THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

16 December 2011

Mengatalnyaaaa Tak Hengat.....

Gatal tang mana tu hahhhhh......ni pun ada kena mengena ngan pregnancy...sesejak itu la terkena penyakit  menggatal sampai naik syiok lak tergaru garu ...yer mengaru memang syok tapi kesan nya...burhok rhopa sticker Malboro sana sini...haiyooo...apa hal jadi gatal lak ni...di akui kulit aku ni memang sensitip sikit tang garuk garuk ni..tapi tak la seteruk time pregnancy ni...haiyoo sangat serius la...makin menjadi jadi kegatalan melampau ...mengaru memang la sedap...tapi akibatnya jadi kudis la...hisshhh ...tak suke la...dah kaki sangat bughuk....

Bermula dengan gatal kecil kecilan kat kaki...eh gatal naik sikit kat pergelangan kaki...pastu nah hamik ko berparut hitam...dah tak cantik...dah tak leh seksii...ohh lalalala...eh tak de makna...aku pun dah tak pakai sebarang skirt, seluar pendek selepas kawen..dulu kemain kannnnn.....checkup sana sini duk ngadu masalah melanda ni...rata rata doc gynae cakap aku adalah alergic hormon ketika mengandung...kulit aku jadi sensitif...dah la kena kerap follow up jugak...takut ekzema effect kat baby....hopefully tak la...amin amin...risau aku ...aku gatal takpe jangan baby nanti kuar ekzema..tak sanggup aku..kesian sangat....ekzema atau tak doc gynae cakap tak pasti kena tunggu baby kuar..berderau aku dengar...tapi doc gynae jangan risau sangat bab ni..biasa lepas bersalin akan hilang problem mengatal tak hengat ni....hope takde apa lah..bior lah aku yang tanggung gatal gatal ni..jangan anak aku ...aminn


Nah di tayangkan samar samar gambo kaki aku yang banyak sticker marlboro gegara alahan hormon mengandung.....mengatal nya pasal....burhokk rhopa


Krim krim yang telah ku dapat ...tak elok ni tukar dan tukar...tu pasal ada 5 krim sapuan ....tak tau la bila la leh hilang kesan mengatal ni...aku gatal takpe jangan baby dalam yang kegatalan..hope baby tak terjangkit yer sygg






MENGARU MEMANG SEDAP....NAK HILANGKAN PARUT TU...HADUYAIIII AMIK MASA LAMA TUUUUUUUUU








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

18 comments:

aTy _faRed~ said...

aaaa....same arr..!! 2-3 hari ni terase gatal sangat kat kaki kiri sampai ke betis..sedap menggaruk sampai luka..!!! risau ar sebab dah nak jadi parut dah tu...:(

POSH76 said...

tula pasal...tp kalau dah gatal nak buat lagu mana...maybe ko bleh lapik bila nak manggaru

PUAN SUE said...

su pun menggaru gak..kat tangan..adalah 4 stiker malboro ..hihi

amal said...

huuuuuuuuu.. samala. kat dua2 betis nih penuhhhhhh stiker malboro macam akak ni. burokkkkk... yang belah kanan la dahsyat. berkudis. suka garu punye pasal.

aiyarkk leh effect baby ke kak? aduhhh.. harap2nya baby takde papela. kita je yang kena takpe kan.

ermm saya mmg ada masalah kulit dari kecik. sensitive skin. and penah kena fungal infection. harap2 tak diturunkan pada anak huhuhuhuh...

Alice said...

Hi Mimi,

Dulu i pun penah kena macam ni time pregnant tapi i tak garu sbb nnt makin melarat pastu nnt lekat parut. Apa i buat i spray dgn hair dryer tak pun i ambik ais batu letak dlm towel bila gatal i tekap sampai kebas kat tempat gatal tu.

Satu lagi rendam kaki dlm air suam letak garam atau dettol insyaAllah akan beransur lega. Cubala

mamyharraz said...

tang perut gatal tak mimy..dulu time sy kt perut mengila punya gatal.sampai guna sikat jarang tu utk garu!

jgn risau nnt kesan tu hilang lepas mimy bersalin insyaallah.

suriadzul said...

ciannyer....hurmm....cer sapu bedak sejok....p kalu kat perot gatal...try pakai bio oil...sy ms preg..1st mnth..tros sapu bio oil..n pas bersalin...kulit perot lgsg xde pecah2...

wahida said...

garu je nok...kalau aku tak tahan weh...kalau tinggal parut kang, beli lah krim utk hilang parut lak...huhu...

CidaZam said...

beb kalau pembawa budak ko pakai ler cream apa mmg takkan hilang. Tapi aku lepas bersalin kena ezema tu la... tebal gila kot kat pelipat2. Tangan kaki semua. Nak nangis aku rasa. Sbb tu jugak la aku stop sapu ubat2 bersalin ni kat badan, tak tahan sangat wei! lagi la time pantang aku makan ikan masin, perhhh sedap garu ko! sampai doktor bagi ubat kasi tido... heheh... nak elak mengaru, alhamdulilla Amani iman ok la

Emynz said...

Aku dulu pun centu, gatal sampai taPak kaki, selalu rendam kaki ngan air panas, lega sket

hana said...

selalunya mak huduh time peknen, anak akan putih comey nanti..tau la betul ke tak...tp mmg akan hilang nanti tu.kalau rajin, sapu guna bio oil..

mekchu said...

apakah gatal2 di muka ku ini disebabkan hormon yang sama... ngeeeee :)

ratusiput said...

aku lak kalau peknen habis sume tengkok leher itam.geli pun ada tgk.bebaik stim jd tak stim.bila bersalin ilang la...ko tggu pas bersalinla...kalau still tak ilang baru pk masa tu nk buat pe :)

Kella said...

hadui.. kalau dah gatal tu memang sodap di garunya mimy.. cuma ko kena tahann la weh.. tahu tak gatal itu ialah rasa sakityang sedap... hmmm

Ann Ishak said...

alahaiiiiii kesiannya ko...sabar ye, jangan mengaru lebih2 sangat nanti melarat tak baik2 pulak

Softtouch [Hanim] said...

mimy, kdg2 pembawakan tu...mmg ada mcm tu..nnti kan bila mimy dah bxalin InsyaAllah hilang gatal2 tu tau...

Bitt (double IS) said...

dulu, saya pon kena tapi gatal dekat belakang badan...skang cik puan ati pon kena serupa mcm kamu..satu badan naik gatal2...org kata mengandung memang begitu...tapi kalo mak saya kata selalu ada negatifnya...akekekkee dia kata cuba tengok balik kandungan ubat2 yg kite makan sekarang tuh...mana tau tak sesuai utk maknya...perghhh macam2 kalau vs pendapat org lama nehh...

Eri-chan said...

aku pakai rose hip oil dari cosway untuk hilangkan parut gatal2 kat leher aku..berjaya weh. cuma satu jek..bau dia..buchuk.

aku masih ada lagi 2 botol. ko berminat aku bagi..tak minat aku tak bagi. hahahah..sebab mahal jugakla..huhu..tapi sebab dah menjadi tu, itu pasal aku suggest kat ngko la..

Google