THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

21 November 2013

Inspire Donut Glaze & Peanut Choc Guna Yis Basah


Masih demam menguli donut...hewww...ntah kenapa gian tul asik nak bancuh donut heheh...yang makan bukan sapa pun..aku n Fayel je...EA benda manis gini tak makan..kecuali berinti tu dia makan la jugak...mendonut sekali lagi kali ni sebab terliur kecur dengan resepi Nana Rahsia Hatiku pelbagai donut ala ala Jco Big Apple...terus rasa nak buat gak ar...huhuhu...bancuhan doh memang ada ..so boleh la kita mencuba..untuk ke berapa kali ini..aku tukar kepada yis basah....mak aku cakap yis basah lagi lembut dan sedap...yis mauripan jugak..cuma kalau yis kering tu dia serbuk...ni macam bentuk butter tu...potong sikit campur dengan air suam sampai berbuih...pastu baru campur dalam adunan doh donut....hasil nya sama mcam sebelum ni tapi bagi aku lagi lembut...huhuh


Ini la yis basah mauri...jimat gak..harga RM2.80 gitu...orang berniaga sesuai sgt

Ni rupa yis mauripan basah ye..potong sikit je dalam 1 inci...pastu simpan balik...

Cara bancuhan yis basah kacau bersama air suam sampai berbuih

Nak buat donut macam nana...dah kecur ala ala big apple jco gitu


ok dah malam tadi mencuba 2 ketul hahaha...2 ketul dulu...trial kan...ok menjadi..rupa buruk tapi rasa sedap oi...malam nanti buat lagi...donut glaze dan peanut choc...untuk buat glaze panaskan butter sikit atas pan dan brown sugar kacau sampai likat hitam dan masukkan donut gaul bersama...peanut choc tu campuran peanut butter dan nutella sapu je..heheh..nana buat cantik siap berpintal..ok dah 
















Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

15 comments:

DYatie said...

My.. Sedap nya tengok My...
Nak cuba gak lah nanti!
Jimat kan pakai yis tu.

Wawa Yusoff said...

ok, nak try :)

Zuraidah Butang said...

sedapnyeeeee...leh try buat jgk ni..hehe

ZazaMyMoon said...

rupa dah ada.. kaler pulak macam nak sama dengan kaler pinggan tu..

gud try anyway!!

Qhaifa Nur said...

susah nak cari yis macam ni...hari tu terbeli jenis serbuk padahal dah tanya dengan budak kedai tu...kena mendonut juga lepas ni..yis banyak dalam esbok...

msredcheesecake said...

kurang gemar masak...suka makanje...hhee

ameris said...

kreatip la mimy. donut pun dh mcm kt dunkin jek. bole try wkend ni...

~ NANA ~ said...

sedap kan kakmy? tapi i punya pintal2 tu adik cakap mcm T*IK...hahaha

diana aziz said...

Donut glazed my favvy... kongsi la lg resipi mimy. nanti dtg prangai rajin nana tu, boleh la try buat. :)

Wawa said...

nak buat jugakkkkK!
tapi nape yis die besau sangat....
kang buang...fuuuu...

Cik Eka said...

eka suka donut betul skang. hehehehehe

tapi eka guna yis mauripan tu. sekali buat, fuhhh sedap gilaaa.

hehehe

ctmah said...

org nk buat dr hari tu lg kak.. tp asyik la hold hold hold..udahnye sampai bila r nak buat..huhu

PinKy MoMMa said...

apsal la korang menggiler buat donut ni huhuhu..tergugat dah ank tekakku..mimy janji rasa meletops sudah..nyum nyum

Umi Qi said...

Ya Allah sedap sungguh tgk...ju mmg malas sikit bila nk uli adunan hahahhaha...tuh beli JCO jek...tp kan bila tgk kak mimi buat cm sedapppp je...cm nak cuba jek...haishhh rajin maiiii kt Umi Qi hehehhe

-DoUbLe Z- said...

Akak pakai resepi donut ball cuma tukar yeast kepada yeast basah je ek kak mi? Waaaa...dah macam2 nak buat ni..sabar2..esok nak buat cheese cake kak mi n cikna dulu...fuh fuh

Google