THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

24 August 2011

Checkup MFM 1st Time

As-salam...lambat hapdate aku hari ni...hari ni lambat start enjin....pepagi dah ke HKL check up lagi untuk minggu ke - 16 bersamaan 4 bulan.....asik check up je kan...nak wat camana...risiko berpenyakit asik la nak kena pantau aje...kali ni adalah pertama kali aku dah di refer ke klinik MFM (maternal fetal medicine)...bukan klinik O&G lagi...klinik khas untuk pemantauan janin dan ibu berisiko...so kat sini memang detail la check up nya...sure ramai tanya...apa kes klinik ini...klinik ini khas fokus kepada "pemeriksaan awal mengesan ketaknormalan-kromosom janin, diagnosis awal ketaknormalan structual janin, kaedah-kaedah diagnostik pranatal yang tidak invasif, terapi-terapi janin serta  asas molekul dan genetik banyak kerumitan-kerumitan obstetrik."..peh bahasa doktor dah kuar ni....hehehe...yang aku tau kaitan aku ngan klinik MFM ni sebab aku adalah on medication sebab masih makan ubat berisiko...so tu yang kena pantau...takut kesan ubat kena kat baby...

di Hospital Bersalin , HKL...bakal tempat bersalin

sempat snap carta klinik MFM je...

Aku first time appointment ni rasa cuak gak...kang kena cucuk tang perut ke apa...tapi takde makna la kan...cuma more fokus scan 2D dan ultrasound yang detail...doktor more to fokus kedudukan plasenta, denyutan bayi...memang asik kena scan aje la..lama lak tu...asik kena tekan je la nak tengok pergerakan bayi...then suh aku dengar denyutan jantung baby...ohhh nikmat....laju dia berdegup Alhamdulillah...pastu kat scan tu ada spot color  biru merah la..isk mmg tak paham...doktor kata buat masa ni kandungan sihat dan normal...kedudukan pun ok...ubat aku makan tu pun tak melintasi plasenta baby...so diorang akan pantau dari semasa ke semasa...so wait 20 weeks doktor nak buat 3D /4D..yeayyyy...oppss tak semua hospital kerajaan ada yer...hanya untuk kes tertentu saja...dan aku terpilih untuk scan 3D atas sebab kes MFM..syukurr...tak payah aku nak buat kat swasta kot...kemudahan dah ada kan...kita gunakan ..bayor pakar kerajaan RM5 aje...tapi leh claim balik huhuuh...
 
ngeri tengok kes kes macam macam ...



Oh ada citer sebak dan sedih aku nak sharing...tadi aku menunggu EA datang menjemput aku lepas rawatan...agak lama...sampai tertido kat ruangan menunggu...lama nyaaaaaa...then pastu tak lama pastu dalam bangun mamai...ada atendan lalu hantar sorang pesakit sambil memangku bayi...ibunya jalan di papah sekali...oh baru bersalin...aku tak pasan rupanya pasangan buta...bila dia duduk baru aku pasan...mata aku tak berkedip asik tengok je...bukan aku jakun...tapi aku tergamam blur...oh wanita buta baru melahirkan anak...then baby tu merengek nak susu...aku nampak kelibat suami dia cakap telefon ...then aku rasa sebabk aku tegur..sebab kesian wanita tu terkial kial nak menetek kan baby...aku pegi dekat ..aku tolong  sua kan...dia kata dia ok...tapi aku kesian..baby tu macam tak dapat nak menekap susu ibu dia...ohh time ni air mata aku dah berjurai jurai....sedih giler...betapa tabahnya wanita buta nak melahirkan anak, menyusukan anak...kuasa Allah taala kan...sempat gak aku tegur...anak sulung? dia kata iyer...baby tu so comel..rambut lebat..normal buka mata...nangis aku tengok..pastu aku cakap...comell nya anak awak...psatu dia kta terima kasih...muka dia mcm sapa yer...aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhh syahdu akuu...air mata tumpah lagi...lantak la orang tengok ke apa....aku tanya nak kemana...leh tumpang kan...dia cakap takpe suami dia dah call teksi...owhhhhh...tup tup EA datang...cuma aku ralat sebab tak teringat nak hulurkan wang kat baby tu..camna la aku leh lupa...apa la aku ni...sampai sekarang aku ralat...maafkan aku...aku tergamam...semoga Allah merahmati keluarga buta itu...aminn


scan 2D jarak dekat...turn to 16 weeks = 4 months :))....time ni tengah bergerak kepala kat bawah ...








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

11 comments:

Shu Shinju said...

sedihnye cite yg last tu... sian dia kan..xdpt nak menatap muka baby dia.. harap dia tabah...

akak pon take care k...

Mia-Ina said...

ble kte gi hospital ms menunggu..mmg mcm2x gelagat,cite kisah sakit dll dpt dilihat..ms tu rs insaf sgt betapa kesakitan ini x seberapa..huhu

PinKy MoMMa said...

alahai nok..part last tu pun aku bergenang gak..sedihnyer..
kalau aku kt sana..kompem meleleh gak..

moga anak tu menjadi anak yg soleh dan solehah..berjaya dunia dan akhirat..aminnnnnnnn

cik xxx said...

mimy,

ko jaga kesihatan babe. jangan makan mengarut2 sangat.

sorry aku bz. lama tak jengah blog ko. tapi ko still hot kann? ke dah warm warm skrg..

chill k dgn dugaanNya, jgn emo sgt

mamyharraz said...

untungnya mimy dpt scan 3d

bila mimy snap pic2 kt atas tu tetiba sy jd rindu..teringat berulang checkup masa ngandung dulu..

alahai..kisah pasangan buta tu mmg tersentuh hati..

POSH76 said...

bertuahla kita yang serba serbi lengkap ni..sedih baca pasal ibu buta tu..bess tengok perkembangan baby u...yang penting u kena jaga baek2 tawww

mrs_nazir said...

Alhmd bb sihat.. take care sis... sedih gak bc cite tu.. =(... Smg mereka sentiasa berada di bawah lindungan Allah...

chuy4 said...

ohooo termenitik air mata..
my hubby pun dari keluarga OKU.. mak ngan ayah mentua pekak bisu..
tapi org gini lagi baik la hati dia.. :)

Pepel BoNda AmaNi said...

bestkan nok tiap kali dapat tengok tiny dot dalam tummy kan....sedey lak aku baca pasal ibu buta tue...moga2 keluarganya akan di rahmati...naluri ibu aku sangat2 tersentuh...

Bitt (double IS) said...

aduhh terharu beb...semoga mereka dipermudahkan segalanya kann aminn

woww bagus tu ada 3d, zaman saya xdok lagi..uwaaaaa tapi masa ismeth ada cuma tak sempat layan pulak.hhehhhe

Softtouch [Hanim] said...

untung mimy tau dpt pemeriksaan yg detail dr doc pakar..Alhamdulillah progress baby elok2 ajer..

sedihnya cite last tu...semoaga keluara tu tabah n bb tu dijaga elok..keisan plak tu psgn tu, dia xde keluarga ker?kesian kene balik sndiri..

Google