THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

04 August 2011

Ramadhan Berdugaan

Salam peeps....ramadhan tahun ni aku tak tayang menu pun..apa aku makan...dah tak pose tak kose la nak citer...bukan sengaja tak nak pose..tapi macam macam dugaan satu persatu..baru angan angan tahun ni pertama kali sambut as somi isteri ngan Encik Awak...baru plan nak bawa kete sendiri nak balik awal masak kan untuk dia ..walaupun masih duk ngan orang tua..tapi taste husben opcos la nak sediakan....tapi kita merancang Allah menentukan...lagi pulak aku sekarang dah pregnant...oh sangat sangat tak larat...ala orang mesti kata..orang lain pregnant gak cool je...itu masing masing la...dah nasib aku mengandung awal dah macam ni..apa lagi aku nak kata...

Dari puasa pertama ngan kes bleeding nasib darah kuar sampai puasa ke 2...ingat kan puasa ke 3 aku nak try puasa...tragedi semula...aku bangun sahur amalkan pemakanan yang sepatutnya orang pregnant makan..susu anmum+horlicks, kurma 3 biji, kismis 7 biji,nasi ngan ikan kering,air kosong...itu aje..nak amik energy kan...tapi lepas tu muntah belahak balik yang keluar ..kerap lak tu...sampai tekak aku luka..perit nya bila nak menelan...sayang pulak puasa aku..tapi aku sian kat baby dalam perut jugak..demi dia aku berkorban berbuka..minum air je la..nak makan nan ado la..serupa pose gak...aku makan pun sekali time orang berbuka...itupun tak berselera sangat...

Habis kes tekak...badan dah seram sejuk....gi klinik...sakit 3 serangkai la pulak...demam+batuk+selsema...ngan sakit badan tak henggat...pehh sangat menduga...sudahnya MC seminggu memang bed rest...tak de makna la nak berjalan sakan...ke PARAM apatah lagi...dunia aku hanya di atas katil...sambil berinternet dan berbaringan...sesekali jenguk gak bawah..umah mak aku 2 tingkat bertangga...pehh dalam keadaan tak larat sangat menyiksakan nak turun naik tangga...sori sangat la kat emak aku...tak dapat nak tolong apa....dan kesian jugak kat Encik Awak...tak dapat rasa masakan simple isteri walaupun aku tau dia terror masak tapi air tangan bini tu beb...turn kemas mengemas selepas berbuka tak dapat tolong..hari pertama tolong aku dah macam nak pengsan...after that Encik Awak yang tolong emak dan ekin basuh pinggan,cawan, lap meja, sapu sampah...pastu malam nk gi tarawikh pulak.....aku tau dia penat ..tapi aku tak berdaya nak tolong..serba serbi dia dah ambil alih...iron baju, kemas katil,..takpelah bila lagi kan nak rajin hihihi

Walauapapun terjadi..aku bersyukur di bulan Ramadhan tahun ini bersama suami dan baby dalam perut...semua itu rezeki Allah bagi......aku tak merungut ..nak bersungut pun wat pe...bukan dapat apa pun...sakit tu penghapus dosa dosa kecil....dan moga moga kesihatan aku baik sebab aku juga nak menikmati puasa ...feel tak puasa walau tak makan lain tau....bila puasa keberkatan nya lain sangat....selamat berbuka puasa uolls...

10 comments:

fatenton said...

kak mimi dah pregnant alhamdulillahh.. congrates im so happy for u.. jage diri baik2 ok :)

Kyra said...

teroknya alah kan..selalunya orang kata 3 bulan then elok balik la
tke care

Deqna said...

sabar ye mimi.. sementara je tuh.. harap ko ngan baby sihat2 pasni... take care yer...

Bitt (double IS) said...

sabar yer mimy....kite dulu pon teruk sampai k 5 bulan ok dengan berbaring sahaja..so saya amat memahami kamu...time2 gini kena ada semangat dr hubby dan family dan kawan2 yg buleh pakai..hehe belum lagik masuk bab sensitif bila kite tersalah dengar, baca dan lihat..hehe

take care bebehhh

faiez said...

Salam...selalu org kata..kalu alahan teruk..baby adalah aktif..xtahula plak sejauh mana kebenaran...sy jugak mengalami alahan teruk hingg saat bersalin
http://mama-irdienaikaimaan.blogspot.com/2010/10/akulah-malaikatmu.html

POSH76 said...

takper beb jgn ikut orang lagipun kalau mengandung tengok keadaan....kalau larat puasa...kalu tak larat nak buat camner...take care taw

POSH76 said...

takper beb jgn ikut orang lagipun kalau mengandung tengok keadaan....kalau larat puasa...kalu tak larat nak buat camner...take care taw

ratusiput said...

takpe nok...en. awak paham isteri dia ngah cmtu...bawak anak dia gak..ehehe...sib umah mak dekat kan cam aku.aku lg la...laki takde kompem2 dok berkampung umh mak aku bulan pose ni.kalau dok umah aku tak bersahurla jawabnya anak aku.tido lg sedap ibu dia.ehehe..

Pepel BoNda AmaNi said...

takper nok....dugaan ALLAH bagi mesti ada hikmahnya kan....semoga ko tabah....dan kuat menghadapi sampai ke akhir k....

CidaZam said...

baby lebih penting.... puasa kita boleh ganti, yang satu tu takkan ada penganti...aku faham apa ko rasa. But its time you think the lil in you... happy for you

Google