THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

17 June 2011

Apa Pun Boleh Bikin Sendiri Karipap IKEA Stail

Kali ni apa pun boleh...semalam apa pun tak boleh..biarkan biarkan...ini hari kita bagi Malaysia boleh..kat analitic keyword aku asik orang duk searching Karipap IKEA...nah hari apa pun boleh aku nak share resepi karipap stail ikea..heheh sebenarnya tak de sama pun...cuma sama ada telur rebus je...hehe...sendiri bikin apa pun boleh kan kan...karipap ni memang favvy aku ...so aku akan gigih belajar membuat...heheh mau yang IKEA stail ada telur rebus kat dalam..bila makan nyum nyum...sedapp....pastikan goreng dalam minyak yang panas...


Kulit : Panaskan minyak 1/2 cawan +  marjerin 2 sudu atas dapur dan tuang dalam 3 cawan tepung gandum ..tengah panas kacau ngan garfu...dan bancuh ngan bersama air sejuk peti ais...gaul sampai jadi bancuhan

Inti :  Kentang 10 biji rebus dan lecek, panaskan minyak dan masukkan 2 sudu rempah kari tumis bersama 1 biji bawang putih, 3-4 bawang merah..campur daging dan ayam together...1 kiub ayam dan masak inti atas dapur ....letak le garam gula secukupnya....dan jangan lupa telur rebus kasi potong untuk letak kann bersama dengan inti




bahan bahan untuk buat karipap ikea stail...tepung + inti + telur rebus + pengelek


karipap dah siap di kelim...heheh aku fail bab kelim...bab ni emak aku le bikin..




KASI GORENG PEPANAS PASTU MAKAN RANGUP ...PEHHH TERBAEK AR..APA PUN BOLEH







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

cik xxx said...

mimy,

nak blaja kelim meh dtg uma aku.

aku expert bab ni for almost 15 years (kira la sendiri umor bape aku kena tolong mak wat kuih)

~komen angkat bakul sendiri :p muntah la ko

ratusiput said...

aku masa tak keje skejap dulu slalu tolong mil aku buat kuih..sbb dia mmg jual kuih2 traditional ni.tp tu la..haram satu apa pun tak masuk kepala aku.ehehe...failed..

mamyharraz said...

nak klim karipap memang gagal =P

tp bila soh mkn tak penah gagal ;) hehe

La dOLcE mEa_nAtt said...

cik xxx aritu pandai bungkus nasi lemak ni pandai kelim karipap...best2 banyak pengalaman nih...

mrs.spicy said...

nak try! nanti aku bagi report

farahfatihah said...

ni kelim ke cetak? mabeles la kalu kelim huhu teror!

Just Call Me Bitt said...

kalo cun kelim konpem pabdai kelim tepi kain jugak nehhh ;)

jup2 mau tanya karipap ikea??? 1st time dengar tapi kalo letak telur rebus dlm tu mcm empek2 kegamaran saya jek tu...ade schedule nanti tengok pic dia sama ke tidak kann

Eri-chan said...

aku pun tak pandai kelim karipap. itu pasal aku tak buat2..kalau nak jugak gigihla kena cari pembuat karipap tu

Softtouch [Hanim] said...

sy pernah buat akripap tp xsedap terus sentap xnak buat dah..karipap ikea mmg sedap...suka!

ieda said...

sedapnyaaaaaaa dikk makan panas2 nie .. perghh ! ..

atoyis said...

rasanya dh 2 kali ko post entry karipap ikea ni..mmg nk kena try ni..nnti aku try ek

mimie1678 said...

nak terpitam aku yg tgh diet kengkonon nie tgk karipap mu wehhh... mehla baling kat ai seketul lapan... hahahah...

Just Call Me Bitt said...

owhhh telur yg sudah direbus, ku ingat telur belum direbus..ok2 tak sama dgn itu empek2 ;)

Google