THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

02 December 2013

Memasak Nasi Arab Mendhi Mudah Senang

Salam Isnin...aku adalah penggemar nasi arab tegar...suka sangat...selalu nak makan kat opis je la..kat opis aku ada jual nasi arab set...sebab suka sangat...selalu nak ajak EA gi makan kat luar...hmmm masalah aku ialah EA bukan penggemar nasi arab..ye walaupun tekak dia suka nasi..tapi nasi arab memang dia tak boleh masuk langsung...hukhuk...ok syg..kita memang tak senada seirama dalam episod makanan...huhuhu...redhooo

Dalam keredhoan tu kata nya...aku yang kepingin gian bebenor ngan nasi arab ni..mencari jalan lain dengan memasak sendiri di rumah...tak payah nak susah payah ...masak sendiri lagi mudah dan senang....aku pakai pes khas untuk nasi arab...tak payah nak menumbuk bawang beli rempah apa la...yer hanya dengan pes khas ini saja...pes yang berharga RM14 untuk 1/2 kg beras anggaran 3 put beras...ye banyak boleh dapat....yeayy jalan mudah memasak di rumah...


Cara mudah memasak nasi arab kat rumah tanpa merenyah sesuai untuk orang malas macam aku heheheh...RM14 untuk 1/2 kg..siap beras basmathi include

Beras direndam selama 30 minit lingkungan iar dalam 700ml


Dalam periuk rice cooker...masukkan perencah rempah nasi arab dan kacau kan sampai masak dan naik bau

Masukkan beras yang direndam 30 minit itu dalam rempah 

Nasi dan rempah bersatu dalam rice cooker

 Ok kacau bagi rata dan biarkan masak dalam ...tutup just tekan cook...setel...

hurm...nasi dah masak...sedap nyaaaaaaa...hebat tak nasi arab dah siap...

 Ok siap dihidang...Nasi Arab versi Malaysia..lawan ngan Ayam Kerutuk hehehe...yang pasti EA tu dari tak suka...makan jugak kannnnnnnnnnnnnnnn....



BERMINAT UNTUK ORDER..HARGA UNTUK 1/2 KG RM14 BERSERTA REMPAH DAN NASI INCLUDE ...BOLEH LA EMAIL SAYA nor.zmy@gmail.com....




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

oh, siap beras skali ke kak?
bgusnye...senang dan mudah zaman skrg nie....
rajin x rajin je nak wat sndr

nUR_rOsALiNdA said...

Nok...Ko adalah sangat rajin nok..Tahniah

ameris said...

eehh mimy jual rempah nasi arab??
nak oder satu. nnt saya emeil.

Chekgu Azrine said...

Terliur tgk ns arab..
Akk suka sgt mknn arab..
Tapi jrg dpt mkn..huhu

♥ ROS ♥ said...

Ros xpnah mkn lagi nasi arab.. Nnt nak try la.. Tringin tgk kawan2 post nasi arab mehdi laga ki rakna.. :p

safiyyah osman said...

sedapnyaaaaaaaa kak mimy...saya suka..

::puan ungu:: said...

K.My nak order...nanti saya email...

UMIE SUE said...

kak sue beli stiker tu kat kedai rm2 kat ulu langat..kalau akak ada jumpa kedai rm2..cuba akak cari stiker ni..
rasanya kat my diy pun ade tapi tak pasti berapa ringgit

aniswany lazim said...

weeee sumpah nampak sedap!hmm mcm nak cuba gak,

ctmah said...

murah kan kak my..tp timah malas lazy hihiihi

Aty_Fared said...

Mi..aku nak tempah...

PinKy MoMMa said...

ini mcm kalu.x pandai masak pun leh pandai masak kan hehehe..sng keje katanyer ;)

pes nasiarab said...

pes nasi arab memang best....

Google