THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

05 June 2013

Minyak Zaitun Ayat Ruqyah Untuk Kita Semua

Aku nak share keperluan juga untuk para ibu ibu...agak penting jugak di kala kecemasan...bukan la kita nak percaya kan satu benda mistik...tapi kita berbalik pada hukum alam....gangguan syaitan itu wujud ada di mana mana...lagi pulak kita selalu berjalan sehingga lewat malam...perjalanan jauh meredah hutan belantara...jangan tak tau pegi soping mall pun kena ganggu okay.....soping mall tempat paling senang kena gangguan...

Pengalaman aku Fayel tak de la pernah kena gangguan yang teruk...cuma pengalaman aku pernah la masa dia umur 7 bulan bawa gi Garden Mid Valley ..masa tu nak masuk diaper room...aku berdua aje la dengan dia....situ bilik tertutup...hanya ko dan baby je dalam tu....masa aku letak Fayel nak salin pampers...Fayel keraskan badan tak nak baring..beria dia peluk aku...mata pandang ke atas...pastu menangis beria ia...aku baring dia keras kan badan peluk aku...ah sudahhh...aku dah cuak...something wrong somewhere la ni...aku dah cuak panik pun ada sebab berdua...Fayel dah menangis keras tak berhenti...sudahnya...sempat salin pampers...seluar, kasut semua tak pakai...cecepat aku keluar terus ke EA..sampai orang queue kat luar tanya aku..."your baby okay??".....keluar dari diapers room elok je dia diam...hmm paham paham je la soping mall tempat keras.....selepas kejadian itu...nak keluar rumah je aku akan sapu minyak kat sendi nadi dia untuk protect ...

Pengalaman terbaru adalah kelmarin lepas...Fayel ni kan budak lasak...yes aku akui dia lasak suka bermain...main pun ganas...melompat berlari menendang...baby boy la kata kan...dia hyper pun yer gak..sampai doc suruh aku less sugar kat dia...baik doc....no more choc at this moment ye Fayel...diet sikit.....bila dia lasak sangat...nanti mula la malam nak tido dia mengigau...kalau mengigau gelak ...nangis sekejap pok pok tido takpe...baru ni dia menangis beria ia dengan pejam mata...kejadian kul 3 pagi...aku yang kesian nengok...apa benda ntah tak kena....perut dah sapu minyak takut sakit perut....kaki dah urut baby oil takut letih penat berjalan...tak reda juga menangis....bagi susu lagi la tak nak dia tepisnya...pokpok selawat, ayat kul, ayat kursi pun tak jalan...menangis lagi....papa dia azan...ok sikit tapi pastu menangis sekuat kuat nya....aku panik dah ni..jam dah 3.45 pagi....akhirnya solution aku teringat minyak bacaan ayat rukyah dlam simpanan ...sapu kat ubun sambil selawat...pokpok beriba..Alhamdulillah izin Allah dah selamat tido...

Disini aku nak berkongsi minyak pelbagai guna...minyak ni dari sumber minyak zaitun yang dibacakan ayat ruqyah..

**Maksud Ruqyah 
Makna ruqyah secara terminologi adalah al-‘udzah (sebuah perlindungan) yang digunakan untuk melindungi orang yang terkena penyakit dan untuk rawatan makhluk halus...

Urutan Ayat-Ayat Ruqyah || No; Nama Surah; Juzuk; Ayat 
1 Al-Fatihah 1 Seluruhnya
2 Al-Baqarah 1 1-5
3 Al-Baqarah 1 102
4 Al-Baqarah 2 163-164
5 Al-Baqarah (Ayatul Kursi) 3 255
6 Al-Baqarah 3 285-286
7 Ali-Imran 3 18-19
8 Al-’Araf 8 54-56
9 Al-’Araf 9 117-122
10 Yunus 11 81-82
11 Toha 16 69
12 Al-Mukminun 18 115-118
13 As-Soffaat 23 1-10
14 Al-Ahqaaf 26 29-32
15 Ar-Rahman 27 33-36
16 Al-Hasyr 28 21-24
17 Al-Jin 29 1-9
18 Al-Ikhlas 30 Seluruhnya
19 Al-Falaq 30 Seluruhnya
20 An-Naas 30 Seluruhnya

Tak de unsur syirik jangan risau...ayat ayat ruqyah telah dibacakan oleh Pengamal Perubatan Islam Darul Amnan, Perak....dan salah seorang yang turut serta ialah officematte aku...minyak ni ada 2 jenis...untuk luaran sapuan dan extra virgin untuk direnjis dalam makanan....harga untuk sapuan luaran sebotol RM9... dan extra virgin RM20.....bukan saja digunakan untuk masa tertentu boleh juga untuk urutan kaki, badan....siapa berminat boleh la email aku nor.zmy@gmail.com.....nanti boleh order sekaligus..sebab benda ni collect dari Perak....tapi maaf yer tak boleh postage...sebab mengandungi ayat Ruqyah dan tak boleh dilangkah...kalau area KL boleh aku COD sekaligus jumpa korang huhuhu....In Sha Allah kita mencuba apa yang terbaik...



Tutup pink untuk luaran sapuan RM9...sebelah tu ada pump RM20..yang ni extra virgin boleh renjis dalam makanan

Antara khasiat tertera di belakang....siap alamat tempat perubatan Islam Darul Amnan....harga pun aku tak markup...memang dah termaktub 



“Aku mohon berlindung dengan kalimah-kalimah Allah (Al-Quran atau asma’ Allah dan sifatNya) yang sempurna daripada setiap syaitan dan binatang berbisa yang boleh membunuh serta berlindung daripada setiap pandangan mata yang boleh mendatangkan kejahatan.”   (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari)






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

m@m@yAyA said...

ok akk zura nak yg extra virgin nti zura email akk eh..

FadMN said...

betui tu mimi.i pun beli jugak tuk my baby.yang i tu nama dia minyak kasturi.tapi,sama jer ,ada bacaan sama jugak.

cik puan aini said...

Kak mimy..aritu alya pn nanges2 malam..tp aini xde mnyk zaitun tu.aini guna minyak kasturi syifa..alhamdulillah ok gk.pstu lecturer aini ajar,ble ank dh tdo,kte bca 3 kul tiup tapak tangan..sapu dr kepala ke kaki ank..aini da cuba..alhamdulillah,berhasil..

Nadine said...

Mimy,

thanks for sharing. Nak jugak! tapi i jarang balik gombak.takpela, nnti i email you eh. thanks babe! :)

Rasp said...

amalan membaca ayat2 suci alquran memang byk hikmahNya kan sis...

i masih ada sebotol yg kasturi nye sis...

With Julia said...

Bagus yer sis mimy....aah kan xleh post2 minyak nih....syukur bagus sis tolong kawan2....byk pahala sis... :)

ameris said...

sgt bagus khasiatnya...

adra217 said...

Er, macam nak order jugalah

ctmah said...

kiter nak order jugak la =)

JunAina said...

Zaman ada anak2 kecil dah berlalu tapi syaitan ada dimana2 kadang2 kita sendiri pun terkena.

Nurul Aziz said...

Kat rumah memang standby air yasin, air musofa.. kalau tetiba Ayra melalak tengah malam, takpun kalau siang tu dia akfit sangat.. malam mesti mengigau.. sapu dengan air-air tu.. kita ikhtiar kan.. :)


Air ruqyah ni belum pernah try, tapi ayat ruqyah memang untuk halau2 benda camtu kan..


amal said...

bagus ni. shaheem pun selalu gak ngigau malam2 esp kalo siang hari tu dia galok sangat huhu

mrs kayrul said...

kat rumah memang sedia minyak bacaan ayat2 ruqyah .... sekarang nie tempat yg kita sangka selamat pun dah tak selamat...

kayrul dulu pantang dari g alamanda coz asal balik jer dari alamanda mesti hadif demam panas terus plak tue....bila dah besar nie baru ok sikit....

Google