THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

15 August 2011

Makanlah Buah Delima...Khasiatnya Melampau

"Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang kaya dengan unsur zat besi.Saidina Ali ada berkata: “Makanlah buah delima dan bahagian isinya kerana buah ini berfungsi membersihkan perut”.

Buah delima baik untuk kerongkong, dada, paru-paru dan mengubat batuk. Ia juga membantu meningkatkan stamina. Berguna mengubat radang usus, mencegah muntah, mengurangi panas dan mengatasi jantung berdebar.

Bagi ibu mengandung Delima, sejenis buah lain yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandung potassium yang besar volumenya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal..(bagi ibu dan perkembangan fetusnya). Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur( kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung) , mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah ( ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy No.). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah,dan juga menguatkan jantung.

Antara kebaikannya yang lain:
* menghalang pembentukan sel kanser
* mencantikkan kulit
* mencegah dr nyanyuk
* memberi tenaga
* elok utk pesakit tekanan drh tinggi dan rendah
* elok utk sistem penghadaman
* mengurangkan berat badan
* prevent morning sickness( utk org mengandung)
* memperelokkan rahim
* dan lain-lain
___________________________________________________


Setelah membaca info di atas hasil carian kat google...sejak dua menjak hamil ni suka mengoggle apa yang patut diikuti ...lepas tu kawan opis Yani dia tanya dah makan buah Delima ke belum?? terus teringat teringat nak beli...then google...oh bagusnya khasiat nya...melampau lampau lak....rugi tak di amalkan...kalau tak pregnant pun leh makan...elok untuk kesihatan...misi nak cari buah Delima ni kena tunggu weekend la bila My EA tak keje...sebab dah bagtau dia...nak buah Delima...plsss...pastu dia cakap..okeh nanti weekend cari...

Survey survey cari kat Giant je la...dekat pun dekat je ngan umah...so gigih mencari demi khasiat buah Delima...dan satu hal...kitaorang tak kenal rhopa buah Delima..hahaha lawak...dah jumpa bahagian buah tapi tak kenal mana satu..haru...tanya budak sales Giant pun tak kenal...haishh...so tanya la orang sekeliling kat buah tu...nasib ada sorang mak cik tu kenal..ha tu dia dik buahnya...hihiih...maluuuu...dah la takde tanda nama...Giant lain kali tolong letak tag nama yer...aku nak 2 biji je...EA suh hangkut 4 biji terus..baik la terus timbang...

Buah ni memang mahal sikit..tapi oklah 4 biji dalam RM19++....dan tak lupa cari Jus Delima gak..nak jugakkk...tak banyak jus Delima di jual...ada satu jenama Freshies...hamik je la...RM7++...EA suh beli 2 tapi aku nak rasa dulu..pestime kan nak try buah Delima....semalam gak minum masa berbuka...jus dia adalah sweet sour tapi ada pahit sikit...payau jugak la nak habiskan secawan...buah Delima jugak semalam dah kopek 4...makan sikit sikit sekaligus ngan bijik...sedap ala ala masam...


Jus Delima dan Buah Delima telah ku beli..semata ke GIANT beli tau

Delima @ Pomegramate....timbang untuk 4 biji =RM19.96

Jus Delima jugak beli...sampingan jugak...rasa ada pahit masam...

ini rhopa buah Delima ..baru aku tau...EA pun tak tau...blurr jap mencari...hampir dah frust takjumpa

kasi kopak...meh makan isi dalam bijik bijik nya..leh makan bersama biji ....best rasa masam masam manis



MARI KITA AMALKAN PEMAKANAN BUAH DELIMA INI...KHASIAT DIA MELAMPAU LAMPAU....




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

18 comments:

PinKy MoMMa said...

nok teringin gak nok..mcm sedap dan lazat jer huhu

POSH76 said...

org kata makan buah delima nanti anak cantek ke cerdik...tp mmg baguslaaa cuba jenuh nak buang biji...untuk baby mesti kasi yang terbaek..

POSH76 said...

org kata makan buah delima nanti anak cantek ke cerdik...tp mmg baguslaaa cuba jenuh nak buang biji...untuk baby mesti kasi yang terbaek..

Mrs. Norrie said...

UMAH MAK AKU KAT KG ADER...TAPI ARITUH BALIK BLM MASAK...DAH COP AWAL2...SIAP BUNGKUS LAGI ...HEHEHHE

Kyra said...

orang kata makan dalam besen
jangan bagi jatoh sebijik pon..
sebab dalam sebiji buah delima ada penawarnya...

Nailah Azman said...

Assalamualaikum.

Buah delima ni mmg susah nak cari kat Malaysia. Kadang ada, kadang takde. Tapi Alhamdulillah, duduk sini, boleh makan selalu sebab murah. Skrg pun rajin buat jus sendiri. ;)

Softtouch [Hanim] said...

xpernah mkn buah delima...bagusnya buah ni yer..khasiat pun byk..

cahya penyayang said...

huhhhh....smlm bru jer mkn buah delima kt Jln TAR....sedap....rse nk mkn lg...

Uncle Lee said...

Hi Mimy, manis rasanya buah delima,
Masak sebiji di celah daun.
Budi guru saya terima,
Jadi kenangan bertahun-tahun.

Have a nice day and keep a song in your heart.
Selamat berpuasa.
Lee.

farahfatihah said...

sedapkan buah delima ni...lagi2 yg dari india mmg manis...tp kena mkn sorang tau sbb khasiatnya 3 butir dlm tu yg kita xtau....

Me, Myself and I said...

betul2.. kita masa pregnantkan alma pun mkn buah delima.. org kata jgn share ngan sape pun.. mkn bg abis, jgn tertinggal walau sebijik.. hehehe..insyaallah nnt baby takde kuning..

pearls.. said...

laaa mimi.. buah delima pun ko tak pernah tengok ek...

kalau kat chow kit tuh.. berlambak..
tapi.. aku beli masa preggy jerk.. dah lepas beranak.. tak mau la plak..
tp.. buah tu mahal sikit ar...

Bitt (double IS) said...

saya pon sokakkk buah delima...kena pulak yg merah kristal tuhhh adehhhhh sebiji2 tak rasa kena telan segengammm akakakakkakkaa

mekchu said...

hahaha.. buah delima ni kan (belum apa2 dah gelak) teringat masa pegnen dulu.. mak mertua suruh makan... cam ko ckp la, byk khasiat..

aku makan x de perasaan..

Pepel BoNda AmaNi said...

nok...masa preegy nie..klu ko makan sebiji delima tue..xyah share...makan habiskan sebiji tuk ko sorang..sebab dalam sebiji delima tue..ada satu ulas yang sangat bagus tuk minda bayi kita...

armouris said...

lagi info tentang delima di SIHAT SELALU - Delima Cerahkan Kulit

jusdelima said...

SLM,,DAPATKAN JUS DELIMA ASLI DARI TURKI http://jusdelima83.blogspot.com
0199311274.AZIZ.TQ.

zaid harith said...

Assalamualaikum w.b.t.
Nak tanya nie. Kat mana nak beli buah delima merah? Ada tak alamatnya.

Google