THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

10 February 2012

Kronologi Kelahiran Megat Nufail Anaqi

Assalam...sekadar kenangan aku abadikan cerita kelahiran baby Fayel kat blog...kena abadikan dalam blog untuk tatapan masa depan...mana tau kalau blog ni wujud lagi Fayel dah besar dia boleh baca bagaimana mama dia berkerah tenaga melahirkan dia...pengalaman setiap orang tak sama...sebelum ni aku duk la bayangkan camana la cara kelahiran anak aku...pada mula nya konon nak normal..dan doktor pun cakap kena normal...seperti aku citer before...macam macam la kata doktor sangat menakutkan...itula ini lah..takleh czer la...apapun benda ni Allah yang menentukan semuanya...kalau tanya pasal pengalaman bersalin aku...aku akan cakap aku tak rasa sakit bersalin ..itu aku leh cakap...aku bersalin pun secara induce..masuk IOL ubat 2x...ada orang ckp induce sakit..tapi aku dh alami...hmm sakit sikit je ..kejap je pun...bila masuk ubat tu tarik nafas sedalamnya hembus...nasib baik la aku praktik teknik senaman hembus masa kelas antenatal..sedikit sebanyak membantu...tak lupa jugak zikir surah amalan yang di praktikkan...yer bacalah memang mengurangkan kesakitan...

30 Jan 2012

10 pagi  - Aku gi final checkup kat pakar HKL...checkup time punya la lama nk tunggu...sengal..dah la aku sorang je..EA just drop by...turn giliran aku...terus scan macam biasa...belum scan doktor dah sound aku cakap...eh besar nya perut terik macam nak beranak je ...hmm yer la EDD aku 31 Jan...doktor pun scan..terus dia panggil doktor lain cakap apa ntah..wahh bikin cuak la...pastu dia suh nurse tahan aku jap gi bilik kaunseling nak discuss...tapi sebelum tu doktor suh aku gi lunch dulu...call husben sekali nak jumpa...cuak giler time tu...

3.00 ptg - dah lunch...EA pun dah sampai...doktor panggil masuk bilik kaunseling...diskusi pasal nak beranak induce secara IOL....siap terang risiko semua la...katanya kena induce sebab aku ada penyakit..dan cara delivery adalah shorthen second stage..tak leh amik masa lama..kepala baby pun dah melepasi 10 cm katanya...masa aku scan tu berat baby adalah 3.4kg..wooo besar giler...doktor lak tak advise czer ..katanya risiko bg penyakit macam aku tu...ahh sudah..siap mention leh paralyze... aku speechless...then doktor kata ari ni gak kena warded induce...sebab ubat IOL ada 3 peringkat...aku minta excuse esok ...kalau ubat nak masuk esok kena datang charge wad malam ni,...huhuhu siap surat refer kul 8 malam..so sempat la balik umah prepare apa yang patut...dalam hati debar beb..sempat solat hajat ngan EA..semoga dipermudahkan

10.00 malam - hahaha debar nya pasal...aku saja datang lewat itupun EA bising jangan lambat sangat...punya la lengah masa...aku sempat gi pasar malam konon nak makan Nasi Ayam...pastu siap lepak tengok tv..dalam hati takut nyaa.....lantak la jam dah kul baper...nurse bising buat pekak ajer...hhuhuhu...malam ke HKL aku dihantar oleh Mak, Abah dan husben EA...erkkk ramai benor hantar hehehe...aku rileks je yer la kena beranak paksa kan...sakit contraction mmg takde langsung...sampai HKL..check apa yang patut..ala simple je..timbang, BP...then setel urusan masuk wad...EA hantar masuk wad...time ni dah rasa lain..sebab husben je leh hantar...mak abah tak leh ikut....tapi boleh excuse gilir gilir...masuk wad je dah kena buat CTG berulang..memang tak tido nyenyak la...kejap kena kejut...nurse pesan jangan makan apa dah..kul 5 pagi kena kejut IOL induce pertama akan dimasukkan...

daftar masuk wad..tandanya dah nak beranak ni..haha

terasa sedih sepi lak tetiba bila dah kena stay dalam wad...ahakss..ngengada

ini la mesin CTG yang kerap aje sentiasa duk pakai sepanjang nak tunggu bersalin..


31 Jan 2012


5 pagi  - baru nak nyenyak dah kena kejut...doktor nak check bukaan bawah...dan ubat IOL induce pertama akan dimasukkan...aduhh aku takut...dup dap dup dap...siap gi kencing dulu..hahah lama gak..sampai nurse panggil la nama aku...cepat sikit...ok ok ...suka atau tak kena gak lalui...beranak terpaksa kann...masa dah tiba kena baring...kangkang luas kaki kena lembutkan jangan keras...kalau keras memang sakit...nasib aku ada pengalaman masa bleeding masuk spekulup dulu tu kan..so kali ni aku ok lagi...praktikkan tarik nafas sedalamnya yang di ajar masa kelas antenatal..yes memang membantu...tarik tinggi dalam dalam then masa tu IOL dimasukkan...sakit sikit...tapi boleh menahan lagi la...masa tu bukaan bawah baru 1 cm....setel dah boleh berbaring tido...nanti IOL kedua akan menyusul kul 11 pagi lak..

bekpes nasi lemak mantop...naik selera pagi buta..konon nk bg energy bersalin la ni


11 pagi - IOL kedua di masukkan ...jeng jeng...halamak...masuk lagi...oh yer sepanjang tempoh kul 5 pagi-11 pagi tu asik la kena CTG aje.....apa rasa lepas masuk IOL pertama...hmm ada rasa contraction sikit macam sengugut...tapi tak sakit kuat...rileks leh bekpes nasi lemak lagi..konon nak energy bersalin ...kemain selera aku makan...pastu tido jap sementara nak tunggu IOL kedua..hmm tak de makna la nak tido nyenyak...asik la kena buat CTG...gitula selagi lum bersalin kan...kejap je duk wad...alih alih dah kul 11 pagi..hahhhhh jeng jeng..ok time to IOL kedua...redha je la serah diri...kali kedua aku dah ok sikit...sakit sikit je la..sekali check bukaan bawah dah 3cm....hmm cepat ek..kejap jek..rileks kejap..then sekumpulan doktor pakar datang check tanya itu ini...tanya pasal history penyakit aku then pakar suh masuk labour room awal..dalam 12.30 dah ready...oucc cepat giler lol....aku tak sempat nak bgtau EA nak masuk labour room tau...

12.30 Tghari - Ok bersedia la kamu ke Labour Room ...wowowowwo....terus kena baring sorong troli nak kena hantor masuk LR...kena la sorong masuk LR...masuk je LR..bermula la segala proses..pasang CTG..masuk air...ooh yer aku kena dinasihatkan amik epidural untuk mempercepatkan proses kelahiran..nak tak nak aku amik je la...memula tak mo amik tapi pakar bius dah explain kena amik..so pasrah je la...debar ni cam ner la epidural tu.....pasang itu ini semua...baru lah aku call EA suh masuk bilik LR...huh lega nampak muka husben....time tu contraction kerap dah setiap 5 minit...serius sakit yang make me crazy lol...kejap dia mai...hah berkerut muka...nampak nya kesan ubat IOL betul menjadik....bila sakit tu datang bacala apa ayat ayat surah ....Insya Allah mengurangkan juga kesakitan..time ni teknik pernafasan yang betul amat la penting..kalau kita nafas ikut cara betul Insya Allah kita leh tahan kesakitan tu.....doktor tunggu lagi 2 jam nk pecahkan air ketuban...so tunggu la lagi dalam kul 2.30 ptg...


air drip sana sini ...berapa botol aku tak hinggat..banyak jugak la..

masa ni contraction mild je...tak sakit sangat...kekerapan 5 minit sekali datang...aku leh tahan lagi..sambil dalam hati tak putus baca ayat dan surah 

Mesin CTG lagi....memang dah masuk LR sentiasa la pakai benda alah ni...bacaan yang merah tu heartbeat baby...yang hijau tu la contraction

2.30 ptg - saat mendebarkan tiba....waktu ni pakar bius epidural pun sampai..haiyoo serius nak menangis rasa..serius dengar epidural senang je..nak hadap kena inject tulang belakang...pastu kena declaration bersign pulak..risiko tanggung sendiri maunya berbelah bahagi...doktor lak main psiko...aku hampir tak nak la amik epidural...dah aku kata tak nak pakar bius kata tak leh pulak...aku mesti kena amik...huk aloh..serius psikologi tul...nak tak nak amik je la..segala peralatan dah depan mata pun...hmm epidural dengar senang tapi nak inject dari tulang belakang tu amat la siksa dan sakit....dah la tulang aku besar...panjang gak la jarum 8cm...apa rasa?? hmm sakit yang mengilukan...pehhhh terasa rasa ...dan dan tengah amik epidural tu air ketuban aku keluar mengalir..memang tak selesa...aku siap jerit lagi.."nurse ...air keluar"...air ketuban turun laju dan laju....memang tak selesa...nasib baik la keluar naturally...lega kalau tak maunya kena pecahkan...dah setel epidural check bukaan bawah baru 5cm...hmm doktor , nurse suh rileks...tido ke lambat lagi jalan nya...lagi pulak amik epidural memang tak rasa sakit...langsung takde...

nak tau ini la mesin kontrol ubat epidural...nampak button hijau tu..rasa agak sakit contraction tekan je..nanti ubat epidural masuk...so kurang la sakit..hmm tak sakit pun

6.00 ptg - still tak bersalin lagi...aku leh rileks bangun tido tak bersalin lagi...EA pun asik kuar masuk dah naik bosan....tak bersalin lagi...epidural dah ada dalam badan memang tak sakit langsung...sakit contraction pun tak rasa weh..camner tu eh rasa kerap rasa nak bersalin...doktor masuk balik check bukaan...6cm...hah lambat nya nak ke 10 cm...kejung aku dalam ni tak leh wat pe....dah tak tau nak wat pe ..aku sempat la hapdate FB, ngeh ngeh...then pastu apa lagi membuta tido la....serius lama nya la tunggu...kalau sakit tu takpe la gak..ini tak sakit ...memang bosan..jom sambung tido balik...EA dah sengal ...dia kuar jap nak gi makan lapo....dia dah habis makan pun aku still la tak bersalin lagi huhuhu

boleh ketiduran aku selama 4 jam..heheheh jenuh menunggu nak buka 10 cm...tak jugak bukak nya...

10.30 malam - 4 jam ko aku tido...huhuhu lama giler...itupun kena kejut doktor nak check bukaan...tup tup still 6cm...haiyooo...sakit pun tak rasa langsung...apa kes...12 jam sudah dalam LR...doktor kata ini kategori Poor Progress...dan nampak nya tak leh lengah...mesti kena czer...haiyooooooo takut!!!!! dah tak leh lengah...doktor minta permission sign lagi tanda setuju..hmm malas nak pikir..macam biasa psiko aku lagi....risiko itu ini..malas dah nak pikir janji baby selamat keluar...itupun diterangkan bius aku kaedah epidural kebas separuh badan...kalau amik spinal mungkin bahaya pada aku..takpe takpe..mana yang baik la doktor...janji baby selamat keluar...


sempat ko kan asik berhenpon BB je all the time..asik la hapdate FB lalala...bosan giler...yang sebelah tu teman setia anda...peneman dalam LR yang bosan...husbenku Encik Awak


11.00-11.30 malam - beralih masuk bilik OT....debar debar...aku sampai panik la nak bernafas...camner nak bernafas aku dah tak boleh hembus....masa kena tolak ke bilik OT sempat minta maaf ngan suami sendiri mana la tau kan ada sebarang kemungkinan....uhh sangat touching..tersedu aku menangis...maafkan daku sang suami...dan takut nak czer nya pasal...dan dan tu la jugak aku nak batuk...berkahak lak...nak nafas pun dah tak reti...apalagi kena amik oksigen la...sambil tangan mendepa...muka pun terhalang kain...memang tak nampak apa tengah bikin...apa pun tak boleh time tu...sampai la kesan kebas dah rasa..jujuk jarum pun tak rasa...hah time tu czer pun berlangsung..memang tak sakit tapi rasa jugak la perut gegar gegar....tak lama lepas tu ..doktor bgtau baby dah keluar..oh lega...dah dengar suara dia menangis...tapi still tak leh tengok...sampai la diorang bersihkan ..then terus letak kat body ibu...oh aku menangis tengok baby depan mata...terus cium cium...hilang rasa panik..tau nak cepat keluar bilik OT je...tak lama pun czer...lebih kurang 40 minit aje dah setel...ubak bius bertahan selama 24 jam aje..pastu sendiri mau ingat la sakit nyaaaaaaa tak terkata..hanya yang pernah melalui czer tau betapa sakit nya..kan kan kan


melalui czer epidural gak akhirnya....

akhirnya selesai sudah jam 12.00 tengah malam kot...muka letih pun ada gak..terlebih tido pun yer gak...apapun Megat Nufail Anaqi selamat dilahirkan..selesai


ITULAH PENGALAMAN BERSALIN AKU..SETIAP ORANG TAK SAMA...MACAM CZER NI MEMANGLA TAK SAKIT TAPI SAKITNYA NAK JAGA LUKA JAHITAN...HADOIIII BISA





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

22 comments:

farah keifli said...

ok..dapat bayangkan..*sambil tengok luka c-zer..

intandayani said...

alhamdulillah sumenye da slmt...ngilu gak rasenye...ade mse nnt update la gmbr fayel ek...

Bitt (double IS) said...

alhamdulillah semua dah selamat...walaupon banyak perktaan rilex dada ku tetap berdebar hokehh bila baca...congratulations mimy!!

pengguins said...

mimi...
ishh... sama cam aku jerk..
bersalin ceaser.. sbb 10 jam lebih jalan tak bukak.. just bukak 6 cm jerk.. letih nak menunggu...
alih2 doc suh bersalin ceaser takut anak lemas...

amal said...

wuwuwuwu... akak buat saya berpeluh2.. takutnyeeeeeeeee

~ NANA ~ said...

knp tiba2 i pulak yg rse nervous walaupon lmbt lg???? ayoyoooo~

Eri-chan said...

ngeri arrr

POSH76 said...

aku yg kecut perut baca citer ko ni...mmg betul2 sacrifice ....insyallah kalau fayel baca ni mesti dia sgt2 menghargai...good for sharing

ratusiput said...

anak pertama biasanya mmg byk dugaan.aku dlu ngan pn sama.darah naik tggi lgi...ngan semput tetiba kat labour room.ngan doc ckp memacam rasa mcm tak idup lama je pas beranak.tp cm ko kata sme tu ketentuan Allah kan...aku dedua czer.mmg sakit masa bebaru tu.kencing pun berdiri.nak batuk pun sampai nangis takut sbb sakit.pape pun fayel dh selamat kuo...nanti next year ble buat adik utk fayel lak :)

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah semuanya dah selamat...

anak ke 4 czer sbb bukaan masih 6cm walau dah duduk lama dlm LR...mula2 dgr kena czer lemah longlai badan dlm hati ckp suka doc nak buat apa janji baby kuar...

betul czer mmg cepat tapi nak jaga luka pula teruk..syukur anak last czer juga tida masalah bab luka..yg penting jaga pemakanan kita...insyaallah

tahniah dapat baby boy...

mia-ina said...

baca cite akak je begitu mengujakan..belum rs bersalin lg..huhu

LoVEaQshA said...

hdoila kak kecut perut lak bla bc pglman akk nie..huhu tp apapun alhamdulillah sumrnya da selesai,fayel da pn ada dgn akk skrg..
Ish tetba ase xsbr nk tgu turn i plak..hihihi

sheila said...

kite c-zer gak dulu...tapi ada gak mulut2 hampeh yg cakap macam2. ingat kite ni suka suki ke nak suruh doctor belah perut ni. pastu ingat sesaja ke kita ni nak bazir2 duit bayar bil spital mahal2..huh.

anyway tahniah sbb dapat baby boy. tengah google pasal court mammoth tetiba terjumpa blog awak..jadi i follow u teruslah ye..hehheh

aTy _faRed~ said...

aku tau rase sakit nyer mase kene enjet tulang belakang tu macamane...aku pernah rase mase cuci rahim keguguran dolu...meamng sakit giler..!!! dapat aku bayangkan... neway..kesakitan tu penghapus dosa..insyaallah..ade ganjaran tu..

I want to lose weight said...

Ni sebijik citer akak masa bersalin Hasya..

Epidural mmg tak sakit.. sudahnya smpi tak tahu bila nak teran even bawah dah terbuka smpi 7 cm :)

Namun begitu.. akak bernasib baik sbb luka ceaser sakit dalam 4-5 hari jer.. lepas tu cergas dah..

Kalau ada rezeki sekali lagi.. kali ni takmo pikir2 dah nak induce ke.. nak pecah ketuban ke hape.. zass je terus lagi senang

PUAN SUE said...

YA Allah..berdebar rasenye su bace ni..akak doakan su yer..semoga semuanya selamt nanti

ana liyana said...

menitik pulak air mata bace post akak yang ni. alhamdulillah semuanya selamat.. take care akak. im happy for u..

Liyana said...

berdebar2 plk sy bace entri akk ni... alhamdulillah fayel slmt dilahirkan.. sejuk ht tgk muke die yg comel :)

Nadine said...

peristiwa istimewa yg tak dpt nak dilupakan seumur hidup, kan Mimy?

Itulah dia namanya pengorbanan n kasih seorg ibu melahirkan cahayamata. im sure u'll appreciate yr mom even more that now u have experienced what she went through before...right? :)

take care mimy, hugs n kisses for lil Fayel :)

Pepel BoNda AmaNi said...

bestkan beb,,bersalin...pengalaman paling indah buat seorang ibu...

Mrs.Farhana said...

mimy, congrats dear!!tomel nye baby fayel...neway, selamat berpantang..sy lak seram sejuk..huhuhu

Queen said...

congratz mimy...

pengalaman bersalintak sama..

Google