THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

14 August 2011

Checkup Minggu Ke-14

Last Friday hari tu aku ada checkup lagi tapi bukan ngan klinik gomen...tapi klinik swasta panel...seperti aku pernah bagitau....aku pilih dua checkup swasta n gomen...swasta sebab panel...sayang la pulak...pastu dapat ubat free...gomen pun leh dapat ubat tapi ubat yang common je la...takde la vitamin tambahan lain...dan sebagai altenatif aku pilih klinik swasta jugak...apa yang menarik klinik swasta aku kebetulan pakar gynae yang check aku adalah doktor dari HKL...so lucky me...so tak de masalah sangat la bercanggah pendapat....cuma dia doktor gynae import je kat klinik swasta....tapi dia mmg fully kat HKL...yeahhhhh....Alhamdulillah rezeki baby...dan paling kebetulan...dia adalah salah seorang panel doktor untuk Klinik MFM coming soon....nanti kat HKL aku jumpa dia gak...

Kandungan dah masuk minggu ke - 14...lagi 2 minggu sudah nak ke 4 bulan..Alhamdulillah syukur...semalam scan dapat tengok baby dah makin besar...nampak kepala, tangan, tulang belakang, heart beat... kedudukan dia tengah baring sambil melonjak lonjak moving....wowwww mama teruja sesangat...tak sangka air mata laju je turun....doktor pun cakap...tengok anak u kemain happy moving gerak gerak aktif...speechless...pastu teruja nampak tangan baby lak...perasaan tak tergambar dalam hati namun aku bersyukur...oh anak ku.. baik baik yer sayang..Insya Allah nanti kita ketemu yer sama mama dan papa...so far dengan gerakan baby sesekali aku dah rasa something in belly...euwwwww geli geli jugak sesekali....feel dia bila geli tu aku sengih sorang sorang...owh anak ku tengah gerak....macam ni yer perasaan nya bila ada nyawa bersama di dalam perut...so miracle...oh yer agaknya asik muntah je kan...berat aku pun turun 2 kg....hehehe....tak pose pun macam pose....aku target nak turun lagi 2 kg...nak bersalin normal kalau diizinkan...

Then vitamin tambahan pun dah dapat...doktor just say obimin...yes i need this...memamg aku nak makan sangat...pastu amik kat kaunter ubat dia bagi OBIMIN PLUZ...errr aku blur jap...pembantu klinik tu cakap...dah makan ni tak perlu makan asid folic, B compleks, iron..dalam ni semua dah ada..hmm kenapa aku blur sebab seingat aku dulu...masa emak aku pregnant...dia makan obimin color orange...pastu aku tengok member aku makan color pink...yang ni nama lain sikit..packaging pun lain...musykil la jugak....aku pun tak tanya la doktor...keluar dengan bermacam pikiran...so apa guna google..aku pun google...bagus la google atleast aku dah dapat info...ada perbezaan antara OBIMIN,NEWOBIMIN,OBIMIN PLUZ...obimin pluz ni dah ada tambahan DHA, EPA elok untuk tumbesaran otak bayi...kandungan dalam dia pun dah macam macam..yang pasti FREE kat luar pil ni harga RM49...bersyukur sekali lagi diberi kemudahan panel mengandung oleh company....so berniat demi baby sayang kuat, sihat, sempurna,..aku makan sebiji sehari...pasni nak cari vitamin tambahan lagi untuk kalsium OBICAL dan NEUROGAIN....


Perbezaan content antara OBIMIN PLUZ, NEW OBIMIN, OBIMIN

OBIMIN PLUZ- CONTENTS
Vitamin A: 3.000 unit USP
Vitamin D: 400 unit USP
Vitamin C: 100 mg
Vitamin B1: 10 mg
Vitamin B2: 2.5 mg
Vitamin B6: 15 mg
Vitamin B12: 4 mcg
Nicinamide: 20 mg
Kalsium Panothenale: 7,5 mg
Asid folat: 1 mg
Ferrous Fumarat: 90 mg
Kalsium laktat 250 mg
Tembaga: 100 mcg
Iodin: 100mcg.


NEW OBIMIN - CONTENTS
Vitamin A - 3000 IU
Vitamin B1
Vitamin B2 - 2.5 mg
Vitamin B6 - 15 mg
Vitamin B12 - 4mcg
Vitamin C - 100mg
Vitamin D - 400 IU
Vitamin B3 as niacinamide 20mg
Vitamin B5 as calcium pantothenate 7.5mg
Folic Acid 1000 mcg/1mg
Iron 30mg
Calcium 32.5 mg
Copper 100mcg
Iodine 100mcg

OBIMIN - CONTENTS
Vitamin B6 - 15 mg
Vitamin B12 - 4mcg
Vitamin C - 100mg
Vitamin D - 400 IU
Vitamin B3 as niacinamide 20mg
Vitamin B5 as calcium pantothenate 7.5mg
Folic Acid 1000 mcg/1mg
Iron as ferrous fumarate 90mg
Calcium lactate 250mg
Copper 100mcg
Iodine 100mcg




YANG MANA SATU KORANG MAKAN....MAYBE BOLEH SHARING SESAMA KAN...OH YER ...ADA INFO BAGITAU OBIMIN JUGA BOLEH DIMAKAN SESAPA YANG NAK CONCEIVE FOR PREGNANCY...BOLEH RUJUK DOKTOR KEY..



10 comments:

hanidatul shatira said...

wahh...seronoknya mimie..nak masuk 4 bulan da kan..kejap je masa berlalu....doa2kan hani ye pasni...hani nak cuba cara mimie buat tu..pakai ovul calendar..mintak2 menjadi..amin amin amin

LiAnA said...

ku mkn pramilet.. kecik skit dr obimin kaler pink.. problem ku kalau amik obimin selera mkn bertambah2 huhu... tu yg amik pramilet.. fungsinya/kandungan tetap sama gak..

Softtouch [Hanim] said...

saat scan tulah yg best sgt..terharu...sy dulu mmg tiap2 checkup scan.. siap minta nak sca..hehehe

sy dulu boc bg jugak tp xtau botol apa sebab dia letak dlm plastik ubat...

mamyharraz said...

mesti teruja mimy tgk baby moving kan..alahaii terkenang-kenang masa peknan dulu ~

nak share pasal vitamin mmg takde sbbnya sy mmg tak mkn vitamin masa mengandungkan kakal =P nak mkn camner kalau terbongkang mabuk sampai 4 bulan T___T huhuuu asyiklaaa drip air kt hkl.tp syukur kakal sihat walafiat :)

nuraz said...

salam dear....alhamdulillah, kandungan semakin sihat...masa preggy akk x mkn obomin pun, just vitamin yg doc bg kat klinik kesihatan + pil nutrilite calcium & magnesium brand Amway...penting sgt utk elakkan pendarahan gusi sbb time nie, baby ambik kalsium dr mak nya utk pembesaran tulang dia...benefitnya lg klu mkn kalsium amway tu, tulang baby mmg cpt kuat...esp tang leher dia, 3bln ke atas, tak perlu nak pegang lg dah..

Akak pun doakan sgt2 moga mimi leh normal delivery mcm akak jgak...masa lahirkan anak prtama dulu berat akk mmg lebih dr 1ookg..yg ketiga ni plak masa nak deliver tu berat cecah 111kg, still normal delivery...cantik tul nombornya...hehehehh...

Mrs. Norrie said...

aku mkn tiga2 tuh...obimin pluz, obical, dan neutrogain....

Tapi neurogain mkn mesti rasa nak muntah bila minyak tuh dah pecah...eeeeeeeeeeee!!!!!

Mkn obical ko jadi kuat...heheheh, kaki jln pun tak lenguh sgt!!! yg penting sakit pinggang dah jadi minimum...

mrs_nazir said...

hi sis...alhmd..smg baby sentiasa sihat...sy dlu pun start 3months preggy mkn obimin gak....ble dah hujung2 preggy tu mkn neurogain plak...gynea suggest,..lebih kurang sama je cm obimin... tp ade tmbahan minyak ikan xsilap...

take care sis!

Pepel BoNda AmaNi said...

saat yang paling membahagiakan..bila scan nampak baby bergerak2 dalam tummy kan..ya allah kuasa ALLAH....enjoy ur pregnancy nok.....

POSH76 said...

aku pun tingin nak tau sbb heboh kata OBIMIN buat anak besar...

Bitt (double IS) said...

alamakkk lupaaa...ahahahahaha tapi syok la semua ubat2 baru nihhh

Google