THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 March 2012

Sudah Cukup 1 Bulan

Happy 1 Month my prince Megat Nufail Anaqi...si hero mama papa...Alhamdulillah dah menginjak sebulan pada 1 March 2011...genap sebulan jugak Fayel hilang Jaundice...memang bertabah la mama papa nya ke hulu ke hilir risau pasal Jaundice nya...Fayel umur sebulan dah kerap berjaga siang..dulu masa dia ada Jaundice waktu siangnya ada lah tido aje..nak BF kena kejut..sampai geletek kaki dia..tu pun sambil menyusu mata pejam rapat...Fayel now dah boleh ajak main...beragah agah...mata celik meliar je tengok sekeliling...tengok TV dah reti hokeh....terkedip je..maybe sbb cahaya...cuma senyuman Fayel mahal..jarang senyum..geramm tau..sesekali aje...ni peel muka mama kot...jarang senyum...jangan bawa ke besar nak nanti orang cop sombong...

Dalam tempoh sebulan ni aku masih Direct Breastfeed cuma keadaan terpaksa memaksa sebab Jaundice lama aku kena topup susu formula...kalau boleh tak nak bagi lagi...tapi dah puas cuba cara lain tak jalan...jalan terakhir susu formula...yes dengan izin Allah..ternyata berkesan..tak pe la stop susu formula..direct breastfeeding je....lagipun selagi ada air susu ni..rezeki Fayel lagi...Fayel memang suka kerap menyusu..setiap dua jam tu memang time dia..dulu waktu dalam hari dia agak kerap la berjaga malam but aku pasan sejak dah sebulan Fayel dah tak banyak kerenah..behave boy..dia merengek nak susu dengan pejam mata..bunyi ekk sikit then dia tido..dah menyenangkan mama papa nya yang kaki tido..huahuaha

Dah sebulan ada appointment checkup untuk imunisasi Hepatitis B dos kedua..aku masih pegi ke Klinik KKIA atas nasihat mak aku...ikutkan nak ke swasta tapi dah mak cakap pegi la KKIA..biar lama takpe dia tengok perkembangan anak details..hmmm follow je la tak mo bantah..prosedur klinik kerajaan macam biasa timbang berat, ukur lilit kepala, ukur panjang..then tunggu pulak nak ngadap Nurse kena soal jawab development baby sebulan...tunggu luar jap ..nama kena panggil balik baru la kena cucuk...gitulah style check gomen..lama la sikit...kalau swasta kejap je tu..tapi aku tak kisah la yang penting catitan buku perkembangan baby mengikut progress...


Summary Checkup 1 Bulan

Berat - 3.9 kg (naik 9 kg je dari 3.02kg masa lahir)
Panjang  - 52 cm
Ukur Lilit Kepala - 37 cm
Tindakbalas - Aktif
Imunisasi - Hepatitis B dos kedua



Fayel tido dalam pangkuan Tok Mak masa nak checkup...mentang mentang la aircond kannn

Kena di bogelkan nak check ukuran timbang semasa....huii shame shame la Fayel tak malu...ngeeeeeee

Muka blur tu tak tahan..nak kena ukur panjang dan lilit kepala pulak...nasib tak nangis tercengang aje...sapa la orang berbaju putih ni

Menginjak sebulan..inilah muka budak mata celik bulat meliar ..dah nak ajak main aje.....mama papanya ngantuk oi...lalu Fayel ni memang main sorang la sambil celik..jangan nangis udahh

Sempena 1 bulan umurnya..Fayel train angkat tegak kan kepala nya atas pertolongan papa....good job baby walau kejap je tak sampai 1 minit...risau gak kang tergeliat lak lehernya


NEXT CHECKUP 2 BULAN 4 APRIL 2012 DAN CUCUK LAGI UNTUK DOS 3 SERANGKAI...




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

22 comments:

~ NANA ~ said...

alhamdulillah dh sebulan...best nmpk baby sihat cmtu...hehe

Shu Shinju said...

hero kak mimy ni comel sgt !!! geram la..bila leh gomol si fayel ni..... acu geram.!!

Liyana said...

comel sgt.. kejap je dh sebulan fayel

eLLy said...

cepat jer masa berlalukan .. Hapy 1 mth bday Fayel :D

yana said...

kak mimy, yana smpai skang (8bln) still pegi gov clinic..yg utk 8bln ni almost give up sbb pnt la tunggu lame pastu kne amek cuti kan...tp mengenangkn nk ade rekod yg bagus kt clinic gov, ku gagahkn jua...yela mne tau akan dtg pape hal ade rekod kt kerajaan sng sket..huuu

norhasniza said...

Fayel cumil sgt iras2 mat saleh pun ada,dgn idung mancungnya..

LoVEaQshA said...

alolo cumilnya muka fayel time bogel tue..~muka cam rela jer dbogelkan..hahahaahahaha

SURIA AMANDA said...

cepat tul masa berlalu...kejap jer dah besar kan..

♥ ROS ♥ said...

Wah mcm mat salleh la fayel ni.. Suka sgt tk.. Akk berat fayel naik 900g je.. Bkn 9kg.. Hihihi :)

Suka bca blog akk terutama about pregnncy :) salam pkenalan...

mamyharraz said...

hai fayel yg hensemmmm ;)

Alhamdulillah dah pun sebulan..cepat je masa berlalu terasa baru semalam makcikyati baca entry mama fayel ttg kehadiran tinydot tau2 harini fayel sudah pun sebulan :)

membesar dgn sihat ya sayang fayel tak sabar nak baca kisah fayel membesar :)

Softtouch [Hanim] said...

bertambah ensem fayel ni..idung tu mancung..skjp je yer sebulan

Ina Khairina said...

berat naik 9kg?tanjat maimon tau,ekeke...
alololo serius ank mimy hensem bangat!

LiAnA said...

comelnya... hensem dh besar nnt ni

iyan shazlind said...

comelnya fayel..:)

ariana8733 said...

comelnye dak fayel ni..geram ana tgk..hehehe..:)

Riri Yoorin said...

waaa hensem boy tau hidung mancung.. i like

Kella said...

alhamdulillah.. seronoknya ikut perkembangan anak ko ni mimy.. fayel dah besar.. aku tak tahan tengok idung dia.. mancung beb!!
budak ni besar nanti hensem nih!!

tahniah sekali lagi!! =)

CikNaa said...

seyes..suke tgk muka baby fayel ni.
hensem weh! hidung n bibir cekci..
hehe..

aTy _faRed~ said...

muker cerdik..:)

Mrs. Norrie said...

klu nenek/tokmak/opah pakaikan baju...klu boleh suar tuh nak tarik sampai tutup dada....hehehehhehe!!!!

ratusiput said...

aku ade terbace...ramai baby kena kuning sbb pemakanan ibu semasa mengandung...especially fast food...seafood...em besar jugak pengaruh pemakanan skang ni kan.tp alhamdulillah budak ensem ni dah sihat.muka fayel ikut papa la... :)

Pepel BoNda AmaNi said...

fayel yang encem...shame2...kanda amani cakap..

Google