THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

27 September 2012

Fayel Food : Puding Roti Versi Baby Buah Buahan

Siri makan Fayel ..kali ni edisi hidangan untuk breakfast pulak...bosan ar pepagi asik makan puri je..dah naik jeluak dah dak Fayel nak makan tetiap hari...umur dah 7bulan ++ dah leh introduce roti...so nak try breakfast meriah sikit la...harap maklum hidangan breakfast super rajin ni di lakukukan ketika weekend...hmm boleh la buat...masa ada ...itupun Fayel breakfast kul 10 pagi muahahahah....kira lambat gak la tu...aku weekend memang qadha tido sepuas nya...bangun lambat sikit...selagi Fayel tak bangun...selagi tu la bersenang lenang mama ko...ngehhh ngeh...sekali Fayel bangun hamekawww baru kelibut nak siap itu ini bagai...cehhh...

Ting masa untuk menyediakan breakfast menu roti..wah kemain anak bujang teruna trang tang alalolo ..makan nak selera besar aje...nak sedap aje...isk salahkan Fayel lak....Fayel nak membesar mesti la berselera makan...mama fayel is rajin on weekend saja maka terhasil la satu makanan homemade air tangan ku untuk si kecik...ala senang je...pejam mata pun bole buat...nah Puding Roti Versi Baby Buahan...yeahhh...aku guna konsep kaedah mengukus...meh nak tunjuk sikit cara buat..kaedah simple bebenor i tell u...mommies mommies leh la try yer..bukan baby je suka...ni ha mak baby pun tersuka gak...sesuap anak sesuap mulut sendiri...muahahaha..kantoi.. pecah rahsia...


Bahan bahan untuk homemade puding roti buah...carik carik kan roti...aku pakai roti massimo...sediakan susu formula/ebm/fresh milk..buah jugak untuk topping...buah pilihan kurma, epal, jagung, plum..rasa masam masam manis 

Aku nak buat stok untuk 3-4 hari..so aku buat pakai mini loyang kecik...memula tekan penyek roti bagi padat macam dalam gambar...nak sedap leh gak campur unsalted butter/mentega tanpa garam...tapi takde..next time la letak...

Campurkan susu dalam roti.dan letak topping buah campur...buah frozen aku duk campur..ngeeee dasar mama malas...boleh jugak korang lembikkan dulu buah then baru rata atas roti...tapi aku nak bikin stail lain...

Sedia untuk dikukus ...nampaknya sudah mendidih...ready ...kukus dalam 15-20 minit

Ha ini topping stail aku...masa tengah mengelegak kukus tu...aku bukak jap kasi rata permukaan atas roti..baru la sama rata rasanya...ok boleh potong potong ....nampak buruk  tapi rasa best ..lelemak masam manis

satu baris potongan untuk Fayel makan..Fayel takde gigi aku campur air suam sikit..bagi hancur lenyek...

Fayel tak sabar nak menikmati nampak nya


Sabar Fayel mama nak suap la ni..jangan pegang sudu tu

Sibuk jugak ngap masuk mulut sesuap...tumpang sekaki omah eh...sedappppp



SEHINGGA BERTEMU LAGI EDISI FAYEL FOOD




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

14 comments:

ariana8733 said...

rajin btl kak mimy ni..

Emynz said...


Campur rolled sket pastu tabur parmesan.. Marvelous

Allene said...

menarik!!! nak buat gak.. :D

mummysyafie said...

rajin betul mimy ni..patut la kekasih ku Fayel jadi sasa.

Riana said...

Tgok gaya mimi tu buat mak buyong ni rasa nak buat gak..ahaha..=)

Mooniqueen said...

Aduhhh sedapnya....

Ann Ishak said...

ini barulah mak anak sama2 kenyang kan ;p

PUAN SUE said...

Nk cube untk aqilah jugk la

ReYNa said...

wow.bestnya tgk,..mesti fayel gembira mkn mommy dia rajin masak.huhu

mrs kayrul said...

rajin betul la mimy nie..kayrul anak dah 10bulan tapi x buat2 lagi makanan untuk anak..makan nestum jer.....bila la nak rajin macam mimy nie

Nadine said...

bravo mommy!

sgt rajin n creative. ur become good at cooking too! mesti en. fayel dan en suami makin sayang :)

nagena said...

salam..
suka sangat baca edisi fayel food ni!!mudah-mudahan fayel sihat selalu with mama homemade food!;))

m@m@yAyA said...

sguh kak tengok food fayel nie ase cam teringin gak nak ase,fayel meh bg anty ckit leh x..~
semoga fayel membesar dengan sihat yer hasil dari kerajinan mama nya wat homemade food yang sguh menyedapkan..

ain hanif said...

Wow....nampak sedap..tq sis ats resipi yg nmpak mavelosss ni...nt sy nak cuba...

Google