THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

17 February 2012

Sibuk Ke Ngan Rutin Mak Mak...??

Salam..wehooo...aduhai nak jenguk blog sendiri terbiar bersawang...hehe payah sikit la..masa dah terhad..huwaaaaaaa..padahal tangan gatal je nak menaip...aku kan suka mengomel...nak buka laptop pun kena sound oleh mak aku...bebel tak hengat..terpaksa wat alasan nak buka email keje...itupun mak aku dah buat muka...berpantang ngan orang tua gitu la...kepantangan bagi orang dulu kalau kita duk fokus tumpu mata..katanya tak elok mata leh jadi rabun...tapi ada betulnya...bila aku buka laptop aku fokus sgt mata aku berpinar pastu kepala mula la sakit..hah melawan lagi cakap orang tua.....mak aku cakap patut tengok tv pun tak leh...dengar radio pun takleh..dulu siap kena letak halia kot kat telinga...ishhhh...tapi aku...lalalala eh layan baik drama kat tv...hafal tu...

Nak siap entry pasal kelahiran Fayel pun jangan tak tau adalah amik masa seminggu...huhuhu...giler punya sibuk lalala...sibuk la sangat heheeh...yer sibuk berpantang....so far dah almost 2 minggu rehat dalam pantang....sibuk ngan baby..nasib baik aku pakai henpon BB..tak la ketinggalan zaman..tangan tu sentiasa la godek surfing tenet kan..tapi tu pun cover...tau dek laki aku Encik Awak...bebel yang tak hengat...apa taknya...Encik Awak ada lah super dad...segala keje urusan pujuk anak nangis...tukar pampers anak....tu belum permintaan bini nak ni nak tu....hahaha...semua dia...maunya dia tak jadi singa lalak nengok aku tangan tak lekang FB..aku wat apa?? hahah Encik Awak suami yang support bini BF katanya...so aku hanya fokus BF anak je la...Fayel lak adalah kuat BF...Alhamdulillah production susu adalah meriah..rezeki Fayel kan..kenyang la Fayel...siang tiap 2 jam nak nenen...pastu ketiduran...malam pulak..haiyooo rabak mata...setiap 1/2 jam aku duk meriba berdakap si Fayel...asik la bernenen ...bukan hisap sgt pun..melekap aje...:))..Encik Awak keje aku kaget sikit..tapi takpe dia dah urus anak siap sebelum gi keje..tukar pampers anak...sediakan air mandian anak nya...tang mandi dia tak reti lagi tu masih mak aku yang tolong mandikan...

Eh mama apa ni..semua tak buat lagi...heheh well i'm like princess..wah gituuuuu..serius weh dalam pantang macam permaisuri puteri...apa nak layan baik punya.....maklum la konon dalam pantang kan..lagi pulak czer ...so tak leh renyah sangat...itupun konon princess nah baru baru ni czer aku terbuka balik..pehhh nanti la story...dah now aku kena rehat balik...takut weh luka tak baik lagi ni...risau aku..makan pun berjaga...makan pantang adalah sedap...serius tp tak leh tambah daaa...dulu kegilaan ais batu now kegilaan air panas lak...pehh baru aku tau air panas sedap..babai ais batu...dah tak heran pun...syabas kat diri sendiri ..lagipun aku fully BF...semua makan berjaga demi anak...ais batu leh kurangkan air susu..sayang la...nanti sian kat Fayel...baby Fayel lak ada jaundice..ada banyak makanan aku tak leh makan..so macam halia tu aku tak start makan lagi..pantang makan seafood, ayam, telur, daging tak sentuh langsung...citer pantang nanti la entry lain...skrang tengah gigih slim kan badan lagi...so far dah 6kg turun....jeans dah boleh pakai hokeh...kagumm...takpe bagi masa ek...tang perut ni gigih aku nak turun kan lagi....nangis mengeleber flabby huwaaa

Lama tak bebel kan..hah ko hamik...sekali dapat menaip..panjang aku tulis...hahaha...rutin mak mak dah aku skrang ni...walau tak sepenuhnya lagi kan...tapi dah rasa la bonding antara anak,ibu dan ayah...yes aku akui la....penat berjaga malam pun tak hilang...esok rutin sama gak kena hadapi...baby tau celik mata nangis nak susu...takpun kencing, berak nak kena bersihkan...kadang tu paling lawak...pasal berjaga pagi aku ngan Encik Awak leh gaduh gaduh manja...hihih apa taknya...aku jenis tido mati tak dengor sangat suara...EA kejut bagai nak giler suh bangun anak nak susu....sampai kena hempuk bantal la...hahaha...EA sentap hokeh bab Fayel ni...mama dah no.2 now....Fayel is no.1...yes bebeh...takpe aku suka je...yang penting EA ada ciri tanggungjawab kebapaan yang aku tak sangka EA leh handle..benda ni automatik la...punyala aku ingat masa pregnant sure aku la buat semua matiklaaa..sangkaan meleset la bila Fayel keluar...EA memang super dad...tetiba aku termalu errrrrrrrr.......apapun sibuk ke, penat ke...aku sangat happy dengan dunia parenthood...tak kenal maka tak cinta...tanggungjawab kami sekarang adalah membesarkan Fayel amanah Allah....


Panjang dah story ni...so tunggu je la next entry yang tak tau bila..ni pun nasib la Fayel kenyang susu ketiduran sempat curi masa sikit...kesempatan ini kalau tak sempat nak jejak blogwalking kawan kawan nya blog...i'm sorry yer...aku baca tapi tak dapat nak komen...sorry again...keadaan skrang tak sesuwai...entry diakhiri dengan gambar gambar yang tak de kena mengena ngan cerita..semestinya muka Fayel la....heheheh...












Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

24 comments:

mamyharraz said...

pantang org dulu2 mmg respek kt dorang sbb sy mmg tak boleh buat..lg2 kalau tak berkipas mau pitam..berstoking lemas..tp yg payah itulah kebaikan utk masa akan dtg..

sbb tulah org2 dulu makin tua makin cergas..sy ni cecah umur 30an dah sakit sana sini sbb tak berpantang kot masa bersalin :")

harap mimy berpantang dgn jayanya ;)

hensemnya fayel tu..geram makcik yati tgk ;)

POSH76 said...

bagusla ko ni tabik spring dok sibuk dgn fayel pun still nak berblogging...hensemnyer anak ko ni geram aku tengok

amal said...

Fayel memang comelll! eee geram tauuuuu....

Nora Anne Burn said...

congratsss..!! dah bersalin ye..hehe..i ni selame ni jd silent reader u je..hehe..comelll baby..selamat berpantang..;)

Liyana said...

hensem nye fayel.. hihi

ayat babai ais batu tu rase cam kelaka je bace :D

eynda said...

Fayel yg comelllll.... :-)

Akak dulu masa pantang bersalin adam punya la bosan apa pun takleh buat... baca majalah takleh... tengok tv kurang... dlm bilik dgn baby jek...

Pantang kat hannah pulak hari2 ngadap internet kekekeke.... sampai tak sedar dah 44 hari :-p

ratusiput said...

cik kitollllllllllllllll jom buat baby gak......!!!!

Deqna said...

comel tul lah fayel nie.... aku tgk gambar pun rasa cam terbau-bau jer bau baby...

betul tu time pantang memang tak leh nak pandang komputer, aku dulu degil gak... dalam pantang asal marissa tido or masa terluang jer nak bukak blog.. tapi memang ada rasa cam pening2 lalat sikit....

Filla ~ Kasihs said...

hoittt..comelnyaaaaaa hencemmm fayel ko nie!!!! geram!!

LoVEaQshA said...

alolo comeinya farel..~
ish nie yg xsbo nk bby kua nie,alahai ase nk kunyah2 farel tue..*__*

Queen said...

al...hensem betul fayel ni...

ok la mimy...ada org jaga tanda adaorg sayang

nikmasa pantang..angkat air sendiri..masak air sendiri.. semua buat sendiri...

cuma pagi2 je yabang tolong sikit2...

pengguins said...

comel betul budak kecik tuh...
alolololo.....

PUAN SUE said...

alohhh...tak sabar nk kiss baby sendiri ni...heeee

Eri-chan said...

kerak susu tu sapulah balik dengan air susu kau...adusss..last time aku jumpa baby ko ni tdo aje....hehehe

mekchu said...

soalan sibuk ke? rasanya dah terjawab kan.. tuggu fayel besr skit kot baru bleh nak yada2 blk.. skang no no kenot...

Softtouch [Hanim] said...

hensemnya fayel ni......geram tgk..pndai sgt tgk camera..sgt mama tau fayel ni...ehhehehheee

muah muah kat fayel...nk jumpe fayel boleh?

!k@ said...

comeellnya fayel...geramnye..hihi

mia-ina said...

so touching tgk baby fayel..suke tengok

ariana8733 said...

fayel yg sgt cumel..geramnye, selamat berpantang ye kak mimy..^_^

Liyanaroxx said...

Fayel super cute!

SURIA AMANDA said...

wahhhh...dah besar dah fayel...comel sgt2..sebijik rupa en awak kan...

Bitt (double IS) said...

comel sangat fayel! proud of u mimy! susukan dia sampai besar ;)

Pepel BoNda AmaNi said...

baju fayel yang polka dot tue sangat cute..cam gegel...fayel comey.....bila la untie bonda nak g tengok fayel nie...

Norku said...

Best..seronok baca blog ni..dh besar agaknya baby ni ye. Mamanya msti smakin slim kan :)

Google