THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

22 December 2011

Edisi Pen-Dobian Sudah Bermula....Readyyyy

Sudah mula mendobi baju si kecik :))...bertangguh tangguh jugak la nak basuh...sebab aku nak bagi complete dulu baju baru lar aku start mendobi...rasa agak lambat kot aku mendobi ni...dah nak penghujung 8 bulan baru lah terhegeh..sebabnya aku suka bertangguh...sampai satu tahap kena bebel ngan emak aku...bila bila dan bila...kang terberanak awal ....itu ini pot pet....hah ok baik lah kita menjalankan misi mendobi baju si kecik ni...bukan apa dah basuh kan senang nak pack masuk beg ke hospital....apa daaaa

Nak basuh baju baby aku pastikan complete dah beli detergen khas baby, penyangkut baju, dan baldi..complete benda asas baru la leh start mendobi...tu pasal sebenarnya yang lambat....ala bukan kotor sangat pun baju si kecik ni...baju baju pun just asing ikut color...putih ngan putih...color ngan color....baju pun baru beli ...tak la kotor sangat kan...kita mendobi untuk menghilangkan unsur bakteria kuman takut baby tak sesuai ngan jenis kain senang terkena alergic...ikut aku mama pemalas ni malas nak basuh sebab suka bau baju baru...hahah gilos...alasan banyakkk...

Aktiviti mendobi kena buat dengan suasana tenang...so yang sesuai adalah weekend...cuaca yang cerah, panas....baru seronok...memang pulun ar rendam baju si kecik...sampai sakit pinggang aku di buat nya...walau sakit pinggang tapi bila tengok baju tersidai tu rasa sebak pulak ...tengok bersidai baju baju putih suci bersih ...macam tu la baby baru lahir yang putih bersih...kita sebagai ibu bapa dah ada tanggungjawab berperanan mencorakkan kehidupan nya....isk napa ntah...orang patutnya rasa suka excited..ehh ni malas touching...rasa macam tak percaya aku akan melepasi satu step ke arah parenthood..aku dah mula buat rutin mak mak ni...dah start nak get ready bersalin semua nya berlegar la dalam kepala otak...aku hanya berdoa semoga segalanya selamat dan dipermudahkan jalan oleh Allah swt...dah start neves menyelubungi ni..hembus nafas..fuhhhh


Humban semua dalam bath tub baby...siap ready got to go...jom mendobi...

aku guna detergent khas baby jenis NAPPYKLEEN...ramai orang pakai Pureen tapi hidung aku tak leh terima bau...aku rasa ni wangi sikit kot...tapi masing masing la kan...ni pun beli masa sale Jcard Rm16,90

Bab isi air ni Encik Awak nya keje la...aku suh dia angkut air dalam bilik air nak mulakan edisi merendam bersama detergen Nappykleen

edisi merendam sudah dimulakan siap bersila lipat tu....alamak ada percampuran color pulak dengan putih..tak perasan lak termasuk sekali...

Penyangkut baju pun baru euww khas ko untuk baju si kecik ni je....itupun tak muat jugak...part ni je barut, lampin, mitten, booties..

Penyangkut baju baru jugak...huhuhu kena beli lebih la...baju budak kecik sekali basuh banyak gak eh...ini part seluar...tak banyak pun...cukup la dalam 10 helai je buat masa umur new born ni..baby cepat besar kannn

Penyangkut lagi ...ini untuk edisi rompers lak...huhu beli sikit sikit dah ada 8 helai...terkejut jap...eh banyak pulak aku dah beli...rompers kena banyak takpe..berguna senang pakai....samapi 6 bulan pun leh pakai lagi ni

Dah tak cukup penyangkut...sidai aje dan sepit...ni bahagian baju pasang ...anda telah mencuci mata dengan suasana belakang umah mak aku...tu pasal ada pokok kelapa la ...belakang umah orang la...gini la keadaaan ampai nya..menghadap belah belakang umah di tingkat atas..

Hari mendobi tak luck la...asik hujan je...terpaksalah bergantungan sehingga ke malam...esok nya sambung balik menggantung...

Setel dobi ..part melipat pulak....dah la baju kecik lak tu.....dari benci melipat jadi tersuka pulak lipat...baju budak kecik ni feel dia lain sikit..dah la size kecik..comei je


HABIS PART MENDOBI...BERMULA PULAK EDISI MEMPACKING BARANG BABY KE HOSPITAL...ADUHAI DAH SUSUN DALAM BEG...NEVES LA PULAK....DUP DAP KENCANG LAJU





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

20 comments:

mamyharraz said...

tengok mimy mendobi terasa rindu nak dobi baju kecik2 jugak hehe yelah baju ank sy dah besar gabak dah skrg ni..

owya,sy pun guna nappikleen tu dr harraz baby sampailah skrg.mmg elok.

Shu Shinju said...

BESTNYE DAH NAK ADE BABY... MESTI SERONOK GILER KAN..

NAK BABY JUGAK!!!!

NanieZara said...

ya allah...banyak nyer baju....hehehhe

suriadzul said...

pas ni xyh da kak beli baju bb...tggu dia 3bulan cam tue br beli..2 pon beli yg 6mnth above...bb cpt besar..syg je dpat pakai kejap nnt!!!!gud luck kak mimi...

aTy _faRed~ said...

tetibe rase macam nak cuci baju baby aku sekarang..bukan sebab teruje lebih..tapi tetibe terpikir..macam tak rajin jer nak menyidai sekali banyak..hahaha[aku memang tak suker sidai baju] plan nak basuh satu persatu..hari ni baju..esok barut..lusa napkin..tulat..stoking..;p

CikNaa said...

FUUUHHH... syok giless tengok baju banyak2 cenggini ek.. rase nak balik cuci baju skrg jgak..tp baru bape helai baju beby.. haha.

Mommy_Cha said...

i sudah siap semua..packing beg pon sudeh tgu nak beranak sajer hihihihi..kak kalo time akak nih baru saye nak mendobi alamatnye patah pinggang ler kak..tuh pasal ritu dobi awal tuh..yup! pureen nye sabun mmg busok bau macam kutu babi sikit hahahah!

-oP_ida- said...

fheww banyak baju baby.........teruja sambut kelahiran sulUng......

best time nie..... nida dh siap akak duabulan sblm nie..sume dh ready dlm bakoLL..tinggai nak guna jaa...hahahahahahha (:

akak, kita tak lama dah...takotttt

mekchu said...

sukaaaaa nya aku baca... masih terkenang2 saat itu.. tipu!! aku dulu mana de basuh.. x cukup rajin mcm ko.. semua pun terus pakai je..

lepas ni kan nok, kena beli bakul besooooo utk baju2 baby pulak.. huhuhu..

POSH76 said...

alahai tomeila...mesti bess bau baby

Qhaifa Nur said...

baby suka baju dah wangi...
dah basuh baru nampak banyaknya yg dibeli..

eLLy said...

PUSHHHH MIMY PUSHHHHH ... HaHaHaHa
alahai seronoknyeee ...



In conjunction of my 4th Blog anniversary … Nak RM40?

La dOLcE mEa_nAtt said...

uish besnya kak mimy....nak baby jugak leh...suke tengok baju baby bergantungan so tau la umh tu ada baby....heheheh

Softtouch [Hanim] said...

weeeeeeee comelnya....rindu ngan bj newborn...comel2 ok..geram...

dah nk dkt je kan mimy...skjp je masa berlalu...untie anim cant wait to see u baby...muahs...

Bitt (double IS) said...

masa nehh memang sangat best..tak sabau nak tunggu baby balik pakai semua baju2 tuh..hehehe rindu bila baca entry nehh

Liyana said...

alalala....tetomey nye tgk baju baby bergantungan..

NeenaAnuar said...

alololooo... gerammm tengok baju kiut miut yg tergantung tuu...

Ann Ishak said...

tak sangka kawan aku dah nak beranak...alahai, tetiba teringat zaman kita muda remaja dulu kan...sekarang dah nak beranak pinak pulak

Nurul Ilyani said...

yanie pn pki nappikleen...klo jumpe murah, mmg borong lh...uhu

Eri-chan said...

giler banyak. mesti ko tak mampu nak lipat hari2 nanti.

Google