THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

20 March 2012

Langkah Permulaan dan Pengalaman Breasfeeding Ku

Sejak dari mengandung lagi aku nekad mudah mudahan dapat la breastfeeding anak..sebut pasal breastfeeding secara teori nampak senang mudah aje..tapi realiti bila di praktikkan...hendak seribu daya tak nak seribu alasan...serius...bukan mudah sebenarnya nak breastfeeding...lagi pulak nak bagi susu mengalir melimpah ruah...kalau rezeki memang susu banyak kenyang la baby..tapi susu kurang..jangan risau ada banyak cara nak produktifkan bagi banyak...BF ni kalau tak sabar dan stress memang give up ..sebab tu kena rajin, doa, tawakal , cekal , tabah ..ewahh macam nak dapatkan sesuatu lak yer...iyer memang betul punn..setitik pun berharga sangat...

Setiap orang pengalamannya tak sama...macam aku dah berada dalam situasi BF...baru aku rasa ...dengarnya mudah macam petik jari je susu tu boleh keluar ek...aku sendiri masa pregnant dah 9 bulan pun susu tak keluar lagi..cuak panik risau semua ada...takut sangat susu takde...sampai la masa ditunggu dah bersalin harapnya adalah air susu keluar nak bagi baby minum susu pertama ibu yang berkhasiat iaitu kolestrum...tak ada jugak :((...rasa macam nak menangis pun ada...anak dah meraung raung time tu...aku lak bersalin czer kan so baby pun just letak atas dada je tak BF pun..kalau normal rasanya memang baby terus di suakan kat breast ..


Struggle giler time ni pulun nak BF kan jugak Fayel yang baru lahir 2 hari..serius challenge..

Aku bersalin di HKL salah satu hospital rakan bayi...so memang di galakkan penyusuan ibu...takde makna susu formula yer..bawa botol pun tak boleh..pengalaman aku hari pertama susu memang tak keluar..lagi pulak aku masih sakit badan mual muntah lagi kesan czer....anak meraung la ko situ aku tak peduli...at last nurse kena angkut baby bagi susu FM hospital kot...huwaa sedih tapi nak buat camana takde rangsangan boleh buat aku tak larat...seterusnya hari kedua aku cuba suakan kat mulut baby..baby lapar giler dengar bunyi cup cup tapi nangis...sah susu tak keluar lagi..risau lagi...apa nak buat ni?? takkan la susu formula lagi...khasiat susu aku camana??

Alhamdulillah dipermudahkan dan ada jalan...nurse kat situ suggest aku buat rangsangan melalui breastpump...memoga adalah susu keluar...HKL nya breastpump guna jenis Medela..pehh first time pakai memang best...dalam 15 minit buat sesi pam..berjaya tengok air susu mengalir sikit demi sikit..walau tak banyak kan..adalah 10 ml...sikit tapi nikmatnya tak terkata....syukur...dapatlah aku bagi susu kolestrum pertama berkhasiat kat anak aku...susu permulaan agak cair tapi pekat sikit...itulah susu terbaik...jangan risau susu pertama yang sikit tu mencukupi perut baby baru lahir baru sebesar biji manik...memang cukup untuk permulaan..


Susu awalan pertama ku Kolestrum...cukup la walau 10 ml jek..

Aku pakai Pam Manual AVENT ...elektrik dalam fikiran gak..coming soon

Gitulah citernya permulaan breastfeeding aku..dan now aku masih breastfeeding lagi..Alhamdulillah...walau tak semeriah orang lain tapi cukup la untuk perut Fayel...cuma kena rajin sikit la...dalam usia Fayel nak masuk 2 bulan ni susu 2 oz dia minum...tapi setiap 2 jam akan menyusul lagi..agak renyah penat..tapi bagi aku tak sepenat nak bancuh susu formula ngan air panas nya...BF gak senang...nak sumbat saja...sonang....itu kalau baby directfeeding..aku ni bekerja jadi kena la pulun buat stok susu perah...kena la rajin mengepam sekerap mungkin...kekerapan nya adalah setiap 3 jam selepas baby menyusu...dapat la 2 oz ..sikit tapi bila kumpul sehari 3x pam dapat la 6 oz...kasi simpan beku dalam fridge...aku start wat stok lambat jugak..2 minggu lepas pantang baru nak buat..sepatutnya awal sikit tapi takpe lah yang penting usaha lebih sikit...


Hasil susu perah dapat la 2 0z..sikit tapi kena gigih lagi wat stok..


Berkat usaha tak jemu berjaya dapat 4oz..bangga giler rasa...


Walau nampak senang tapi ada gak cabaran dugaan...kadang rasa malas nak mengepam pun ada lagi pulak baby asik nak melekap aje macam Fayel la...tu yang jadi bengkak susu...sakittt beb....pengaliran susu berdasarkan supply and demand..lagi kerap baby hisap lagi banyak la susu...breast kena selalu kosong barulah kilang susu mengeluarkan susu...harapnya begitulah memoga berterusan la susu badan aku ni mengalir untuk Fayel sampai 1 tahun pun jadi la...amin...salah satu tips nak bagi susu bertambah RAJINLAH PUMP SELALU...hari hari aku duk ingatkan diri sendiri...pleaseee jangan malas...

Pulun wat stok simpan..walau terlambat start 2 minggu lepas pantang baru buat....

Faktor pemakanan pun main peranan penting bagi tambah susu...apa yang aku makan buat masa ni adalah :- (kot kot ada lagi tambahan milkbooster sila la share yer) 

  • Lobak Putih (buat sup atau jadi ulam makan gitu jek..)
  • Sayur Sawi (masak tumis air)
  • Horlicks + Oats ( 3x sehari)
  • Kurma (3 biji)
  • Susu Anmum Lacta (3x sehari)
  • Madu (sesudu tiap pagi)
  • Air Longan Kurma Merah (after lunch)
  • Vitamin Habatus Sauda Baraka
Walau begitu sumber makanan di atas adalah sampingan penambah susu aje..yang penting jangan lupa doa dan ayat surah baqarah untuk amalan...sambil mengepam aku baca Ya Mantin...aku cuba selagi mampu la nak BF....andaikata nanti susu pun menyusut..apa nak dikato sudah berserah tawakal..harapan aku sangat tinggi untuk BF ni...semoga dilimpah kan air susu yang semakin banyak melimpah ruah...senang nya untuk sapa?? untuk Fayel jugakk kan...yang penting pengurusan wang dapat dijimatkan..terbaekkk...

budak melekap 24 hours..

kekenyangan ular sawa...jangan di kacau mau sentap ni..haha


PENGALAMAN BF AKU TAK LA SEHEBAT IBU YANG LAGI POWER ...PICISAN JEK..MASIH BERUSAHA LAGI BAGI MERIAH..:))..APAPUN RAJIN LA MENGOOGLE YER PASAL PENYUSUAN IBU...GOOD LUCK ALL MUMMIES





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

21 comments:

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah..masih ade rezki tuk fayel..aku ni masih tak tau untung nasibnyer...memang cakap macam senang kan..tapi aku tau..nak buat tu susah..!! aku tengok mak aku tu dolu2 susu melimpah ruah..aku risau aku tak mampu macam mak aku...tapi tak nak terlalu pikirkan buat mase ni..harap2 lepas beranak nanti aku gigih macam ko jugak...insyaallah...

mamyharraz said...

betul tu mimy..nak menyusukan ank bukan perkara mudah..kena kuat semangat,rajin dan selalu cari info baru menjadi.

dulu sy pun cepat mengalah..cuma dpt bf ank 3 bulan je..hmm mmg cetek ilmu masa tu..rasa mcm ralat..

apapun semoga mimy kuat smgt! happy tgk ibu2 yg bf kt ank :)

~ NANA ~ said...

alhamdulillah...i seronok betol baca pengalaman org brestfeed baby ni...mintak2 la i pon mampu fully bf baby! cahyok k mommy! wish u all the best :)

Riri Yoorin said...

wow kak mimy tumpang gembira :)

Sue Lynnda said...

mimi,

saje nak share, mana tahu ko berkenan. aku dah jadi member dah. ko survey2 lah dulu erk..klu rasa nak try leh kontek aku jer..hehe

http://www.genkimomma.net/2012/03/esp-susu-penuh-bertenaga-penang-perlis.html

Sue Lynnda said...

mimi,

saje nak share, mana tahu ko berkenan. aku dah jadi member dah. ko survey2 lah dulu erk..klu rasa nak try leh kontek aku jer..hehe

http://www.genkimomma.net/2012/03/esp-susu-penuh-bertenaga-penang-perlis.html

I want to lose weight said...

mimy, beli sealer plastic tu..
dah masukkan susu.. seal 2 kali..
pastu bekukan dalam bekas dalam bentuk baring..
nnt susu tu jadi sekeping..
lebih jimat storage :)

Liyana said...

cayok2, suke tgk ibu2 yg gigih bf baby

makcik rokiah said...

klu simpan susu tu dlm fridge bole tahan bape lame ek?

suka betul tgk fayel kekenyangan kan :)

mekchu said...

bestnya nok dapat buat entry bf kat sini.. mula lah aku terkenang zaman bf mi-cah ni.. kali ni aku nak rajin mcm ko jugak, buat entry utk kenangan!!!

PUAN SUE said...

kak mimi doakn su segigih akak yer...su nk full bf jgk!!

Qhaifa Nur said...

tumpang gembira sebab berjaya dalam bf...
bukan senang kan...semoga fayel dapat membesar dengan sihat hasil dari bf mamanya...

SURIA AMANDA said...

along merasa 6 bulan jer mie..pas tuh xde susu dah....sedey...

POSH76 said...

susu ibu mmg terbaek....aku pun ada baca mcm2 pengalaman breastfeed walaupun menyakitkan...itulah pengorbanan seorang ibu...

Bitt (double IS) said...

yes! akhirnya...hehehe dont worry selagi penuhkan perkataan banyak dlm pikiran ;) sentiasa minum air tau..ismeth suh saya minum yoguart strawberry baru banyak susu...hahhaa makan nasi banyak pon boleh bayak susu..tu dulu saya susah kurus...sebab banyak makan nasi..kena banyak makan dan minum dan juga rehat..masa susukan baby tu dlm keadaan rilex..memang banyak susu ;) kurangkan garam dan ajinamoto...benda tu buat kurang susu...

dina said...

anak aku BF sampai umur 2thn 2bln, senang je kalau bg BF kat baby ni mi, malam2 ko tak payah sesusah nak buka mata bangun bancuh susu, ko selak je halakan je kat mulut dia... hehehe.... anak aku dulu lepas kul 6 jek dia takmo botol dah, jenuh pengasuhnya bg botol, jgn harap dia nak, sebab dia tahu mak dia sampai umah kul 6... kalau lewat sket siap la dia melalak... hehehee... papepun, best of luck utk ko...!

Pepel BoNda AmaNi said...

alhamdulilah...pengalaman mematangkan aku...dulu masa amani...sebulan jerk beb..aku bf kan dia...harapnya tuk aisyah kali nie..aku dapat meneruskan niat murni aku...nak fully bf dia...

Softtouch [Hanim] said...

betul nk fully bf bkn senang..sy sparuh bf..bila ngan sy je dicha nk nenen..ikatan tu rapat tau anak ngan kita..semoga terus ada rezeki utk fayel

NeenaAnuar said...

wahh.. best nya fayel dok nenennnn!! makin gebuu lah nanti dia! hehehe...

iKLiL HuDa said...

Tahniah..!!! semoga lebih lama dan banyak EBM nya :)

Atiqah abd aziz said...

seronok baca pengalaman awak.orang yang baca pun ikut semangant sama..

Google