik asyik ke family aku je...family mentua pun diutamakan..dah la jarang jumpa...3 bulan sekali baru la balik huhuhu...balik je tengok cucu sulung dia dah besor...nanti balik lagi Fayel dah leh jalan pulop...heheh...maka beralah la kita demi kebahagiaan keluarga...cehwahhh..

Cuti raya aku memang lama..seminggu..cuti paksa ko...opis ko hada...opis aku tutup seminggu...semua kena cuti..kalau musim raya cuti paksa memang sanggup la...walau kena tolak cuti kan dah tak yah nak berebut giliran sapa keje dulu...di raya keempat sampai la raya ketujuh memang aku berada di Tganu..beraya belah sini la pulak...Fayel nak kutip duit raya kat belah papa nya..huhuuh...nak kata beraya sangat tu tak la...raya keempat kat sana kebanyakan adik beradik, mak mertua dah keje..cuma ayah mentua je masih cuti ...tunggu petang lepas semua balik keje baru la leh beraya rumah ke rumah lepas maghrib...dan juga cuti hari jumaat sabtu memang banyak la makan kenduri...i like...

Yes i like kalau bab makan makan di Terengganu ni memang aku kalah la..memang katakan tidak la nak berdiet...sedapp woo rugi..sana sini nasi dagang, nasi minyak, nasi kerabu, nasi kuning....aku sukaaaaaaaa....sepanjang aku kat sana gigih la mak mentua aku masak makanan mantop khas untuk menantu hantu KL ni hahaha...menantu hantu ni tau makan je..belajar masak tak nak...basuh pinggan job boleh la....yer mak mentua aku memang the best...request je nak makan apa...memang siap terhidang...malu aii tau...hehehe...malu la sangatttttt suke kann ko.. aku kalau dah balik Tganu ni memang kesukaan la...rasa malas nak balik KL...aduyai lemauuu...takpe la nanti ongkos lebih balik eh..


Sampai je kg Tganu mak mertua tak sempat masak tapi sempat belikan fav food aku..yeahh Nasi Minyak in da house...serius bestt wehhh tak macam KL punya rasa nya

Budak terpinga pinga balik kg tengok dah kat tempat lain...hehehe kejap je tu jap lagi dia melasak la

Waktu petang baru la kita boleh beraya....adik beradik mak mentua  dah start keje

Mak Mentua nak bawa beraya...Fayel tido ke tuu

Yeahhh Fayel nak gi rayeeeeeeee 

Mak mentua dan cucu sulung sayang nyaaaa....kemain berkepit

Beraya malam buta kat umah adik ipar kat Wakaf Tapai...

Fayel yang tak reti duk diam kat umah orang...nak jadi askar je...haishh 

Singgah umah sepupu Encik Awak lak...kat sini ramai budak so memang dia jadi tumpuan la...ngengada lebih..tido pun lambat



Ngan kak ain asik jela mengendong layan sana sini...tu pasal leh gelak

Sarapan mak mentua masak...Nasi Kuning lawan Gulai Ayam, Sambal Belacan, Acar Ketupat goreng ...pehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh memang lupa mak mertua lalu sebelah

Kepanasan siang hari kat Tganu..berlenggeng pakai pampers je la Fayel...tertido ngan papa nya

Makan lagi...sarapan paling best Nasi Lemak Ikan Tongkol.....KL hada...tak de kan...sambal yang sedap  giler wehh..ni tengah menaip teringat ni...adehsss

Fayel first time gi pasar....duk tercengang cengang nengok orang potong ayam...mama ko gak nangis tengok ayam...hahah aku kan takut ayam..


Yeahh mat smart sudah...nak gi ghaye lagiiiiiiiiiii


Jom gi umah Aunty Nana kat Losong

Raya umah opismatte aku Nana kat Losong...last year pregnant tahun ni bawa si kecik

Fayel ni suka buat muka tercengang la gerammm...suka nau tengok orang

Ngan Aunty Nana...aku nya opis matte kg Tganu...dah 2 tahun aku mesti raya umah dia

Tq Nana sambut kami makan makan raya umah...

Dah ada losong meh la kita serbu beli kepok lekor...pehh ramai nya la orang hari tu tension aku nak tunggu giliran

Balik cepat malam tu ada BBQ nite....golap nyaaa...nasib tak cerah ...laki aii seksi yewwwwwwww...berlenggeng

Edisi pembakaran dah bermula

Mak Mentua masak nasi goreng cina...heheh memula request suh aku masak...aku angkat tangan ...hahahaha...tak konfiden la masak banyak banyak gini..

Wajib dan kegemaran ramai...licin...ikan dan kepok lekor celup tepung...krup krap

Hidangan BBQ dah tersedia....kenyang makan malam...naik berapa kilo ntah

BBQ nite jugak Fayel tido lewat..jam dah 1.30 pagi..dia mencelik ...mementang ramai kerumun

Esoknya nak beraya kg arwah atok Encik Awak lak

Kalau dah kat kg ni memang kitaorang dating berdua aje la...Fayel dah kena hangkut tok ki dan nenek nya...

Fefeeling single mingle la konon....anak orang pinjam la kata kannnnnnnnn

Bertemu jua anak dan mama...hehehe ini pun kejap je...pastu memang ngan tok ki dan nenek aje la

kat sana Fayel jadi kesayangan ayah chik dia...kemana saja la berdua je.....

Pinjam jap Fayel nak bergambar keluarga

ngan Ayah chik lagi...

Happynya dia ayah chik dukung....

Ayah Chik bawa tengok ayam, kucing, arnab...kemainn...

bye bye mama yang takut ayam...Fayel ada ayah chik

Huisshh kg Encik Awak banyak betul la ayam berkeliaran..cuak nak jalan ni...macam mak datin jap kena pimpin tepiii mak datin nak lalu..syoh syoh ayam

masa tamat bercuti terengganu...Fayel dan Tok Ki, Nenek

Bergambar kenangan sebelum nak balik KL ...tengok jam tepat kul 12 tengah malam tau...

Terima kasih mak mentua, ayah mentua...balik tganu je mesti layan best best....

Ok nak balik KL dah...Fayel dah sleep ...balik tengah malam syiok gak...Fayel tak banyak songeh..memang waktu tido dia kan...

As usual duk depan co pilot...Fayel duk belakang lum tentu behave macam ni...kalau duk depan sangat behave...tido je...good boy


TAMAT BERKAMPUNG RAYA SEMINGGU....BALIK KL....OPEN HOUSE MENANTI SANA SINI..KITA RAYA KL STYLE PULAK...NEXT ENTRY




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

16 comments:

GreenJade said...

seronok nye dpt blk beraya di kampung..lg seronok parent in-law best kan..

sy dua2 parent takde kg..bosan je beraya area taman perumahan ni..tak semeriah mana..huk huk huk

Miss Moon said...

aduuuuuuuuuuuu ai tgk makanan makanan tew ai plak yg terliur neh , sebab ai org ganung benda2 tew la ai cari dulu kalau balik Trg ,,,nasik minyak n nasik lemak ikan tongkol ....pergggggggggggg

wah meriah raya nko thn nih Mimie sebab ada anak ...best kan jenjalan raya bawak anak kan kan kan

Mommy_Cha said...

gambo kat tiang letrik tu cunggg :) pinjam sat fayel nak bwk bagi main ngan mikha :)

Girl Girl said...

amboi.. Update skali harung 1 entri terus. Hihi... Thanks sb dtg rmh nana & family... Thn dpn dtg lg ye... :-)

Ann Ishak said...

raya kl style macam mana pulak?!!! cuba citer :p

YanaHime said...

salam urban mommy mimy, meh nempek kat sini pulok...bambam ye fayel, leh kawan ngan ariff ajak lumba makan

aTy _faRed~ said...

Aku suker gi ganu...dulu penah sane sekali sebelum pegnan..ade rezki nak gi lagi...cume tak tahan dalam perjalanan r...lame gilerrttt...!!!

NeenaAnuar said...

adoiyaii! tak menahan aku tengok gambar2 makanan kat sini! uhuhuhu..

memang best raya kat ganu kan! keje lain takdok.. makanngg.. makanggg dan makangg! sayang tak dpt nak jumpa ngan ko kat Ganu hari tu.. sbb buzy ngan kenduri kawin! :)

NeenaAnuar said...

btw babe.. congrats on your new look! happy for you.. moga kite sama2 istiqomah hendaknya... amin! :)

mrs kayrul said...

teringin betul nak g terengganu..tengok mimy tunjuk ikan dan lekor goreng tepung terliur jer..huhuhuu

salwana nordin @ che'wa said...

encemnya fayel..comel sgt2 :)

Kyra said...

1st dengaq orang takot ayam..hehehehe
makan ayam takot x ??
ngeee
gurau je mimy ek

Eri-chan said...

aku dah tak larat scroll tgk makanan ganu kiter..udah le tahun ni aku lgsg tak p sana...ni aku geramsssss ni..hahaha..bajet marah.

ko pakai serkup gaya wrap cantik. sesuai dengan bentuk muka. jgn pakai cara biasa macam aku..heheeh

♥ ROS ♥ said...

Menu sedap2.. Kat pntai imur ni, kalau nasi goreng mesti ade kopok..kekkek :p sonok fayel kna gomol jer, ramai tukang layan :)

Riri Yoorin said...

kak mimy memang sangat la best!! makanan dia phewww hebat!!!!

ariana8733 said...

best nye, byk btl pic raye, ana ni x smpat pon nak bergambar...sebarang jenis camera semua simpan dlm laci...adessss....sedeyyyyy...

Google