THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

09 June 2011

Senang nya Nak Bikin "Blended Orange Cake"

Dah lama kan aku tak berblog masak masak..sudah ke laut ke masakannya....laut tu jauh sangat..baru sungai je...:)...hari tu nengok si blog adik SHU SHINJU buat kek oren ni...aku rasa terliur la pulakk....kecur nengok..tercabar hati mau bikin.....rasa macam nak buat ..resepi nak sangat senang dan mudah giler...sepantas baca ABC sampai Z ..dah setel...tak perlu kan modal yang banyak...buat pun mudah...kasi blender je semua.. kebetulan opis aku buat makan makan...oren tak habis...masing masing sibuk duk tapau nasi ...aku tapau limau...hahahaha....dengan idea dalam otak...aku nak buat Blended Orange Cake...dengan oren yang banyak maka dengan itu terhasil la masakan edisi manis manis semanis senyuman ku...euwww...before nak buat tu tanya dulu Encik Awak...nak makan tak?? kang buat membazir tak makan aku sentap lak...dia mengangguk mau mau...bagus line clear...klentang klentung la aku kat dapur...


Resepi asal dari SHU SHINJU  
(aku nak buat 2 adunan dalam loyang besar...so double la sukatan)

Orange Sunkist 1 Biji (aku guna berbiji biji oren..rasa nya 6 biji kot...bagi rasa oren lebeh)
Minyak  Jagung 1 Cawan (aku letak 2 cawan minyak masak je...malas nak kuar pi beli)
Gula 1 1/2 Cawan (aku letak 3 cawan..manisss wooo..)
Telur 3 Biji (6 biji lol)
Tepung Gandum 2 Cawan (double kasi 4 cawan)
Baking Powder 1 Sudu Kecil (diayak bersama tepung gandum) (nak naik tingggi letak le 2 sudu)




Cara cara nak buat adalah senang giler....blend semua bahan oren + minyak + gula  + telur  sampai semua sebati...sebab tu kot nama kek ni blended...senang aje kan

dah siap blend campur ngan tepung ayak sama baking powder sampai sebati..dah sesuai nak buat kek...pastu masuk loyang ..jangan lupa sapu butter ek..takut melekat...taburan isi oren tu saje je aku try..konon nak bg cantik rhopa kek

ok kita bako ...rasmi hadiah kawen ....aku tak de oven hitam...ada oven bulat ni je...oven bulat ni panas nya mak aih...shu nya resepei 1 jam...pakai oven ni jadi 45 minit je..punya la cepat masak...

selepas 45 minit dah siap...taraaaaaaaaa....tengok penangan oven panas ni....terlalu masak sampai hitam..walaupun rupa mu hitam tetapi aroma mu memikat tekak ku tak sabar nak kasi kerat kerat...

siap sudah di potong dua..letak pulak dalam pinggan LOVE bermakna orang LOVE akan makan..sapa lagi My LOVE Encik Awak le...hehehe..





MAKAN PANAS PANAS TERBAEKKKKKK












Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

Shu Shinju said...

senangkan..

wah... x terlintas shu nak tabur atas oren tu..mesti sedap kan wat camtu....

lps ni leh wat lagi..sebab senang...:)

Eri-chan said...

aku mcm tak puas hati tak dpt mkn kek ko..ahahahah

cik xxx said...

babe,

kecur air liur aku

CikLilyPutih said...

mimi,

cam senang je, nak cuba gaklah. nanti cilok resipi ek

PinKy MoMMa said...

wah giler senang..nak cubaaaaa jugak!

Zallyna said...

kene cuba nie...tq derrr...

Just Call Me Bitt said...

wala wallaaaaaaaaaaaa!
yang senang tu la suka saya coba...hehehe ok2 nanti i coba i kecoh dlm blog i pulak yer..hehehe

isabelle said...

sedapnya..leh la try.
asyik buat chocolate cake je selama ni

Ika Razak said...

kak mimi.. senangnye ... nak try jugak la .. :D

Ayuraza said...

Salam..BW...

Pepel BoNda AmaNi said...

clurst ko nok..siap ada oren tabur2 lagi..nok nanti buatkan tuk aku...aku nak jugak nok..pleaseeeeeeeeeeeeeeee

Softtouch [Hanim] said...

wa......mimy buat kek plak....ari tu mee pedas...kreatip siap tabur lagi oren tu...nk jgk!!!

Ann Ishak said...

harus cuma try test ni...nampak senang dan sedappppppp

Google