THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

02 June 2011

Makcik J Watch Out Your Mouth...

Aku nak blog luahan hati ni..hati panas dari pagi tadi...selagi tak luah...aku asik teringat je....malas nak citer pepanjang korang baca je dialog bawah ni...nanti aku explain mengapakah apakah kaitan..watak dan cerita adalah berkaitan hidup dan benar..kisah benar ini telah diceritakan oleh emak aku sendiri..keluar sebuti sebutir dari mulut nya....orang tu memang nak kena la kan..saja je nak bagi mak aku down...

Setiap pagi emak aku akan keluar laman rumah nak siram pokok bunga..sapu sampah daun berterbangan... dannnn tetiba makcik kertu sebelah umah terkedek kedek mendapatkan emak aku

Makcik J : Pah (panggilan mak aku le) lama tak nampak? akak sibuk ni bela Y (anak dia) dalam pantang..


Emak Ku : yer ker...anak no.3 la..anak apa??

Makcik J : anak lelaki lagi...kejap je dah 3 anak...pasni kalau anak ke 4 pulak biar dia pantang sendiri..penat nak jaga..nak rileks..anak anak lain pun ada yang sibuk dah plan nak pregnant...

Emak Ku : yela time tengah muda ni apa lagi ..mengandung selagi boleh

Makcik J : Tu la...anak anak akak ni semua subur belaka...senang nak lekat...2 bulan kosong je pastu terus ada..(perli aku la tu kannnnnnnnnnnn)

Emak ku : anak ni Rezeki Allah bagi..(hukhuk )

Makcik J : Yerla tapi anak anak akak memang subur...tengok tu anak si P (polan polan) kawen sama tarikah ngan anak akak si J....si J anak pun dah nak masuk 3 tahun....anak si P  sampai sekarang takde...kesian sampai makan Biodex...takde jugak...hairan la akak...anak akak senang je lekat...(cehhhhhhhhh anak orang lain pun ko sebokkk)

Emak ku: eh akak takleh cakap camtu..ini kan semua kerja Allah..rezeki, jodoh, ajal , maut..semua Allah yang bagi..Allah adil dia tau apa yang terbaik untuk kita...

Makcik J: Haah betul tapi anak anak akak semua jenis senang lekat dan subur...memasing tak de masalah...memasing nak plan sesama diorang nak pregnant sesama...memang keluarga akak jenis senang la ...anak anak buah akak pun dah sarat ada yang kawen tarikh ngan anak pah...(ko saja je nak bako mak aku kannnnnnnnnnnnnnnnnn)

Emak ku : hmmm (malas nak layan)...bagus la camtu..(kot kot mak aku nangis kot..sian mak aku)

Makcik J : eh anak pah kawen bulan 11 kan..sambil mengira jari 12,1,2,3,4,5,6....dah 7 bulan kawen..tak de apa lagi ke?? (kepoci laaaaaaaaaa ko)

Emak ku : belum lagi (malas nak layan)....

Makcik J : patut dah ada tu..anak akak 2 bulan je kosong.pastu sumer ada...ramai kan orang sekarang susah nak lekat..(tak habis habis ko kan asik sebut subur anak ko tu..)

Emak ku : takpela belum rezeki ..saya tak masuk campur hal rumahtangga anak anak.....saya doakan yang terbaik buat anak saya ( i love u la mak....muahhh) okey la kak nak masuk dalam ada keje nak buat kat umah 

Makcik J : okey la akak pun nak masuk dalam tengok Y..macam macam nak buat ni...nak masakkan orang dalam pantang...nak jaga baby....penattt....dah pesan kat anak anakyang lain...pasni nak beranak jaga sendiri...dah masuk 3 anak dah boleh urus sendiri...(sempat cakap lagi...dah dah sila blah berambus)



Kepada Makcik J sebelah umah...meh sini aku nak sound...kot kot anak ko terbaca ke blog aku ni...makcik J boleh tak tak payah asik pertikai anak orang..orang tu pregnant ke tak...urusan makcik ke?? kalau aku pregnant pun makcik dapat apa?? tolong la makcik jangan jadi penyebuk sangat...kalau rasa terlalu prihatin sangat pun tak perlu isu subur jadi topik pagi di laman umah ngan mak aku...apa ko pikir perasaan mak aku...riak muka memang la nampak tak kisah...hati dia tau ke??apa punya jiran la aku dapat...bala bala menyesakkan kepala...takde benda topik nak citer...citer bab anak ko je la subur...anak orang semua tak subur....patut dah tua ni kalau nak bersembang citer la hal masyarakat , agama ke...paling best siap counting yer aku dah kawen baper lama...huhu betapa prihatin nya makcik ngan aku yer...sampai macam tu sekali..

Isu ni tak la baper sensitif sangat sebelum ni bagi aku..before ni ramai gak tanya pasal anak...aku tak kisah sangat pun...dah namanya benda rezeki datang dari Allah kan..siap kita nak sesuka hati minta minta je terus automatik buncit perut dah pregnant...adat la tu kan dah kawen ..orang akan tanya pasal anak...kalau dah tak de jawab takde...takde la aku emo ke apa...nak marah pun wat pe...Alhamdulillah orang tanya kita..dalam pada masa yang sama dia mendoakan kita jugak.....tapi kes makcik J ni memang aku sensitif bebenor... caranya tak kena...dia saja nak mempertikai dan compare ngan anak dia aku tak leh blah...siap perli anak jiran lain dalam pada masa yang sama macam nak bako mak aku lak...pahalll...sedikit sebanyak hati dia terasa jugak...agak agak la makcik j oii nak tanya...mak aku pun tak pernah tanya pasal anak ko ...anak orang kemain ko nak tau..pahal ko jadi penyebuk benar makcik J...dah pi duk umah baca kitab lagi bagus...tekanan jiwa la ada jiran macam ni..benciiiiii...

23 comments:

PinKy MoMMa said...

sabar ye yang..manusia ni mcm2..
x leh tgk org happy..

bila lom kawin dia tnya bile nak kawin..
dah kawin bila nak ada anak..
tapi mereka lupa itu smua kuasa Dia..
kita manusia hanya berusaha dan bertawakal.. ;)

so chill bebeh~
anggap je makcik tu dh tua..jgn di layan..

Pepel BoNda AmaNi said...

sabar nok....ko xyah amik pusing pasal makcik kepochi tue..bikin sesak napas jerk..tapi aku kesian kat mak ko..kompom dia tension dengan makcik kepochi bagai nak mamp** tue....nanti ko sound makcik tue..napa saya dalam pantang makcik nak jaga jugak ke..yang sibuk na..nak tanya mengandong ke idak...eeeeeeeeeeeee aku pun hangen jugak nie....

xpa la nok...aku dulu pun...8bulan lepas kawen baru melekat nok.....xkisah la..aku malas nak layan mulut2 asyik tanya soklan2 bodoh bangang tanya bila nak mengandong..bila nak mengandong...nanti esok2 bila dah ada anak..sibuk lak tanya bila nak tambah lagi...eeeeeeeeeeeeee menci sangat taw..choiiiiiiiiiiiiiiii

Liyanaroxx said...

Biasalah kak...

bila single dok tanya bila nak berpunya?
bila dah berpunya tanya bila nak tunang?
bila dah tunang tanya bila nak kawen?
bila dah kawen tanya bila nak ada anak?
bila dah ada sorang tanya bila nak tambah lagik?

and the list goes on...

sabar kak...anggap jelah makcik J tuh dah tua TEBIAT NAK MAMPOS...susah btol ada orang kepochi mcm nih!

Zallyna said...

biasalah mulut org.....ko try tanya skit anak dia keje aper???? busy body betul...kita bakor..kita bakor

si tuan putri kiUt said...

"hoii macikkk J!! jongoss btol laa ko ni....dah tau byk keje lg mau jaga tepi kain org.... huh sentappp baca dialog tu...tak bis2 subur3..."

rezeki tu semua Allah yang tentukan...kita hanya merancang... faiz ni dah dekat 9 tahun tanpa zuriat....sob sob..sedih...

ehh jap nak p bakar rambut makcik J tu!

Shu Shinju said...

eeuwww..mulut puaka la makcik J ni...

pedulikan jer kak mimy...

cakap kat dia..ADE AKU KESAH !!!!

Jasfyra said...

saya pun xsuka org kepochi camtu.saya dulu pun kosong sampai 7-8 bulan.lps tu baru ada rezeki peknen.skg ni lak tgh usaha nk anak no 3 tp xlekat2 lg..suma tu keje Allah kan.yg makcik tu sibuk sgt apsal?mak kita pun xsbuk camtu kan

Nadine said...

Teruknya mentality makcik J tu. mulut takde insurans betul.

sabar ye Mimy...betul tu, semua ni urusan Tuhan. Dia yg menentukan segala2nya. Jgn risau Mimy, Allah Maha Adil, kdg2 org yg sedap je mulut ckp ni tak sedar yg what u give, u'll get back. Tak payah tunggu diakhirat, kat bumi ni pun dpt blsnnya!

ratusiput said...

jgn layan la nok..kalau dia sibuk2 lg...ko soh dia masuk umah g tgk nora elina lg bagus...ehehe..

POSH76 said...

aku dah lali dgn org bebal camni....mentang2 allah berikan kemudahan pada dia...mcm2la cakap...lagi satu aku paling nyampess bila org senang jer cakap kita tak cukup usaha...pandai2 ajer buat spekulasi...eeeee sabar jelah

Queen said...

mimy my dear..nik dapat tau nik preggy masa hari annivesary nik.. hadiah yang paaling berharga..

so dont worry...k!

Eri-chan said...

nasibla selama aku pergi rumah ko makcik tu tak penah keluar..ada yg kena sound tepek nanti

adzue said...

lain kali ko sound je makcik tu. mak cik, anak makcik main b anyak sangat, gatai terover kut, tu yg kejap je dah lekat.

muahahahahahaha

SUCI KUDUS said...

macam2 hal kan.. sronok bebual ni.. lets tengok kak yati mengomel pulak...

cik xxx said...

mimy,

standard la. makcik2 takde keje memang camni.. chill babe!

Miss Moon said...

mimsssssssssssss dont pedulik akak senah kepochi tew ...abaikan

nanti ada lah rzeki kowang ....sementara lom ada anak kowang enjoy puas puas sebab dah ada anak kang susah

so dont wory be happy oteyyyyyyyyyy

Eida said...

masyallah makcik tu J kena bertobat tu,soal2 sensitp ni bukan boleh dok sindir2 org,rezeki memasinglah kan,sibuk nk kira anak org lain pregnant ker tidak baik gi keje kat klinik kesihatan tmpt ibu2 ngandung gi check-up..menci org camni..biarkan Miny,insyallah ada rezeki ko nanti..aku doakan..

La dOLcE mEa_nAtt said...

saba sis, senario mak cik J ni memg bese ngan org melayu kita.rezeki dtg daripada Allah.mungkin ada hikmah di sebalik setiap kejadian...

Mak cik J sila insaf segera...kertu dah kan..

wAhIdAjAnUdIn said...

kan makcik J tu mmg mcm tu...suka bikin panas....hari tu abah tgh renovate umah pun dia masuk nak tgk-tgk...padahal bukan ape pun...sikit je betulkan lantai blkg tu...tu pun nak amik tau....ishkk...ader ke patut ckp mcm tu...g cilikan mulut dia tu...nt agaknya Along dh kawin pun dia kira gak bile nk mengandung...hahaha....lantakkan dia...

Dylan Sanders said...

Mimy,

U jangan fikir sgt pasal anak ni babe...InsyaAllah, rezeki tu akan datang jugak nanti. Berusaha (itu paling penting..ngeh3x :P), berdoa n tawakal. Jangan stress2 sgt..cepat kertu nanti uols :P

p/: Fyi, I lepas 3 tahun kawin, baru ade. Rezeki Allah utk i, dia ambil nyawa arwah my mom and dia ganti 2 nyawa sebagai pengganti my late mom. Al-fatihah

B4 this i x penah plan or fikir sgt psl anak..mulut2 puaka tu biasalah...bila penat..depa stop jap..kang sambung balik....ragam manusia *sigh

Softtouch [Hanim] said...

sabar mimy...mulut org mmg mcm tu..InsyaAllah ada rezekinya..sabar yer

makcik tu xbersyukur dgn rezeki yg Allah beri..pastu sy xsuka dia asik komplen je kene jg anak2 dia dlm pntang..xelok tau mcm tu..dah anak dia pompuan kenelah jaga...

mrs.spicy said...

sabar mimi..orang xpenah rasemmg mcm tu lah. xpe mimi, nanti ade la tu rezeki

CidaZam said...

beb! mak cik tu jiran ko... tapi aku yang setap ooo baca statement. Yah true... sometime org2 ni tak tahukan bukan senang nak buat anak... anyway bukan kita yang buat. Kalau Allah tak izinkan maka tak ada la... ku faham apa yang kamu rasa. Tapi apa pun anggap ia satu kekuatan dan ujian Allah buat kita dengan mendekat2kan org2 mcm ni dengan kita. Ku doakan ada rezeki buat kau dan megat ok...

Google