THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

27 December 2013

Menyokong Kempen YES to Pneumococcal Protection

Salam jumaat …. …citer agak lama baru nak story… sekitar kisah kempen YES atas dasar kesedaran terhadap bahayanya penyakit pneumococcal di kalangan kanak kanak…aku adalah sebahagian yang menyokong say YES to pnemococcal protection…yakni protection Yes to Vaksin pneumococcal…kempen YES ini adalah bertujuan untuk mengambil langkah pihak hospital or klinik keraajaan untuk memberikan imunisasi percuma kepada kanak kanak …sepertimana vaksin percuma lain lain yang sedia ada…buat masa ini vaksin ini adalah terhad di swasta…dan kos yang agak mahal sedikit kerana perlu di ambil mengikut peringkat umur sebanyak 4 kali…atas dasar prihatin terhadap kanak kanak..sama sama la kita support supaya vaksin ini akan berjaya diberi percuma…

Bertempat di Tropicana Mall aku bersama geng mommies gojes lain berserta anak anak bersama sama support menjayakan kempen YES ini…berliku aku ke Tropicana mall ni dengan kete high tempt naik mencanak…berasap kete berhenti stesen minyak…kejap benti isi air pastu jalan lagi …dengan berdebar nya sebab berdua dengan Fayel…Alhamdulillah berjaya juga sampai destinasi Tropicana Mall…semata demi nak support kempen ini…kempen yang bagi aku penting jugak…demi kesihatan anak anak…dan peluang nak jumpa Pakar Kanak Kanak terdiri daripanda..Datuk Dr Musa, Datuk Dr Zulkifli, Dr Yong Junina dan tak lupa selaku orang kuat YES  Pn Chan Li Jin..

Peluang bertentang mata dengan Pakar Kanak Kanak yang selalu kuar majalah paper tak aku lepaskan…banyak la soalan yang di ajukan… apa itu pneumococcal ..pneumococcal adalah penyakit berkaitan paru paru yang dijangkiti kuman bacteria dalam saluran pernafasan melalui bentuk bersin, selsema, batuk..boleh dijangkiti melalui hidung dan mulut…jadi cara untuk mencegahnya sedikit sebanyak vaksin ini membantu mencegah…mencegah adalah lebih baik dari terkena…teapi terpulang pada hak individu untuk vaksin atau tidak…untuk aku…demi anak…aku rela mencegah sedikit usaha demi anak tersayang…Fayel sudah pun selesai 3x vaksin pneumococcal ini… tawakal dan redha selebihnya…aku meyokong sehabisnya kempen YES ini..go YES go



Selamat sampai Tropicana Mall...sebelum tu kete aku high temperature...fuh lega....dah la berdua je


Semangat sampai awal nak support YES


Makan dulu ngan geng geng...Yumie & Micha...bagi anak anak gathering dulu Fayel Mikha Iman


\\Geng tak sebulu..bila nak sebulu nak...mama mama korang kamceng..korang tak kamceng...adehhhhhhh


Suara anak anak dulu support YES..awak dah cucuk ke? kita dah...heheh




Sudah berada disini...yeayyy we are support YES


Memori with Erina & family....ibu yang cekal kehilangan Aqil Hamzah...akibat pneumococcal..Al fatihah 


Geng Mak Mak yang support YES...suara kami untuk YES percuma 


Pakar pakat Kanak kanak dan pengasas YES

Kami bersama doktor doktor

Timbunan Kad YES dari suara ramai


Seterusnya ke sessi soal jawab bersama Pakar Kanak Kanak...sambil makan makan jomm

Mendengar talk dari doktor

Dan Fayel rileks berbaring susu


Datuk Dr Musa

Datuk Dr Zulkifli

Dr Yong Junina


Pn Li Jin pengasas YES bersama sama kami mendengar talk kesihatan dari para doktor




5 comments:

fazitaismail said...

tq kak coz buat n3 psal vaksin nie..
sy 2 3 minggu lepas google n terjumpa n3 vaksin nie dlm blog akk..
n insyallah sy pun akan ambik tuk anak sy..
belum terlambat lg rasanya coz amar dah 8 bulan umurnya..tq buat n3 yg bermakna..hihi

Umi Qi said...

Good job my sis mimi....Umi Qi suka baca...penjelasan sgt memberi kesedaran kita semua kan...go YES go for pneumococal protection :)

p/s Umi Qi minta izin ye nak ambil link ni nak satukan dalam blog ju soon...yeahhhh!

Fida Ghazi said...

yuhuhuhu..mimi..

Raees pun tersadai 6 hari kat hospital sebab Pneumonia. Hari Selasa lepas baru keluar wad. Itu hari tak ambikkan dia vaksin ni. Sebab optional kan. Mahal sikit jeeeee.. dari aku tanggung bil spital riban2..baik aku ambik aritu. Apa2 pun syukur Raees dah sembuh. Tapi doc kata boleh berulang. Aku akan ambikkan vaksin ni untuk Raees.

Bitt (double IS) said...

4x sekalogus atau appoitment berlainan hari?

Chooyaya! said...

tak ajaaaakkkkkkkkkkkkkkkkk. macam ni la kan? (merajuk)

Google