THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

09 December 2011

Perancangan Kelengkapan Baby :))

Aku dah 4x scan..gender pun dah tau...Insya Allah Boy :))..Wallahualam la...doc cakap kalau dah 4x nampak penis je memang 95% ketepatannya..tapi kita ni manusia merancang segalanya Allah maha mengetahui...kot kot keluar girl...terserah ...aku tak kisah apa jantina pun...yang penting sihat dan selamat itulah hendaknya....tapi naluri kuat mengatakan lelaki...sebab soping barang untuk si kecik ni memang ke arah biruan dan hijauan...pinky tutup mata je la.....

Perancangan membeli barangan untuk si baby ni aku dah start mula dari 5 bulan...awal nyaaaaaaa...jangan salah faham bukan excited terlebeh ek...beli awal awal sebab takut beli sekaligus pengsan duit mengalir...so bincang ngan EA..kitaorang beli time gaji hujung bulan...beli sikit sikit...mana yang sale terjah dulu...peruntukan setiap bulan RM200-250....tak leh lebih..kurang takpe nanti leh topup hujung bulan depan sampai la 9 bulan...beli pun tak pilih branded label ...asal murah ada sales serbu....dapat la banyak barangnya....tak kira la nak specific jenama tertentu...aku laki bini tak kisah bab ni...belasah je apa brand pun...

Till now baby stuff masih tak complete jugak...ada je benda tak habis nak beli...baju baju dah setel...benda kecik yang kadang tak pasan tu...aku refer pada mak aku la bab ni..cukup ke tak..patut beli ke tak..mana yang rasa pakai kejap rugi je tak yah beli...so far baby nya barang tambahan yang besor besor je la...macam bedding set dah tempah ...stroller,car seat, carrier, playpen, baby coat...besor besor ni nanti la...tunggu besar sikit yer baby nanti papa beli satu persatu...yang sekarang ni aku nya kelengkapan yang tak complete lagi...set bersalin tak decide lagi, maternity bra, breast pump, breast pad, nasib bengkung dah setel.....huhhhhh...pentingkan baby dulu la dari mama...mama nya hujung hujung key ...

Gitulah kekdah nya kami membajet peruntukan untuk my baby...tak plan langsung nak beli awal takut sebarang kemungkinan but kami be positif...ikut kemampuan poket...sekaligus parahhh...depend la..ada yang suka soping in one time...senang jugak dah takpayah ulang alik keluar cari barang lagi...tak macam aku nak kena setiap gaji hujung bulan nak cari baby stuff...but pada aku ini cara kami bajet so takde masalah..since kandungan dah nak masuk 8 bulan ...Alhamdulillah almost 90% baby stuff dah berjaya dibeli..itupun kalau kira sebulan average RM200 x 4 kali membeli belah..dah RM800...baru basic basic je tau...duit memang keluar banyak tapi hati gembira apa ada hal kan....best sangattt....:))

Tahun lepas sibuk ngan duit mengalir ke kahwin...tahun ni ke barangan baby..serius memang agak terasa la kewangan tu...mengalir laju....rasanya tak sempat nak mandi ngan duit selepas kawen maksudnya nak pulih amik nafas penat lelah selepas habis duit ke kawen...nak enjoy honeymoon best pun tak sempat lagi...jimat jimat....yeahh kami survivor gitu.....6 bulan rezeki pregnant pulak....takpe setiap anak membawa rezeki..yes aku dah nampak semua tu sikit sikit rezeki makin berganda..Insya Allah...


List Baby Stuff Yang Dah Setel Beli :
  • Set Baju Lengan Pendek - 5 pasang
  • Set Baju Lengan Panjang - 5 pasang
  • Set Baju Lubang - 2 pasang
  • Set Seluar Pendek - 3 pasang
  • Romper - 5 helai
  • Sarung Tangan - 7 pasang
  • Sarung Kaki - 7 pasang
  • Baby Bip - 3 helai
  • Sapu Tangan - 8 helai
  • Barut - 10 helai
  • Topi - 2 helai
  • Selimut / Bedung - 5 helai
  • Bantal Menyusu bayi - 1 jenis
  • Bedding Set - Dah tempah tak siap lagi..
  • Pampers New Born - 1 jenis 
  • Lampin - 1 dozen
  • Tuala - 5 helai
  • Baby Care - 2 set mini termasuk wipes
  • Set Botol Susu - 3 botol
  • Tray Baju Baby - 2 rak
  • Detergent Baby 
  • Diapers Bag - 2

90% almost done...belum campur yang baru beli di Jusco..

Selain Jusco ...beli jugak di Manjaku , Sri Gombak...macam macam ada di sini


Hasil borongan bulan lepas RM200...berjinjit la plastik borongan tetiap bulan cam gini




PENAT MENTAWAF TAKHABIS LAGI...ADA LAGI 2 BULAN NAK KASI SETEL BABY STUFF...






Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

17 comments:

ratusiput said...

takpe beb takyah ikut2 org.lain org lain perancangan akaunnye.yg pntg kite happy.puas ati.dan tak terbeban dikemudian hari :)

Kyra said...

nak share cket...mcam kyra pampers bayi kyra guna yang murah ja time bb sbb diorang suka berak,tapi kerap kena tukaq la...kalu berkemampuan apa slahnya kan...seronok tgk org petnet

Queen said...

ok dah tu..tak payah beli banyak2 sangat..lebih baik untuk beli baju beli various size..up to 6 month pun ok... bb cepat besar..

jgn lupe minyak telon... wet wipes plg byk guna...

nik dulupun dikit2 beli.. bile bb dah lahir..tetiap bulan akan spent sikit..beli bju bb dan mena die...bju pun nik grab time ada clearance sale...beli besar pun xpe sbb bb akan besar.. =)

La dOLcE mEa_nAtt said...

besnye dh mule persiapan....suke3...

PUAN SUE said...

wahhh..bestnye kak..su xbeli lagi..hasben suh beli sekali gus...seram gak ni..berapa la habis nnti..bulan depan nk pi shopping..aduhh..xsabarnya

Bitt (double IS) said...

congratulations! cantek jek plan tuh...suka dengan statement kami survivor...kami pon cenggitu...hehehe tak pe mimy, kite ada akal boleh pikir mana yg patut...jgn ikut kata hati sangat bukan nampak laju jek macam air boleh magic jek jawapnya...hehehehe bukan beli ikut kemampuan tapi beli ikut pikiran...gud bebehhh...

LiAnA said...

ok je tu.. anak sulung mmg byk belanja.. nnt dh masuk anak 2-3 kurang skit.. cermat2 pakai barang boleh recycle utk adik2 dia nnt ;)

Mommy_Cha said...

tahniah kak..dah byk membeli bukannye ape eh kita nih nak prepare je kan? kang dah dlm pantang itu ini tak cukup jenuh nak arah somi belikan..dah le org jantan nih bkn reti sgt bab2 beli nih kan? tasha selalu jer pikir cenggitu itu sebab sekali beli dlm rm200 mesti habis tuh..takut tak cukup staff nak terima orang baru? kan?kan?

Cho Zila said...

ramai orang kata tak lehkan beli awal2 tapi tuler kitanikan kena merancang ... adik akaktu awal dah beli sebabnyer gituler kalau sekali gus cam sedih tengok duit mengalir..
nanti dah siap senang kan..

NeenaAnuar said...

alololo.. tanjattt boboyyy! baby boy yer! hehee.. apa pun tak kisah lah beb.. janji baby ko sihat...

elok lah buat perancangan awal.. aku pun suker buat plan awal2 nie.. especially dari segi kewangan kite kan... tak sabar nak tunggu baby ko.. bertambah lah org panggil aku untie nin! heehehe....

mrs_nazir (Maz) said...

seronokkan shopink brg bb, sy utk yg 2nd ni nti pun ingat nk bli awal sket mana2 yg perlu ditambah coz bleh recycle je brg2 anak 1st,.

betul tu klu blanja sekali arung time ujung2 tu agak terasa jugak, mcm sy dlu.so better tiap2 bln kte bli sket2 kan..takla terkejut poket..hehe..

aTy _faRed~ said...

same macam saye...dari awal mengandung dah merancang..tapi saye membeli awal sikit ar..dari 4 bulan lagi..beli sikit2.. asal berjalan gi beli barang dapur kat tesco ker..kalau jumpe baby shop singgah beli sikit2..kekadng napkin sepaket..baju sehelai..atau jumpe pin kat tesco terus beli jer..huhu..bagi saye sikit2 lama2 jadi bukit..memang betul..kalau tak terase duitnyer keluar sekali banyak..n tetibe nanti rase saye jer kan nak shopping akhir2 mengandung nak shoping sekali sampai 1k kan..huhu..

NanieZara said...

yup mmg bagus beli awal2 mana tau kot kdg2 7 bulan dah ada yg bersalin kan.lgpon kita membeli ikut kemampuan..klu skaligus nak beli mmg mencekik lah..cukup dah tu k.mimi smpan duit utk seterusnnya plak means mcm benda yg besar2 ke..lepas bby kuar br sedap sikit beli.ni selagi tak tgk baby depan mata was2 plak nak belikan.

SURIA AMANDA said...

seronoknya..sekejapan jer dah nak lahirkan baby kan..tp jangan beli baju banyak2 tau..nanti baby cepat membesar..

Pepel BoNda AmaNi said...

bestkan beli barangan baby nie...tapi nok...just nak bagi pendapat la...atas pengalaman aku yang xseberapa nie...xyah beli baju baby banyak2 sangat..sebab diorang kan cepat membesar....

mamyharraz said...

lega kan bila dah makin lengkap brgan utk baby.

harraz dulu keluar terus dekat2 5kg segala baby born punya baju tak muat nak pakaikan hehehe.tp tu semua kenangan.

tumpang happy tgk persiapan mimy menyambut org baru :)

Softtouch [Hanim] said...

xpe xpe...beli sikit2...sy pun dulu beli sikit2 mimy....eiii comeynya brg2 baby...rindu plak...

Google