THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

11 August 2011

Menu- menu Berbuka Puasa Ke 9 dan Ke 10

Sepanjang puasa tak pernah ku hapdate menu juadah berbuka puasa ...huhuhuhu ...ini adalah kerana...aku adalah tak puasa...eh mengaku...iyer...masak la nak menggantikan pose nanti...takpelah...semua demi baby...masalah kesihatan dan nyawa baby jadi taruhan so tak digalakkan berpuasa...mengapa?? nanti story mory....so bila tak puasa mood nak update menu malas dan lemau...tapi orang berbuka aku pun join sekaki together...ate time ni la nak makan sefamilia...bukan selalu...kebetulan keluarga abang aku pun ada...so memang tak muat la meja untuk 8 orang.....aku ni tak pose macam orang pose gak..tak baper makan sgt..kecuali minum air yang banyak...dalam bulan pose ni boleh pulak terkena kencing kotor...aduhai..macam macam hal..dah la muntah belahak masih on lagi...makan banyak sikit mula la...bluerkkkkkkkkkkk...habis makanan dibaung macam tu je...alahai kesian makanan...

Setakat ni menu juadah mak aku yang masak..aku memang takmasak...masak beli kat food court opis je...bukan param...food court tu dah biasa ...so dah leh tau jaminan rasa masakan.dan harga berpatutan...param tak pasti...tapi satu jenis je aku beli...yang lain mak aku the chef home masak...dia pantang sebut nak makan apa ...sure cari dan masak..aku tabiik spring kat mak...even penat siang hari melayan baby sitter tapi masak tetap meriah..syabas mak....huhu...anak nya jugak pemalas...so far yang aku ingat dari ramadhan pertama..lauk yang pernah di masak ialah... 
Sambal Sotong, Sup Tulang Daging, Sayur Pecal Sambal kacang, Paru Goreng Cili, Pajeri Nenas, Daging Blackpepper, Kailan Ikan Masin, Kerabu sotong, Udang Masak Lemak, Ikan Cencaru Bakar Sumbat Cili, Sambal Udang Petai, Ayam Masak  Kicap, Kerabu Taugeh, Padprik Ayam, Ikan Duri Asam Pedas, Bergedel
tu jela kot yang aku ingat...semua menu masakan tu sampai ramdhan ke 8 ...ada gak kuih muih yang emak aku rajin buat antaranya .. 
Ondeonde Buah Melaka, Tepung Gomak,Kuih Kastard Jagung, Kuih Ketayap 
.tu je pencuci mulut sempat buat...itupun weekend....dan di ramadhan ke 9 , 10  (semalam dan kelmarin) aku dah rajin sikit snap gambo...itupun semua dah sound aku...takde keje snap gambo makan...huhuhu peduli ...nak gak citer blog makan makan...blog orang lain penuh citer makan...aku nak jugak.......


Menu Puasa ke 9

Ikan Bawal Sweet Sour

Ayam Masak Hitam

Kerabu Jantung Pisang

Sambal Belacan Mangga

Sotong Goreng Tepung

Sayur Kangkung



 Menu Puasa ke 10

Mee Hailam

Ayam Masak Merah

 Kerabu Nangka

Lemang/Ketupat Palas with Rendang Daging - beli

Ikan Lampan Pekasam - beli

kuih muih - beli

 lupa nak snap Ikan Tongkol Singgang...

 

HARI NI BERBUKA UMAH KAWAN OPIS MERANGKAP MAK ANGKAT...WEEEEEEE....ESOK HAPDATE...BULEH...LALALALA





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

14 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

wow..byk nye...terliur tgkkk...uhu

mamyharraz said...

kerabu nangka tu paling sy terliur T__T menu semua hebat2 besttnya..

Mrs. Norrie said...

wah mak ko...kerabu menjadi pilihan...balik nih aku nak buat kerabu gaklah...kerabu kerang + taugeh...sedapnya

farahfatihah said...

wahhhhh byknyer laukk!! nyumyyy!!!

Shu Shinju said...

waaaa...sedap2nyeee.........

liyana said...

hui terliur tengok ni ha :)

POSH76 said...

mak aiii syiok betul aku tengok menu berbuka tu...sabor jela ada beberapa jam lagi

Bitt (double IS) said...

hehehe wahh pelbagai..saya pon dok tulis entry maknan nehh ingat buat summary jek la letih nak update hari2 hehehe

Ms AiReEn MoHd said...

burpp aku da kenyang gknye dah...aku ni nak masak pun tak sempat dek kerna si kecit tu

Nadine said...

Uish mimy, terliur I tau..dahla I dalam pantang ni....huwaaaa

CidaZam said...

2009 aku mengandung time pose. Baby time tu awal 4 bulan kot. Dpt pose semingggu. Gyne aku india. Dia mmg tak galakkan pose sbb baby time first trimester mmg perlukan khasiat byk tuk membesar. So terus kena ganti last year 21 hari. Tp doktor melayu mmg ok je nak suruh pose. Ko jgn dgr ckp org sgt. Lain org lain ragam. Ada kuat leh pose sebulan. So yg penting niat kita. Anyway bukan ambik kesempatankan? Nanti bayar la. allah pun pun faham. Most harap bb faham pengorbanan mak dia dan sihat membesar. Ko tak pose tapi jgn gayak pose, makan je. Oh makan cheese or yourgt gud as kalsium. Kalsium kena bnyk time prgnancy.

Softtouch [Hanim] said...

meriahnya menu berbuka ngan family..sy sabtu ni buka umah mak sy...

oo mimy ada kencing kotor yer..mmg kene minum air byk n air bali.masa sy peknen kan darissa sy pun terkene kencing kotor..doc suh minum air bali byk2...

Pepel BoNda AmaNi said...

meriahnya nok..suka aku tengok..macam2 ada...masa preggy nie macam2 penyakit datang...dugaan....minum air banyak2 nok..insya-allah...

chuy4 said...

hoho beli kat level 3 ke river side?
best betul dok menara eh.. huhuhu

Google