THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 August 2011

MGTT @ Minum Air Gula....MeNervouskan...

Hari ni lambat update yo...citer sambungan saya seorang pesakit part 3...nanti la citer ...panjang benor nak mengarang nya...hari ni aku masuk opis half day je sebab ada test MGTT , BSP...atau senang citer test air gula manis giler...awalnya aku kena MGTT kan...tengok size badan la beb...hihihi...dah badan besar cepat la kena test ...untuk apa test MGTT ni...untuk detect diabetis waktu mengandung.....ini adalah MGTT aku ke 2...yang pertama masa awal 2 bulan...cepat kan...tapi time tu aku keluar balik...muntah...so nurse so datang next.....puasa lagi dari 10 malam  sampai 8 pagi...tanpa sebarang benda alah...so dah 4 bulan ni tekak ok sikit kot.....minum air gula bukan nya bekas ciput...satu mug hokehhhhh....menakutkan ...nak kasi telan ngan air yang sangat manisssss.....semanis senyuman ku gitu...hehehe....sampai je Kilinik O&G dah kena amik darah 20ml..huii banyak nya....pastu rilek jap...pastu kena amik darah untuk test MGTT , BSP lak...hadeh...lagi !!

Hari ni aku challenge minum bagi telan ala ala minum air sirap je tanpa color merah...malas nak pikir aku tutup hidung kasi telan habis...takde makna nak minum sikit sikit kang muntah ...malas nak ulang alik lagi...yeayyyyyyyyy berjaya habiskan dengan sekejap...nurse pun terkejut ngan berkata...cepatnya awak minum....hahaha...nasib takmuntah uolls...yerlah tu...then kena tunggu jap 2 jam...hah dalam masa tunggu 2 jam tu aku rasa nak muntah...tapi aku bertahan...yeayyy berjaya...satu hal pulak menunggu...sudah 2 jam masuk balik...kena inject amik darah pulak......hadoiii...hari nije 3 kali...pasrah je...aku tengok jarum pun dah immune...takde hal ...sila cucuk.....dan resultnya....tak tau...tunggu next appointment minggu depan 23/8/2011..harap takde apa la...amin amin...takut gak ni...cuak je...hope takde apa...


bayangkan lah satu mug macam ni penuh air gula pure nya...manis gilerrrr....sanggup??

 kena inject 3 kali...kuar darah banyak le pulok...hadehh

 nah tangan aku...dah ada lebam sikit...berserah je la...cucuk cucuk ni....tengok jarum pun...alah takde hal la...eksyen kan ko...hahaha..kata kata orang penakut la jugak



NEXT RESULT MINGGU DEPAN 23/8/2011(SELASA)...HOPE TAKDE APALAH...TAK SANGGUP AKU NAK MINUM AIR GULA TU LAGI...





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

12 comments:

PinKy MoMMa said...

nok aku dlu kena gak minum air gula yg tak sedap tu huhu..sbb sebulan tu naik smpai 4kg ngeeee ;p

tapi alhamdulillah so far ok..tp tukar beras makan..berjaga jaga :)

POSH76 said...

mak aii kena minum air manis ...kena jaga pemakanan tawww...

CidaZam said...

aku benci!!! menyampah minum air gule tu... hahahah rasa nak pitam, perit tekak aden!

Bitt (double IS) said...

pernah rasa jugak air tuhhh....hehehehee mcmmana nak kate ehh...minum jer janji semua ok ;)

Mia-Ina said...

dlm diam2x mia baca cite entry akak dr awl pslpenyakit tu..br tau kisah akak...hrp akak tabah...ngerinya kena minum air manis..aduih x bygkan

I want to lose weight said...

lain kali cer suh nurse tu ambik dekat belakang tapak tangan.. lagi senang... tak payah banyak kali cucuk & cucuk dalam2 nak cari urat darah :)

Mrs. Norrie said...

hehhehehe.....
kali nih aku kene minum jugak
tapi tunggu 8 bulan...

experience minum air gula memang
mengujakan tekak comel..hehehhe

Alin Marlini said...

tak penah rspun air gula tu..cam guala biasa ke mi?

Nadine said...

keh keh keh, been there, done that!

i masa preggy faaz mmg kena minum air gula ni sbb ada sugar trace dlm urine. urrghh! tak suka, sampai muntah2 i dibuatnya.

nasibla mengandungkan twins kali ni, urine clear je 9 bulan, xyah buat sugar test ni. alhamdulillah! :)

Pepel BoNda AmaNi said...

yeah...teringat kenangan taun lepas...minum air gula...uwaaaaaaaaaa pastue 2jam menunggu kepala penin ya amat...

Softtouch [Hanim] said...

air dia mmg manis gila mimy..masa dnaish sy minum air ni...masa darissa sy minum air gula jgk tapi rase dia mcm ais krim soda..sedap!...

adaa said...

just nak share, saya dulu kene GD 2 kali masa pregnant..tapi GD saya sgt terkawal, sekali je minum air gula, pastu takyah jumpa doktor dah..bg ibu2 yang alami masalah yg sama, sy recommend bnykkan fiber mcm yg doc suggest,,saya consume fiber shaklee masa tuu smp skang sbb best hihi baby pon kuar x besar sgt :)..sgt2 puas hati..jemput baca fiber bantu kurang diabetes/diabetes turun dalam 3 hari/GD terkawal dengan pengambilan fiber/ibu sihat anak pun sihat

Google