THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

20 June 2011

Bila Bosan Ngan Baju Harian Ke Opis Anda Boleh Ikuti Tips Ku Ini...(pui)

Sejak  menjak rasa dah nak masuk 30an ni aku lebih suka ke opis berbaju kurung...dulu tidak lah aku pandang baju kurung ni...sebelah mata je la...skirt pendek dan seluar mari..hehehe...sekarang pakai gak tapi...dalam seminggu baju kurung lebih hari la...selalu nya aku ada aturan dalam mengatur baju ke opis...sebab aku takut kebosanan...bila dah bosan kang ...aku takde mood nak gi keje..bila tak de mood nak gi keje mula la nak beli baju baru...pastu Encik Awak buat jelingan manja ....so untuk trick berbaju baru...biasanya aku beli time kenduri hehehe...contohnya bulan 5- 6 setiap tahun kan banyak kenduri so kita standby tempah 5 pasang sekaligus..dah habis tawaf pakai kenduri lepas tu jadi le baju ke opis...gitulah kekdahnya...dan raya juga harus la berpasang pasang senang kemudian hari ke opis...

Mengikut aturan ke opis...sekurang kurang aku memerlukan 30 helai baju...woooooooo banyak giler...tak la aku giler nak beli sekaligus 30 helai kan...banyak duit ko semata beli baju tak makan ke...beli la sebulan 2 -3 helai kan..haish  kata keje treat la untuk diri sendiri kan...tak salah pun....so dah lelama keje dapat la aku kumpul 50 helai baju kurung/kebaya...itupun beberapa tahun nya baju masih ada...nasib la kan kalau tak gemuk...aku ni yang gemuk mendadak...5 tahun yang lalu nya baju nan ado aku leh pakai...hihihi masuk kotak bagi orang je sedekah...tu pasal tips nak baju banyak maintain kan la badan...sok sok rasa bosan leh pakai balik tau...rugi aku gemuk sekarang...huwaaa menyesal dulu shape kurus tau...nangissssss berdarah...huwaaaaaa

Tips nak elak bosan aku dalam berbaju ke opis ini ialah....kira kita kerja dalam 26 hari kan lebih kurang ar..takpun anggap la ada 30 hari...aku akan pastikan 30 hari bekerja ni aku tak ulang tayang balik baju yang aku pakai...takut jemu lak...takpun konon takut orang pasan baju yang sama....ek eleh perasan bebenor...hari berkeparat korporat opis aku pakai Isnin - Khamis je..Jumaat best sket...yahoo Kasual day...so tak yah pikir pakai jeans sudah..so Isnin - Khamis tu ...aku pilih la baju apa nak pakai...pki kurung 2 or 3 x kurung ..takpun seminggu tu seluar je...dah bosan baju kurung la  untuk 4 hari.....seboleh nya aku takkan ulang tayang...lambat la nak ulang tayang pun..mungkin selang bulan yang akan datang....so time dah basuh baju yang aku dah pakai untuk sebulan aku akan sangkut kat tempat lain...ini menandakan baju ini sudah di pakai...dan kita buka almari pakai apa saja yang ada dalam almari..sehingga la baju dalam almari tu dah takde..hehehe..itu tanda nya kena pakai balik baju berbulan sebelumnya.....okey sekian la tips mengelakkan bosan berbaju waktu keje...anda bagaimana??


semalam aku dah susun balik baju yang setelah berbulan bulan aku asingkan dalam almari..so bermula la rutin memilih baju untuk bulan ini semula...


dah sampai naik melendut batang sangkut tu...bila mengeluh tak de baju..nah hamik....giler !!!!...baju raya ko tak amik bertempah nak letak mana....ini bahagian baju kurung /kebaya sajo...sebelah lagi bahagian kemeja/dress/seluar/skirt....sori tak amik...sebab caca marba je sangkut...tak kose nak tayang...Encik Awak nya baju dia nya Almari sendiri la ek...tak leh campur...hihihi..tapi Almari dia aku letak Tshirt aku aci tak....


Ready pakaian untuk minggu ini...hmmm rasa nya nak pakai baju kurung untuk 4 hari la....haishhh masak la aku nak mengosok ni....malassssssssssssssss





 TIPS INI BUKAN NAK MENUNJUK BAJU AKU BANYAK KE HAPA...MACAM LA BAJU KORANG TAK BANYAK KAN......LAGI MENIMBUN NI..BAIK NGAKU......









Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

Zallyna said...

baju aku lagi menimbun..keje gomen kene ayu2, takleh nak pakai seluar blouse bagai....kalah baju ko nok...!!!! hanyer dah habes siap lipat...tapi istilah antar dobi jer gosok...baru rm8 tuk seminggu nyer baju...

Dylan Sanders said...

same goes with me :) kat umah tu, bila hari ahad masing2 dok mengadap almari...pening kepala nak pakai baju ape. btw, thanks mimi 4 the tips, harus digunapakai :)

cik xxx said...

mimy,

tak,.baju aku ada 3 helai. rotate sampai sebulan.. sebab pakai jeans ulangkali. org tak peduli aku pun. lalala

(camne nak dpt pasangan hidup gini perangai aku)

ratusiput said...

byk nok baju ko.aku g keje pakai jeans n tshirt je ari2 nok.takde sape nk tgk stakat 2 ketul kat opis.tak kose aku nk melawa.keje site kan.ade meeting baru aku pakai kasual.pastu dh 2 tahun keje sini stahun skali je aku pakai baju kurung tu pun sbb jamuan hari raya.ahaha...

mamyharraz said...

tips yg bernas :D

Just Call Me Bitt said...

hehhee masa kerja2 dulu cengitu la gamaknya...sekarang dah tak kerja jimat masa nak gosok baju sendirik...tapi banyak masa nak melipat baju harian pulak...akekekekkee kesimpulan tak tahu dah nk sumvat mana nokk...tumpang rumah u tang lipat2 jek boleh??? akekekke

CidaZam said...

dulu time aku study mmg wajib pakai baju kurung. so baju kurung aku pun lebih 30 pasang mmg jenis pakai segan nak pakai baju tu balik... dulu la... sekarang?? ada aku kisah? hahah belasah je... tapi kalau susun mmg bermmod sikit...

mekchu said...

ok lah mengaku.. mekchu nye bj ada 4x dari batang yg melendut itu.. sbb hari2 pakai bj kurung.. ada alasan sebulan dapat 2 pasang yang baru :)

mimie1678 said...

samalah mcm aku nie hah... baju berderet2 tapi bila gie kerja baju itu jgk yg aku pakai! hahaha....

Nadine said...

setuju!pakai baju yg sama je mmg sgt jemu n buat takde mood nak gi keja/kuar rumah. Itu yg I rasa skang bila dh sarat ni. Semua baju dh tak muat. Tinggal 2-3 helai je :(

Boring hokey!

Softtouch [Hanim] said...

sy bj kurung xbyk....sebab saiz saya berubah2. NAju tahun lepas ada yg xmuat..uwaaa!!!.kang buat byk2 tetiba i terkurus plak camne...heehehehhee

Queen said...

nik ulang apa yang kat ampaian baju..angkatterus iron..nasebla kalau serupa..hehehhe..tak pernah esah sebab opis ni lelaki je semua.. diorang tu lagi la..rasanya hari2 sarung t-shirt..lebey kurang je..hakhakhak

Pepel BoNda AmaNi said...

baru aku perasan dah lama aku xpakai baju kurung....

Google