THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

11 September 2012

Fayel Food : Penyediaan Stok Ikan Bilis

Yer mak hencek semua...hari ni mama Fayel nak kongsi resepi perasa makanan selain garam, pak ajinomoto....baby baby sekarang pandai demand...nak main rasa rasa...kalau rasa gitu je...muka bosan tak habis...maka alternatif lain selain garam, gula, ajinomoto, kicap dan perasa lain adalah dengan kita cuba membuat stok serbuk ikan bilis...tak susah pun nak membuatnya...tak renyah pun...kita buat stok bebanyak..nak makan kasi tabur...jangan banyak sangat tabur nya ...secubit rasa je...bagi baby main rasa rasa sedap di mulut...tak semua baby boleh makan ikan bilis yer...takut alergic ...so nak cuba buat sikit sikit dulu aje eh...jangan buat 1kg ikan bilis lak...untuk baby cukup segenggam ikan bilis sajo...meh ada tutorial sikit ....hukhuk hamboi kemain kan...


Amik segenggam ikan bilis .kalau boleh beli yang takde isi tulang dah siap kopek...kalau dapat jenis putih tu lagi good...kualiti terbaik...tapi mahal sikit la kan..takpe bagi anak makan pun

Ikan Bilis dah siap kopek tulang, isi kena rendam dalam air yer...untuk menghilangkan rasa masin semulajadi ikan masin...aku rendam selama 3 jam...tu dia nak bagi hilang masin 

Ok setel rendaman 3 jam...nampak macam ikan bilis dah agak keputihan sikit...kita sangai atas kuali tanpa minyak...kasi goreng goreng kan dia...abai kuali buruk hitam tapi berjasa tu yer

Kacau dan kacau sampai garing...pastikan tanpa minyak yer...

Ikan bilis gorengan tanpa minyak agak garing sikit....then tutup api

Ready to blend halus sehalusnya...

Stok ikan bilis yang telah diblend halus hancur....

Okeh boleh la disimpan dalam tupperware kedap udara yang comel ini...

ok sudah siap boleh simpan buat stok...kasi renjis dalam makanan...baru la sedap ada rasa...laju la Fayel makan....nyum nyum...mama nya pun suka gak tau makan ala serunding..hehehe






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

7 comments:

mamyharraz said...

hai bilalah kakal nak ber adik baru ni..mamy mcm tak sabar nak bg solid food mcmni

Che Rosliza Che mat said...

mesti sedap...resepi simple boleh cuba nanti..

aTy _faRed~ said...

Mimy...aku mintak izin nak print ek...nak kumpul sikit2..nnti tak ar susah2 nak cr lagi..ley ek..?

Mrs. Norrie said...

inilah resepi aku jugak...kadang letak dlm oven...kasi bakar garing2 hehehhehe

Halimaton Hanafee said...

sy baru buat mlm td...bekalkan utk helena pg ni pd BS..hope dia mkn

Girl Girl said...

Ha ah la... senang je buatnye kann.... utk mknan kite pon boleh. tabur2 je dalam nc grg... sedapla kot... hehe

eamy milea said...

nak buat gak lah

Google