THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

04 August 2011

Kronologi Kisah Pendarahan @ Bleeding

Ada sesapa nak tau kisah di sebalik pendarahan @ bleeding yang aku alami hari tu...ok mari kita mulakan....kisah nya berlaku pada malam selepas tarawikh pertama bersamaan 30/7.....last day sebelum berpuasa...masa siang nya tu aku ni sangat sakan berjalan ke hulu ke hilir...apatah lagi konon last makan sebelum puasa....so bertawaf la laki bini jalan jalan cari makan disamping soping pre raya...tempat pit stop pertama di Jusco Wangsa Maju untuk soping dan seterusnya ke Wangsa Walk Mall nak JJCM......makan tak hengat punye...Starbucks+Subway+Ayam Penyet+Tutti Frutti....kekenyang ular sawa...badan aku pun penat sepenat nya....


Then balik umah...malam tu aku bersuara ngan Encik Awak esok nak drive kete sendiri...Encik Awak muka bengang itu bermakna dia tak bagi..tapi aku kan bini degill..nakjugak..alasan dia amik aku lambat nanti tak sempat masak...pastu aku ajak dia isi minyak kete aku...sebab nak gi kete berasingan kan...lepas isi minyak tu aku macam nak test drive..lama tak bawa kete...kete aku tu manual...stereng lori ...aku pun bawa sebab dekat je ngan umah..tapi aku merungut...berat la kete tu...Encik Awak kata...degil sangat nak bawa...muka dia dah sentap..marah la tu...hmmm

Then tak lama pastu dalam kul 11 malam....Encik Awak ajak gi barang dapur kat NSK. ngan mak abah...aku tak nak ..penat sangat...so aku suh ekin pegi....maka diorang berempat pun pegila....baik aku tido....akibat letih sgt aku tertido pastu terbangun nak gi kenchhh...tapi dah rasa macam ada benda laju mengalir je...aku pegang je sekali hamik ko darah!!!!!!!!..omg darah yang keluar macam period hokeh..banyak jugak penuh spender...tu aku cuak...terus menangis tak hengat..macam macam dalam pikiran time tu..bukan bukan pun ada...aku mcam orang histeria pun ada...terus calling Encik Awak..takleh nak cakap apa aku menangis kuat...dia tanya kenapa...aku tak leh jawab..cuma cakap..."syg..baby kita"....tu je


Terus dia pas kat mak aku..mak aku lagi la gelabah..kuat dia tanya.."mie..apahal ko ni jatuh ke?? aku rasa mak aku cakap kuat satu NSK dengar kot...pastu aku dengar mak aku cakap..dah balik balik...kecemasan...sementara nak tunggu tu boleh pulak adik aku dira buat lawak dia ingat aku kena rasuk...dia buka bilik..."kak ngah..nampak hantu ke"..banyak la ko hantu...hihihi lawak la dira ni..dalam panik gelak jugak...

Sementara tunggu diorang sampai...keadaan dah ok sikit...agaknya airmata dah tak terkeluar...aku baca apa yang patut..ayat kursi..doa doa pelindung..moga moga selamat la semuanya...mulut tak henti berisgtifar...siap usap perut..."baby mama papa kuat kan"...mmg sayu sangat hati...dalam 1/2 jam semua dah balik terus ke bilik ...aku lagi la...dah nampak mak menangis pulak..lagi la tak boleh...terus sarung je kain batik ngan tshirt sauk...lantak la baju apa...tak pikir apa dah...memula kami ke klinik 24 jam dulu...siap bawa bukti spender berdarah...biasalah gi klinik suh bagi mc je...pastu rest..dia pun tak berani nak handle aku sebab aku kes pakar bersalin HKL...dia suggest suh aku gi hospital terus...kalau tau la tadi aje terus gi hospital..tapi bagus gak klinik dapat mc 3 hari..hehehe

Tak buang masa terus gi HKL...malam jalan clear...terus gi kes emergency...orang lain kes nak bersalin ...aku kes lain lak...tapi takpe pengalaman kan...pasni senang la Encik Awak nak hantar dah tau tempat...so lepas soal siasat ngan nurse..tunggu doktor lak...doktor memalam kan on call..so tunggu la kejap.....tak lama pastu doktor perempuan datang..legaaa...tak la malu sangat...doktor tanya aku sakit perut ke..ada ketulan ke...memang takde...tapi kena check jugak...kena baring pastu dia ada masukkan satu alat besi nama speculum..macam besi pap smear tu......peh kena seluk gak aku ni...iskkkk...apa rasa?? ngilu ar...pastu dia tekan perut kita supaya darah keluar...


Then tetiba kena tanya lak..hmmm malu !!..awak ada bersama ke waktu terdekat ni...aku nak sorok tapi doktor dah tanya aku cakap la...errr semalam ada...pastu dia tanya lagi ..ingat tak pukul baper...pehhh...tipu ke tak?? tipu kang ada lagi tanya..baik jujur..dalam kul 3 ptg...ingat kan tak tanya lagi..tanyaaaaaaa lagiiiii...malu wehh...ada lasak tak...aku tak jawab...malu la..dalam kain kan...pastu terus kena sound...rahim awak tak kuat so jangan bersama buat masa ni...hmmmmmm okey aje...

ini nama nya Speculum...kena seluk pakai benda alah ni...ouchh ngilu sikit


fungsi dia juga adalah tools untuk pap smear...untuk mengesan barah, fibroid..oo baru aku tau..pasni pap smear aku dah tak takut la...uolss dah buat pap smear belum

Then dah habis part seluk besi speculum ...finally kena scan...owhh...mendebarkan...tup tup doktor cakap...tengok tu kantung ada..rahim elok...tengok baby awak tengah gerak...nampak tak heart beatnya...Ya Allah baby aku masih terpelihara syukur...Mak, Abah , Ekin, Encik AWak tengok baby tengah moving...memasing leh nangis lak...sayu hati tau...aku pun nangis...aku tanya..apa sebab berdarah..dia cakap biasa la baru lagi...kadang rahim tak kuat...kadang baby nak move dia tolak uri boleh jadi berdarah jugak...then doktor cakap...takpe amik masa..jangan lasak..jangan bersama...eh eh...opss...jaga pemakanan., jangan stress...


Aku ada minta dia ubat kuat rahim...pil Duphaston...oh tak perlu...kandungan awak dah 3 bulan dan dah ada hearbeat...it means baby dah growing up....so tak perlu pil kuat rahim...biasanya Dupashton akan diberi seawal 1 bulan dan history keguguran banyak kali....ohh gitu rupanya...ok belajar dari pengajaran...jangan nak melasak sangat mimy oi...jangan nak ikut cara orang lain pregnant yang tak de masalah..setiap orang masalah nya lain...ingat tu...syukur semua selamat...






scan 2 pagi 1/8/2011 on 12 weeks = 3 months...nampak tak ??oh my baby elok je dia dalam kantung mama gerak sana sini....we love u sweetheart papa mama


ALHAMDULILLAH 





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

23 comments:

Pepel BoNda AmaNi said...

seriau aku baca nok...teringat kes aku masa preegykan si amani dulu...gitu la jugak..siap kuar seketul darah sebesar hati ayam lagi...pegi klinik doc xcheck xapa..terus cakap aku keguguran..masa tue..airmata dah xmampu nak kuar dah..doc buat surat suruh refer hospital terus..pegi hospital doc scan..dan alhamdulilah...my baby masih berdeyut jantung dia....sangat bersyukur...seminggu aku dapat mc....doc suruh rest...jangan buat keja berat...jangan bersama...*eh tapi masa tue pun aku memang jarang bersama pun...sebab xda mood...mabuk teruk la katakan..kekekek*....allah dah tulis amani milik aku kan...akhirnya kuar jugak amani...

mamyharraz said...

syukur alhamdulillah mimy&baby tak apa2..

ini semua pengalaman..moga Allah permudahkan proses kandungan&bersalin utk mimy..

noradzlina.kamdani said...

mimy, lin nk share...bab jgn bersama tu sbenonye utk sementara saje..bkn la en awak tu kene pose sepenuhnye...
klu nk bersama jgn la extreme sgt...
kene handle with care..
rahim ms peringkat 1trimester ni mmg agak weak..but it depends pd individu...from time to time...jgn buat kerje berat2..klu nk jenjalan pun jgn la bnyk2...jaga kesihatan ye...

pearls.. said...

aku baca post ko ni.. mata aku berair.. pesal ek? sedih ooo.. then.. heppi plak in the end..

ko kena ati2 mimi.. aku dulu.. preggy.. laki aku langsung tak sentuh tau.. dia mmg takut jadi apa2..

so.. dia poser laa.. seingat aku la.. sepanjang aku preggy.. ada kot 2-3 kali kot kami bersama.. sbb tak mo benda mcm ni jadi la...

ko pun kena kurangkan aktiviti JJCM tuh.. asyik jalan jerk kerjanya.. tambah ngan penat lagi.. tu yg jadi camtuh..

so.. ingat ek kawanku.. hati2 lepas ni..

mekchu said...

sbnarnya kan.. sbnarnya kan mekchu nak ty jugak soklan doktor tu.. tp doktor tu dah tya dulu.. mekchu dulu sanggup berpuasa demi baby.. belajar puasa utk en.hasben jugak utk 100 hari berpantang nnti.. hehehehe...

ingat tu, jgn buat lagi..

Shu Shinju said...

alhamdulilaah xde pape..take care kak mimy...:)

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

Ya Allah kak mimi..berdebar2 su baca ni..su dah 9 minggu..ari tu bleading jugak..menangis sakan..pergi pakar..Alhamdulillah xde pe2..syukur..tengok jantung baby berdegup..

my.mastura said...

aku rasa mcm mmg wajib berdarah la time awal2 peknen ni..time Mikhail dulu pon ada gak..ni, baru td pon aku kena gak..tp kurang gabra la sbb dh tau..hheheheh

Mrs. Norrie said...

wah cam ngeri....
arituh aku dah igtkan..
utk anak sulung ko kene suh laki ko puasa atlest dah lepas primister pertama...

Laki aku dulu puasa 4 bulan ko tau!!...hehehhe demi anak sulung...
doktor yg buat check up pun suggest mcm tuh!! dlm usia 3 bulan ke bwh, rahim kita blm berapa nak kukuh!!!

neway...ikut pengalaman aku yg anak nak masuk 3 nih!!! heheheh....
dah masuk 9 bulan ko bedal lah ari2...

Alhamdulillah semua masih ok!!!
INGATTTTTTTTTT!!!!

mamamarissa said...

alhamdulillah, u & ur baby are ok...take extra careful ya :)

liyana said...

seriau bace psl bleeding2 ni, whoaaa kena seluk ke, adeh ngilu.. take care kak, alhamd xde ape2 kan

Mimis said...

wahh.. cuak jugak mula2 baca ur post nih.. anyway.. jaga kesihatan ok.. :)

CidaZam said...

beb! refer pakar la... ko gi tu betul pakar gyne? As aku tahu aku ambik duphaston tu sampai kandungan 4 month. Siap first one month tu mmg diorg inject than continue ubat until kandungan 4 month. So tak rugi kot aku rasa kalau kita jumpa banyak2 doktor. To get second opinion. To me and my advice, diorg hanya doktor tapi kita mak ayah yang perlu penjagaan yang extra tuk baby kita. trust me! aku sanggup ulang alik 10 klinik pun just to make sure aku puas hati... of coz la ketentuan Allah kita tak leh nak elak, take care...

CidaZam said...

http://ukidsmart.blogspot.com/#ecwid:category=1301002&mode=product&product=5317003

link yang kamu mahu... enjoy shopping eh

Mia-Ina said...

br tau ni..psl x leh bersama suami ms 1st trimester...nangis baca cite akka ni...semoga selamat semuanya..jg diri baik2x kak..baby tu elok2x tau

Bitt (double IS) said...

adehhh sangat suspen....nasib baik xde ape2...jgn lasak2 la yer yunk...

OnFarisha said...

Hai dear, alhamdulillah... Baby masih sihat di katungnya. Syukur.. baby kuat yeay!

Sal dah buat pap smear selepas bersalin. Kat klinik bersalin sal tu mmg wajib buat selepas bersalin... so, ketiga2 anak lepas habis nifas tu mmg dah buat.. Alhamdulillah, setakat ni ok.

Mmg ngilu bila alat tu masuk kat bah sulit kita. Klinik sal tu docnya mmg ppuan, so kurangla malunya.. ahakss..

Apapun, take care. Salam perkenalan. Sal dah follow you dengan nama 'OnFarisha Sha'. do Follow me back kat blog baru sal di http://salwasha.blogspot.com

CidaZam said...

mimy nanti baca email ko eh... nurzamimie11@yahoo.com

aku sent email kat situ...

POSH76 said...

aku baca citer hang...aku yang meremang bulu roma....cakap dgn en awak...tahan2 sikit.....kalau dah lebih 3 bulan takper...yang penting baby ok...

Softtouch [Hanim] said...

berderau n berdebar bila bc n3 awk mimy...xpe lepas ni hati2 ok...xpe demi bb suh en awk tahan yer..to baby, duk perut mama elok2 tau...untie xsabar nk jmpe kamu...nnti kita jumpe yer..muahs..

NeenaAnuar said...

syukurr alhamdulillah.. everything ok beb! so ingat.. lepas nie ko kene lebih berhati-hati.. and jgn terlalu aktif dan lasak tau!

MissB said...

Take care mimi. I pun bebaru ni kena seluk ngan bendalah tuh. Takut gila I time tuh.

Shinnaz Ahmad Rasid said...

suspen je tauuu! hehe. congratulaltionnss! take care ;)

Google