THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

31 December 2013

Mee Bandung Orang Muar


Ok update laju laju resepi Mee Bandung…ada orang request kat IG..hari ahad bangun pagi nak buat menu terus ke lunch…malas nak makan nasi…malas nak masak lauk hehe..boleh alasan gitu..tu yang tengok peti ais bahan bahan..buat Mee Bandung la…tapi nak yang Muar punya…harus la Muar…aku kan orang Muar…Mee Bandung Muar adalah super sedap menggila….rasa dulu baru tau….rahsia Mee Bandung Muar adalah kepekatan kuah nya dari pes…pes nya adalah dari udang kering dan kacang…ok meh meh percubaan pertama menjadi..dan aku adalah teruja…tetiba rasa bangga jadi orang Muar pandai masak Mee Bandung…ngeeeeeeeeee dabik dada pula…bukan entry sombong memasak ye…hehehe…

Mee Bandung Orang Muar

Bahan Bahan Pes
5 biji Bawang Merah
2 bijiBawang Putih
Cili Blend (suka hati nak pedas)
Udang Kering Segenggam Dua
Kacang Goreng  Segenggam Dua

** blend semua bahan di atas dan masak atas api sampai kering...


Bahan Bahan Kuah
Udang 
Sotong
Isi Ayam
Fishball/ Fishkek
Sawi
Kiub Ayam 

** Didihkan air masukkan kiub ayam bersama bahan bahan semua ....campurkan pes dalam kuah bagi bersatu....kacau kacau...rasa rasakan...rahsia mee bandung sedap kemanisan kuah nya...so garam secubit dua tak pe...gula banyak sikit..mee bandung muar tak pakai sos sebenarnya..kalau nak letak pun boleh...last sekali pecah kan telur 4 biji...lagi sedap kalau nak makan baru pecah telur...nyumss...selamat mencuba


Pes tengah masak kat dapur...rahsia sedap mee bandung muar

Ok pes dan kuah bersatu....

Mee Bandung orang Muar....hehehe

Jemput breakfast dan lunch sekaligus dinner..hehehe

11 comments:

Haslinda Sadiken said...

teringat pes mee bandung beli kt batu pahat ritu..esok cuti boleh la buat..tu pun kalo rajinnn...hahahhaa

achiek anis said...

dapnya kak mimy...harus cuba ni..maceh share resepi kak...

diana aziz said...

sejak2 jd mak ni, rajin tul mimy masak ye.. salute!!!

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

sensitip nie dgr nama muo.hehe..sy pom org muo.mi bandung muo memg terbaik!

f.m.y said...

Sedapppppppp

erin said...

hoihhh terliur

CikNaa said...

laki ciknaa suka nih..bleh try..

fazitaismail said...

bestnya kak..
harusss cuba nie..hehe

Mar Mansor said...

sedapnye mee bandung..terliur

ctmah said...

kak! ku tahan air liur niii

masniwati rahman said...

Tumis dulu pes ke or masuk trus yg dlm kiub ayam tu

Google