THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 December 2011

Sudah Ke 34 Minggu...Checkup Time

Semalam aku apply cuti sebenarnya untuk 2 in 1...ada checkup specialit Gynae HKL pastu nak serbu Jcard....opsss...tak habis habis ngan jcard...citer bergambar Jcard nanti eh...citer pasal progress baby dan mama nya yang dah menjangkau usia kandungan 34 minggu...erkk..tengok ticker baru 33 minggu...sudah berubah rubah lah...34 minggu bermakna now dah 8 1/2 bulan la...maknanya ada 2 minggu lagi ke 36 minggu bersamaan 9 bulan...owh neves neves....serius duap dap...2 minggu bukan nya lama pun....tido bangun pejam celik tup tup dah sampai masa itu...tempoh bersalin 9 bulan adalah jangkasama 36 minggu - 40 minggu..so tak tau la minggu ke baper dah bersalin,..tunggu aje la lambat ke cepat...

Citer pasal lambat cepat ni...kan aku pi checkup...doktor ada la bagitau aku...advise bersalin cepat...hahhh...issskk tak mo la c-zer...sedaya upaya kudrat nak normal jugak kalau boleh....kenapa bersalin awal...sebab due to condition penyakit MG aku tu...kalau dah 40 minggu takut baby besar menjangkau 3kg above...risau gak kesihatan aku nanti...yerlah aku ada penyakit MG...berkaitan ngan otot..takut lemah kudrat je...pastu pulak pernah buat operation kat dada...maknanya dalam 37 weeks dah kena standby betul ni...risau ni takut pernafasan tak cukup...ahh sudah mula lah macam macam aku pikir ni..buat aku tak senang duduk dah...takpe segalanya kuasa Allah Maha Besar...itu hanya la cakap doktor...aku kena positif ni...my baby, kalau nak keluar tengok dunia bagi signal dan jalan mudah buat mama yer sayang...amin...doakan mama berjaya keluarkan kamu secara normal...tapi kalau czer adalah jalan penyelamat anak mama...kita setuju aje..redha...

Kita pikir dan prasangka yang positif dan baik saja...tak yah stress tension walaupun hakikat dalam hati Allah je yang tau perasaan debaran di hati....berdoa saja semuanya selamat...macam biasa kalau gi specialist gynae...scan detail adalah wajib..cuma doc gynae feberet, Dr Renu dah bercuti sampai hujung tahun....so semalam buat scan adalah ketua doktor situ..Dr Baskaran..erkk doc laki....malusss..doc ni serius..cakap pun tak banyak...cakap hal penting berkaitan aje...dia memang fokus tak macam Dr Renu very the peramah...sebab dia serius sangat lupa aku nak minta copy scan..patut memang dapat....alaaaaa....tak dapat copy nak tengok baby..tengok dalam skrin je...Alhamdulillah semakin membesar dah menjangkau 2kg...jantung,paru-paru,buah pinggang semua normal..syukur...duduk dalam tummy mama baik baik yer...rasa nak keluar cepat bagi signal tau...muahh

Posing sebelum gi serbu Jcard...aku di minggu ke 34..perut semakin ke depan..maka nya pasni nak tukar uniform pregnant...huhuhu...selesa banyakkk



SUMMARY CHECKUP FOR 34w = 8 MONTHS


Baby
Berat : 2.03 kg
Ukuran kaki/tgn/kepala: normal
Heart Beat - 144 (normal 120 - 160)
Fetal Movement - Good


Mama
Berat: 113.3 kg (hahaha sudah naik laaa)
Tekanan darah: 123/80 (Normal)

HB : 12.4 (Normal)
Urine : Nil/Blue
Tinggi Rahim -31cm
Placenta - Cephalic / Fundal Placenta (kedudukan uri atas dan kepala baby dah masuk laluan bawah)







Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

11 comments:

NeenaAnuar said...

insyallah beb.. moga dipermudahkan segala urusan.. jgn worried to deliver normal or czer.. yg penting ko ngan baby selamat ok! ;)

Mommy_Cha said...

hohoho..kak saye dah 37weeks nih lagilah tatotnye..tapi alhamdulillah semuanya ok....harap dpt bersalin normal gak lah...tanak czer!

eyndayusoff said...

Kejap je dah 34 weeks :-) Insyallah semuanyer berjalan lancar ;-)

Liyana said...

amin...smg dpt bersalin normal...wee takot nye nye.... :D

Kella said...

ya Allah.. nak ngalir air mata baca detail ko ngan beby tu .... terharu.. sebak..
dah nak dekat dah hari nya..
semoga semuanya dipermudahkan buat ko dan beby ya!
aku tunggu..

aTy _faRed~ said...

sudah mahu tukar uniform ek..:) tunggu perut aku pon besar gak nanti..baru tukar uniform..[tu pon kalau besar sangat ar] :)

CidaZam said...

beb 8 bulan 2.03kg ke 2.3kg? kalau 2.03kg tu means 2kg ke? ko punya MGT ok la... aku??? amani iman masuk 8 bulan 2.4 kg... haahah tapi semua tu angaran beb... mcm aku sebelum nak bersalin diorg kata baby 2.8kg... sekali 2.51kg je kuar... dah kuar susut to 2.1 kg... apa pun wish you all the best. Jangan pk TAKUT sakit... happy kan diri ko akan tatap wajah anak ko... aku selalu bagitahu iman tunggu till 36 week atlest, masuk2 je dia bagi tanya... hahah best best... rest banyak ok

amal said...

doa banyak2, insyaallah dapat bersalin normal nanti. tapi kalo nak kna czer jugak takpela kan, yang penting mama & baby sihat :)

wahida said...

dear, jgn risau2 okeh...InsyaAllah dipermudahkan semuanya...
bykkan berdoa yer..

Bitt (double IS) said...

hope everything ok...kena tenang-tenangkan diri...kalo nak p swimm time nehh sesuaii berendam lama2 sambil2 bertenang dlm air... ;)

Ann Ishak said...

perut macam tak nampak turun lagi tapi tak taulahkan itu semua kekuasaan yang Maha Esa...harap ko kuat ek. aku sentiasa doakan yang terbaik untuk mu dan baby

Google