THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

22 August 2011

Sarang Baru Dijumpai :))

Sarang apa ?? Insya Allah setelah berbulan duk menumpang duk umah keluarga sendiri...nak pindah asik postponed je...tetiba mengandung mak suh stay lagi...tu yang lama benor kat umah gombak tu...memula ura ura nak duk umah puchong...tapi banyak kes terjadi..kena pecah..pastu terlalu jauh gegiler...hujung dunia nun...umah tu pun dah di jual...so babai la...kami duk gombak...kebetulan EA nya projek kat Bukit Bintang...gi keje pun senang....dan aku lagi lemak riang la...hehehe...EA pun ok je...so far duk umah parent pun kami ada crib kami sendiri iaitu bilik pengantin dari dulu dan kini hehehe...so rasa privacy pun ada jugak.. tengok tv dalam bilik...peti ais kecik pun ada ...memang jarang turun...so tak susah kan la parents...segan tau dah kawen duk ngan parents...tapi mak abah aku izinkan..dia cakap lepas bersalin nak duk sini pun takpe...isk isk tak boleh la kan...sampai bila...tak berdikari la aku....so plannya lepas bersalin nak cari rumah sewa dulu ...tak terpikir nak beli pun lagi wat masa ni

Akan tetapi.....tak terjangka nak beli...terbeli jugak...huuhuh..ini dinamakan rezeki baby...:))...kebetulan jalan jalan kat Giant Batu Caves awal bulan lepas...terstop kat satu booth rumah - LAGUNA BIRU, Sg Buloh.......rumah yang dah sedia diduduki.....EA banyak tanya lak ...dia tu kalau banyak tanya makna dia suka la tu..sebab dia banyak songeh...harga tengok pun okey..mampu milik...then EA kata nanti kita pi tengok nak rumah contoh...balik umah setiap hari asik duk sembang pasal Laguna Biru ni je...buka web site sana sini...uihh nampak nya EA agak berminat...bincang elok elok..survey suara ramai...tengok kemampuan poket gaji sendiri..boleh tanggung ke tak..faktor fasiliti...semua tu kena amik kira....dah la tahun depan ada orang baru...mampu ke tak...bak kata Abah...setiap anak ada rezeki jangan mengeluh..so Abah kata gi tengok dulu...rasa okey boleh la beli...lagipun bawah 200k...tengok persekitaran jugak...jauh?? hmm alah bisa tegal biasa...lagipun harga monthly ok mampu di bayar...sama je nilai kalau kami sewa...dari sewa baik beli kan...itu lah sebaik nya difikirkan..terus terang cakap ...kami laki bini tak mampu sewa rumah RM1K sebulan...takutttttt

Bagaikan magnet...ada kuasa tarikan...kami pegi tengok rumah contoh nun di area tasik biru, sg buloh...EA kata ok...parents pun ok...semua setuju...dan apalagi...terus je booking tingkat RM250...kami pilih tingkat 6..dan blok C..cuma kena datang ahad untuk sign SNP...dokumen pun tak bawa kan...after SNP tunggu loan approved then leh tunggu dapat kunci...so far pihak bank cakap loan boleh approved tak de masalah sangkut dengan bank negara...mungkin dalam 3-4 bulan lagi then dah leh duduk......owh how so fast kami dah dapar sarang baru..macam bermimpi pun ada....tapi realiti...Insya Allah kami akan mendiami kediaman kami sendiri....:))...rezeki ramadhan...semoga urusan perpindahan sarang baru diperkenan Allah...amin amin...dan lagi best dekat ngan umah my bestfren childhood..MELOR...so aku agak excited la..panjang langkah aku pasni...cuma Melor umah dia Taman Tasik Biru...tapi jarak agak dekat bebenor...yeayyyyyy ada kawan....


Apartment Laguna Biru

Taraf: Pangsapuri Kos Sederhana Mewah
Lokasi: Tepi Tasik Biru Kundang
Status: 100% siap
Kelulusan: siap ada CF
Projek: Rumah Baru dari Pemaju SPNB (Syarikat Perumahan Negara Berhad)
Tempoh kemasukan: 3 - 4 bulan selepas Kelulusan pinjaman bank / kerajaan

Saiz: 850kps
Bentuk pilihan: Jenis A (lot tepi) / Jenis B (lot tengah)
Bilik: 3
Bilik air: 2
Lantai: Jubin seramik (seluruh rumah)

Harga: rm107,000 ke rm116,000
Diskaun Bumiputera: 7% dari harga jualan
Pinjaman bank: 90%
Pinjaman kerajaan: 100%
Tawaran tempahan unit: rm250 shj (dikembalikan jika gagal dapat pinjaman!)
Deposit cuma: 3% untuk Pinjaman Bank
Deposit cuma 1% untuk Pinjaman Kerajaan (dikembalikan utk 100% pinjaman)
Urusan pinjaman bank, kerajaan & pengeluaran Kwsp dibantu. 

 
Kemudahan yang disediakan:-
  1. Kawalan keselamatan 24 jam
  2. Tempat letak kereta terancang
  3. Taman permainan kanak-kanak
  4. Gelanggang bola keranjang & sepak takraw
  5. Tapak badminton & bola tampar
  6. Dewan komuniti
  7. Surau
  8. Tadika
  9. Kemudahan lif
10. Ruang-ruang kedai
11. Bilik pengurusan jenazah bagi orang Islam & bukan Islam


nun disana Laguna Biru...view adalah Tasik Biru

 yang color pink tu ialah Blok C...cari tingkat 6 rumah kami...hehehe

rumah contoh dari ruang pintu masuk ke dalam rumah

rumah contoh - ruang tamu...okeh lah..tak besor mana janji leh melepak santai ...kami akan dapat voucher perabot dari court mammoth RM3k...weeee

rumah contoh - bilik utama ada bilik air kat dalam tak share..tu yang EA nak sangat...hehe

rumah contoh - bilik ke 2... leh buat bilik anak kan :))

rumah contoh - bilik ke 3 ..ini boleh buat bilik tetamu ..keluarga datang senang

rumah contoh - dan ruangan dapur...i like.....yang best tu siap pasang kitchen kabinet bernilai RM3k..dalam gambar ni nilai 5k.

pelan tapak umah...ada 2 jenis B untuk bahagian tengah...Abahagian tepi tapi tambah 3k

nak tau di mana...lokasi disini...area Sungai Buloh...



INILAH SARANG BARU KAMI AKAN DATANG ...SELAMAT DATANG KE LAGUNA BIRU...ALHAMDULILLAH





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

21 comments:

kella said...

Alhamdulillah...
bila jangka siap ni beb?
baru ingat kalau nak menyewa kat magnaville ni pun ada kosong.. =)

Qaseh said...

betul baik beli dr sewa...

Pepel BoNda AmaNi said...

alhamdulilah....nanti jangan lupa buat house warming nok...tapi beware taw..nak pindah..jangan ko nak buat keja berat2 lak...remember hoke... wah cam mak2 lak kan...

Liyanaroxx said...

Bestnya beli rumah dah siap..tak perlu nak tunggu kan?alhamdulillah rezeki anak akak... :)

mrs.ecam said...

alhamdulillah...tahniah,.,,aku duk kundang...tiap ari ahad aku g tasik biru tngk org men jet ski...kwn aku pong ade bli umh area umh ko tu...tp x pasti block bape...ntah2 jiran ko nnti...hikss...xpela jauh sket tp skang ni dh bnyk highway la nk ke KL...sg.buloh highway ade...LATAR ade...dh lme2 sok ok la...insyaallah...ko dh x rs jauh pong...heeeee

POSH76 said...

cantekla beb dok umah sendiri mmg bess....

Deqna said...

kalau ko jadi pindah sini.. syok ar... dekat sgt dgn rmh mak aku... rmh aku kat tepi tasik tu jer pun.....

mamyharraz said...

Alhamdulillah ni namanya rezeki :)

jauh dekat bukan masalah janji hak sendiri..bila dah masuk rmh sendiri..jauh perjlnan mcmmana pun hati kita tenanggg je bila fikir ini harta kita ;)

cantik laguna biru ni :)

ZanaNordin said...

alhamdulillah
tu ler namanya rezeki baby kan..

CidaZam said...

tahniah... mude2 kump harta. Tapi apa pun during mengandung ni duduk la dengan mak ayah ko... kalau dapat kunci ke apa, ko jadi mando je...hahah biar laki ko buat tau... take care! esh kalau anak perempuan bilik pink tu sesuai tau... i like...

*veranggan tuk anak sendiri*

InaAchik said...

tahniah beb!

mrs_nazir said...

Alhamdulillah...mesti excited kan...sy dlu camtu gak...excited nk duk umah sendiri...leh deko2 ikut suka ati..heee... btw nice home... =)

Shu Shinju said...

tahniah kak...

best kan kalau ade umah sendiri..:)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wahhh best ...mesti damai jew...folow kamu...

Bitt (double IS) said...

alhamdulillah mimy...semoga dipermudahkan semuanya...

Softtouch [Hanim] said...

sy tau tmpat ni...dekat je ngan umah sy..sy duk paya jaras...kira jiran lah kita nnti..heheheee..

umah ni pemandangan dia cntik..mngadap tasik biru...suami sy kata dulu air kat tasik biru tu mmg biru tau tu sbb nama dia tasik biru tp skrg tak bape birulah..heeee

apa2 pun tahniah..rezeki bbay..nnti pindah jgn buat keje berat2 ok..

PinKy MoMMa said...

janji ada umah sendiri nok..bagus bagus..umah makin lama makin mahaii..

bilik tetamu tema pink hukhukhuk..nnt ko buat eh..aku nak jadi tetamu tu hahaha

Mrs. Norrie said...

cantiklah...
tahniah...akhirnya leh duk umah sendiri...

aku ader jugak umah kat sg buluh, umah teres kat matang jaya...bagi sewa jer sebab jauh sgt tmpt keje...

Agak2 dah bosan guk kl bolehleh pindah sana nanti...

Riri Yoorin said...

wow bejiran la kita nnt.. tapi rumah parents cik riri atas lagi

Wife and Her Daily Notes said...

salam,

sory interapt..klo tak salah saya yg blok pink tu blok B...bukan Blok C ....blok C warna Coklat tu ...kompom kan balik dgn sales agent tu..

Mizan said...

betul tu, pink tu block B, C yang coklat....

Google