THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

01 December 2011

Hangatnya Milo Ais Tabur...


Sejak dua menjak mengandung...especially dah masuk 5 bulan pregnancy ...tekak suka sangat dengan Milo Ais Tabur kawww...tak leh nak dibendung.....hari hari mau...tak dapat tu semacam la...bukan dibuat buat...rasanya ibu mengandung yang paham bagaimana rasanya bila nak kan sesangat menikmati sesuatu makanan dan minuman..memang hangat @ hot la air ni....pehhhhhhhhh

Aku tau minum milo ni selalu tak baik untuk kesihatan...boleh minum tapi kadang kadang...jarang jarang...owhhh aku hari hari.....lebih lebih lagi Milo ini manissnyaaaaaaaa...tak payah letak susu or gula...milo tu sendiri dah manis...prihatin kawan kawan ramai gak komen suh skip milo...kawan kawan prihatin bermakna dia sayang n care kita...mekasih kawan kawan yang banyak sekali komen di FB...aku bukan tak tau kuasa kemanisan milo ini..tau tapi buat buat tak tau sebab dah naik candu ngan keenakan milo ini...takut gak mana tau sangkut diabetis ke darah tinggi...buat masa ni Alhamdulillah masih takde masalah masalah itu...minta dijauhkan...tips nya nak dekat checkup aku stop Milo jap...terpaksaaa dan telan air barli 2 hari 2 malam...oppss kekdahnyaaa kena berjaga gak sebarang kemungkinan...

Semalam kata kata prihatin kawan aku dia ada mention...selain dari diabetis dan darah tinggi...kalau suka makan benda benda manis...katanya uri boleh luka means koyak..uri senang rosak keluar tak sempurna....owhhh alamak....merisaukan aku...cuak gak dengar...terus aku call Doc Gynae aku DR RENU... tanya kan hal ini..dia cakap manis tu memang la tak elok...kena kurang kan...minum milo takpe tapi jangan Nescafe...ini bahaya boleh merosakkan buah pinggang dan banyak cafein...lagi lagi yang 3 in 1...nasib aku bukan penggemar Nescafe...doc kata minum boleh...tapi kurang kan benda benda manis dalam makanan dan minuman seharian..pasal koyak tu dia kata takde lak risiko nya..milo ni cuma tak tahan boleh kena sembelit.....terbaru dia galakkan minum horlicks untuk memperbanyakkan air susu....oppss tanpa gula/ susu yer...

Hmm pastu ada kawan prihatin cakap aku kuat makan...makan kuat kah??? kah kah kejap hehehe...kalau yang friend aku kat FB nak itu nak ini...itu hanyalah bayangan ilusi optik minda gitu...tak pregnant pun suka makan kan...sebenarnya kali ni pregnant aku tidak kuat makan...sebab tu berat aku makin turun dan turun sebanyak 5kg !!!!!...buku rekod pun dah tercatit "Maternal Obesiti but POOR Not Gain"...doc risau takut anak aku effect tumbesaran dah la perut aku kecik je tummy nya...itupun dah mention obesiti tapi doc tetap suh aku makan berkhasiat bagi berat seimbang ngan kenaikan baby....naik salah turun salah..serba salah

Itu la masalah aku yang sememangnya tak suka nasi berlauk sejak mengandung...aku makan apa yang aku suka ikut tekak...sesekali teringin nak makan yang best best tak salah kot...bukan hari hari pun...sehari aku makan 2x je...breakfast;roti+susu then lunch baru lah heavy...itu pun kalau boleh no rice...more pada sup sup...malam aku memang tak makan..itupun sesekali kalau rasa lapar sangat....kalau rasa mood nak makan membuak...barulah sakan aku makan...tu yang kalau pasan kat FB...makan 4x sehari...itupun sebab baby meragak dalam perut ..lapar...sian baby....payah la beb...makan banyak salah...tak makan pun salah...huhuuh..tak mengeluh or marah tapi cuma explain je...tak la orang kata...iskk ko ni asik makan jee...makan untuk hidup bukan hidup untuk makan ..



kesedapan air milo ais tabur tak leh di sangkal lagi...sedappppppppp gigil weh tak pekena hari hari..acaner ni..


Marilah bertukar pada Horlicks Ais pulakk..owhh ais jugak....hehehe...bagus untuk menambahkan susu badan




 HANGATNYA AIR INI RAMAI PRIHATIN NGAN KEADAAN AKU....MEKASIH KAWAN KAWAN ATAS NASIHAT....HAKIKATNYA AKU KEMARUK MILO AIS TABUR JE BUKAN MAKAN MELAMPAU..TU JE






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

19 comments:

daela said...

mak aiii...itu milo separuh bungkus kot nok ko tabur?...ahahahaha...jaga2..kang kencing manis naik yer sayam...:)

PUAN SUE said...

makkk...sedapnye...su dah lame xbeli milo..takut susah membuang..tapi susu anmum su minum yg cokelat..hehe..su pulak mesti nak rase sikit air teh yg hasben minum..seteguk pun jadilah

Natasha Farina Arifin said...

hehehe..gulp! milo tabur..setappnye!!!!!!! tapi lately tak suke coklat sebab mulut mesti pahit kalo mkn or terminum benda bercoklat...pasaipa tatau!

@in totet said...
This comment has been removed by the author.
NanieZara said...

milo pon leh banyakkan susu.dulu ada doc ckp klu susu kurangkan bnyakkan minum milo...

@in totet said...

minum je...kalo thn2..bby kuar airliur meleleh je..skang ni bkn kite yg nk minum bby yg nk minum..hehehe..layan....

POSH76 said...

milo air tabur camtu mmg heaven sekali sekala takper kalau selalu leh obesss

mamyharraz said...

selagi ada selera taram je mimy..lagi2 apa yg kita suka..benda tu tak memudaratkan diri kita..dan sy penah alami mcm yg mimy rasa time ngandung..(mkn benda berulang-ulang tanpa jemu)

mimy mmg awk nampak lost weight..

Natasha Farina Arifin said...

kak Mimy Hamid tarak pon???? cena nak add nih?

eLLy said...

perghhhh terbaikkk wokk!! ..

tapi tak semua kedai buat milo sedap kan.. kekadang tu tah ape2 rasa nye

Liyana said...

sy pulak suke makan nasik berlauk sejak peknen ni, lagi2 sayur sawi, rase nk mkn hari2 je sawi tuh, hehe

ooo horlicks elok eh? harusla beli lunch nanti... eheee tq kakak :)

SURIA AMANDA said...

sib baik along x suka milo...selamatttttt...

Queen said...

masa nik preggy pun suka sangat milo ais.. hari2 kalau boleh nak milo ais..mesti nak yang mamak punye..yang kaw...hahahha..yabang dah tau dah..kalau pi kedai..sila orderkan milo ais..

takpun minum air halia suam..hee

nik mas apreggy tak suka gak makan nasi lauk..tapi suka makan nasi lauk kat umah mama je.. =p

apa2pun keep on diet yang sihat... =)

Qhaifa Nur said...

tak pernah order lagi tapi ramai cakap sedap terasa betul...

Bitt (double IS) said...

milo tabur tu aka air dinosaur...kekekekekeke

Eri-chan said...

aku pernah order sekali je kots...aku suka kopi..er er..

Deqna said...

aii asik entry makan, minum jer nie.....

abis org terliur tau...

Ann Ishak said...

i'm coffee lover...minum milo ni untuk buat mata cepat tido je hihihi

aizamia3 said...

kali pertama singgah kat blog ni. milo ais tabur eem.. not bad tapi horlicks untuk tambah susu badan macam menarik.. boleh cuba ni selain pemakanan sedia ada utk dalam pantang..

Google