THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

17 June 2013

Susu S26 Serasi Bersama Fayel

Ramai gak bertanya kat aku...Fayel ni berisi makan apa...jawapannya...tak makan apa...dan dia pun bukan pemakan tegar...makan ikut mood...mungkin keserasian susu yang serasi...mula mula masa nak tukar kan Anmum pada S26...dia tak nak...tapi aku cuba dan mencuba jugak...Anmum start langkah 3 dia dah tak serasi...najis jadi cair creamy kuning...pastu suka muntah...oh no memang tak sesuai la...bincang dengan EA nak tukar susu sebab ...pemilihan susu adalah EA yang decide...pada mula dia berat hati...sayang sangat Anmum tu ...memang setia la...tak pernah tukar since dah campur Formula..dulu tak ada masalah...start tukar langkah 3 dah tak sesuai...

Hasil perbincang suami isteri perihal susu anak...kemain bincang ko...heheh..ye la Fayel dah tak minum susu ibu....jadi kami nak kan yang terbaik untuk dia...setiap orang nak yang terbaik kan untuk anak anak.....aku decide dah setahun bagi yang murah aje la...EA tak nak pulak...agak berbeza disitu...pada pendapat aku susu murah ke mahal sama je...semua pengaruh iklan...tapi bagi EA pulak...dia prefer mahal alasan takpe dia yang belanja monthly...ok fine...so kitaorang gi 99 Speedmart..memang beli sini sebab murah dari pasaran... kemain survey pilih apa susu selain Anmum...kemain lagi EA menelek tin dan kotak...hover tau laki aku ni...pilihan dah dapat....harga reasonable...pilihan antara Enfa...ikut EA dia nak bagi Enfa...aku yang say no...parah weh fikir panjang ye...Fayel minum susu bukan sikit...1 kotak 1kg je tahan 5 hari...hmm EA terfikir kot benda tu...parah dia..then pilihan antara Sustagen or S26....mana satu ni confuseeeee sudah...

Akhirnya kata sepakat dibuat...kami cuba S26...ntah napa pulak laki aku beria nak S26...nak ke Fayel minum ni..memula dia refuse maybe sebab rasa lain...tapi dah haus minum jugak kan...and till now dia serasi dengan S26...perubahan yang ketara nampak setelah bersama S26...nampak berat badan naik...perut pun dah buncit...kerap menyusu...belakang kotak dah mention 3x sehari je...Fayel 7x sehari....huhuhu...timbang berat kini dah 14kg....yang penting najis dia cantik..tak de sembelit...takde cair...sedang sedang aje...ok cun...maka pencarian susu untuk umur toodler Fayel adalah muktamad S26...walaupun pada mula ada desas desus mengatakan susu ini tak halal...aku call Jakim untuk pengesahan...maklumla susu mahal adalah import...pihak jakim sahkan susu ini halal mengikut cop dari negera pengeluar...S26 adalah dari wyeth..Anmum dari Fonterra..banyak lagi pengeluar mead johnson, abortt...apapun terpulang pada pilihan masing masing..yang penting anak kita mendapat sumber penyusuan yang baik dan sihat...


Susu S26 stok yang tinggal untuk bulan ni...tak sampai cukup bulan dah habis ko...punya la Fayel suka

Biasa beli 1.2kg harga kalau kat speedmart RM48

Sepenuh botol aku bancuh untuk Fayel minum...ni botol Baby OK 12oz punya...puas hati beli penuh...kalau tak asik nak nak nak aje....


Fayel budak kuat menyusu....sentiasa bersama susu nya

Kenapa perut saya buncit eh.....hahahaa...mokmok...hasil keserasian susu...




Si tembam ni jadi bahan gomolan je la selalu...geramm gigit perut tetep dia....aummmm









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

22 comments:

fifi said...

yeay! nasib akak call jakim terus. :)
fayel dah bambam ni sedap la gomol..

Mr n Mrs Zaidi said...

geram tgk fayel..mmg bambam sgt...comel plk tu...tu la, ssh nk cri susu yg serasi dgn perut anak..nasib ler, daaliyaa lepas campur susu tu serasi dgn dugro...hihihi..

CikNaa said...

haih..kalau la afiq pn peminum susu kuat cam fayel..

speedmart mmg terbaik.ciknaa mmg situ la borong barang dapur,pempes bagai..

D Yatie said...

waaahhhh!!! tu rahsianya bambamlatlat nih! hihhihi. Arissa minum Dutch Lady jer sekarang Fayel. :D

With Julia said...

Omeiii la fayel sis mimy...best kan beli susu anak serasi gan dia...S26 terbaik!!!!

Nurul Aziz said...

orang cakap, kalau anak minum s26 tak kira la biasa ke gold.. memang badan akan bambam sikit. Tapi Ayra dulu minum s26gold takdela bambam.. tapi badan dia pejal2.. hehee..


tapi tula, Ayra dah tukar susu sejak setahun tak minum s26gold dah, si bapak nya tukar minum enfa lak.. memula sesuai.. tapi hari tu tetiba taik keras lak walaupun berak nya hari-hari... erghh macam-macam betul. ://



Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

fayel mok2,, hehe..takpelah kak. kalau serasi apa boleh buat

Siti Nursyamimi said...

mimi lum prnh try agi bg yaya susu ni..klu bleh nk gak dia berisi sket.. tgk fayel dh chubby geram je rse..leh try r pasni..

erin said...

fuhhh pensusu tegar ye fayel, byk minum susu badan sihat otak cerdas fayel ni kan :)

Diana Aziz said...

Dulu baby alya minum susu S26. Skrg tukar anmum... nana tau sbb kdg2 nana tlg belikan susu dia.. heheh..

yUmiE AzuRa said...

Iman minum anmum step 3.dlu minum susu murah je lactogen.skali dh msk toddler tuko step 3 trs jd cherry berry sbb xsesuai susu.ingt nk amik sustagen jgk,try sustagen dh sembelit plak.so tukar le anmum,bru najis cantik.haishh dh toddler bru le die sebuk nk susu mahal sikit.time baby2 lg,elok je minum susu murah.haha.
tp iman xbambam mcm fayel.kurusss je.ke nk kne tukar susu mcm fayel jgk ke ni ek??hihi

Siti Haslinda Sadiken said...

biasanya kalau anak bukan pemakan tegar tu yg jd peminum susu tegar plak..hehhee

CidaZam said...

S26 mmg naikkan badan... kalau anak premature mmg doktor galak minum ni. Enfa mmg mencekik darah... kih kih kih... tapi tak pa la... try dulu. Lagi pun dah nak dua tahun susu campur pun tak apa. Anyway aku mmg limitkan amani minum skrg, mmg dia pun minum 12onz tapi aku limit each time minum 6-7 oncz je. tak nak dia kenyang sangat minum susu.

Aty_Fared said...

Weeyyhh..anak aku taknak minum fm aku beli ritu..!!

m@m@yAyA said...

eh anty pun ase nak geget tetep pewot moncit fayel la,agak2 mama bg x..huhu

Zafirah Abd Rahman said...

Memg btl s26 bg badan ank jd bambam n pejal...antibodi ank pun ok...

faridah manjah said...

Sy pn nk try la bg baby pearl sy x reti nk mok2..1 thn 6 bln 7.8 kg jerr..adik dia 3 bln lbh pn da 7 kg lbh..pndek kata adik dia lbh besar dr dia n bam2 tp adik tu x kisah dia minum susu cap gntung jerr..hhe..blom try lg s26..br nk try..

Hasya Imani said...

salam..awak buat susu ni 1scoop berapa ml..sbb sy bermula dgn langkah 2 1scoop 60ml. tetibe tukar langkah 3 da lain sukatannya...1scoop 35ml...lps tu sy perasan susu ni ssh nk larut n berketul2x...ke sy sorang je alami ye.

Hasya Imani said...

salam..awak buat susu ni 1scoop berapa ml..sbb sy bermula dgn langkah 2 1scoop 60ml. tetibe tukar langkah 3 da lain sukatannya...1scoop 35ml...lps tu sy perasan susu ni ssh nk larut n berketul2x...ke sy sorang je alami ye.

Hasya Imani said...
This comment has been removed by the author.
MAT NOR said...

Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

Pyan Yusof said...

Anak saya juga S26, tapi yang Gold sejak umur 4 bulan hingga 2 tahun sekarang. Sebulan ibunya spend 6 kotak. Alhamdulillah mmg sgt serasi dengan dia dan jarang demam atau sakit2.Berat badan pun naik cantik, sekarang 14.5 kilo. Asyik mintak "nak dokong" ,,tak larat ayah n ibu nak dokong lama lagi dah.

Google