THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

13 March 2012

Kisah Fayel dan Prolong Jaundice

Kalau nak tau Fayel kena Jaundice agak lama...normal la kan pada setiap baby yang lahir...muka,badan jadi kekuningan...memula Fayel lahir muka dia bersih lagi dari sebarang pertukaran warna kulit...gebu putih lagi...aku pulak kena duk hospital 3 hari  2 malam dek kerana czer ...tapi bila nak discaj keluar hospital...tetiba pagi tu ada lawatan dari Pakar Paed..doc dah detect Fayel macam nak kena Jaundice...alamakkkkkk....ni aku cuak ni...aku excited nak balik umah..kang kena berkampung lagi kat HKL  ni..tak mau tak mau...lagi pulak lama sangat duk Hospital ada aje timbul itu ini..aku nak cepat balik !!..selagi aku duk hospital selagi tu la pantang proper aku tak bermula...apa tak nya..menu makanan menakutkan...hari pertama dah hidang kari ayam dan sayur kobis...huii seram...aku tak sentuh langsung...lapar kebulur tak mo aku makan..sanggup aku tepon mak aku bawa lauk lain...aku czer kena la jaga pemakanan..dah la dalam pantang...tanya pihak hospital semua boleh kan..risiko ko tanggung la..

Ok sambung pasal jaundice Fayel..nak tak nak dah doktor kata detect kuning..kena la stay dulu...Fayel kena cucuk darah..pastu kena tido bawah lampu biru sementara nak tunggu result bacaan...pertama kali tengok anak duk bawah lampu..aduhai touching nyaaa..meleleh air mata...tak sanggup aku nengok..dah la kena buka baju mata tertutup..dah Fayel terpinga pinga...tak sanggup tengok nya pasal..aku panggil Nurse suh amik jauhkan dari aku...ikut aku nak balut je badan dia..kesian sejuk...so satu hari la Fayel duk lampu biru ngan Nurse...time nak susu je baru Nurse panggil..susu badan tak kuar lagi..kena la Nurse topup susu formula hospital...di samping tu sebab takde...Nurse suh aku buat rangsangan breast pakai pam elektrik hospital...Medela ko...gigih aku cuba...akhirnya....keluar juga ..citer breastfeed entry lain yer..ni pasal Jaundice Fayel...


baru letak dah melalak...tu pasal berbalut mak tak sampai hati nakkk...huwaaa la Fayel sekuatnya

Eh diam pulak dia kat Bilik Nurse HKL...syhh tido aje..ala syian syian iyeee anak mama...keding jekkk yerla baru 3 hari


Tetiba Nurse suh aku kemas barang boleh balik..Fayel ok..yahoo!!!!....dan lepas tu aku balik dan menjalani life bersama Fayel tersayang...tup tup...gembira kejap aje bila nurse KK datang umah buat checkup...terus dapat surat refer sebab baby nampak kuning...di nasihatkan pegi hospital amik darah...tengok bacaan tinggi or rendah...aduhai...terus segera pergi tak lengah...aku lak tetiba rasa nak pegi Hospital Selayang..EA nak HKL...alasan aku sebab Hospital Selyang parking senang...EA pun follow...tapiiiiiiiiiiiii menyesal Hospital Selayang sangat lambat, lembap...benciiiiii tunggu...amik darah dulu pastu nak tunggu doktor check lambat...dari kul 4 ptg..akhirnya kul 7 malam baru dapt result bacaan nya tinggi gak la 299...apalagi kena warded kat NICU la...


Warded pun warded la...masuk NICU wad sedih lak nengok baby baby kat situ yang premature, masalah jantung, paru paru dan lain lain..sayu hati terbit rasa bersyukur anak aku Jaundice je...Fayel kena amik darah lagi...pastu kena lampu biru sepanjang masa...melalak lalak dia...sori Fayel..mama papa mampu tengok aje...nak bagi Fayel sihat...aku kena tinggal teman Fayel dalam wad..EA hanya sampai pukul 10.30 malam saja...alaaaaaaaa leceh la...dah la aku tak reti tukar pampers..pulak tu aku masih sakit bisa czer...dugaan betul...positifnya Fayel perlukan mama nya untuk Breastfeeding dengan kerap supaya bacaan turun cepat..semalaman aku tak tido..Fayel pun nak nenen setiap 2 jam..baru nak lelap....Fayel dah ngekkk...pastu kena pantau catit timbang air kencing dan berak setiap jam...penat yang berbaloi esoknya bacaan Fayel turun ke 199...masih tinggi doktor kata tapi untuk kategori berat Fayel di anggap stabil...aku dah leh discaj..lagipun tak elok baby duduk dalam wad NICU lama sangat banyak pulak penyakit lain senang datang..

Fayel balik umah pastu seminggu lepas tu nurse KK datang checkup lagi...alamak nurse tu kata kuning tak habis..ada lagi..aduhai...kena la ulang alik hospital lagi amik darah...tak sanggup nak tengok Fayel kena cucuk..darah meleleh leleh kat kaki kecik dia...huwaa..yer la bacaan masih tinggi lagi 192 pada hari ke 24..kategori prolong jaundice tapi tak perlu warded dah kena refer pakar Paedatrik....apa terjadi tungggu ada kisah di sebalik checkup Paed

Dugaan betul Fayel dan prolong jaundice nya...nasib dia la lama sangat...nasib dia baby aktif..cuma siang tu kuat tido la..aku kejut gak suh nenen...tu pun nanti dia memekap aje bukan hisap sangat pun...demi jaundice Fayel jugak aku tak start makan jamu , stop makan halia lada hitam, stop pati ikan haruan...usaha lain nak ikut petua pun dah tak terbuat..mandi daun cina, perah anggur hitam, minum susu kambing, mandi kuchai, banyak lagi la...cuma nasib Fayel jaundice nya lama...aku pulak berdarah A+  bukan O yang memang faktor jaundice...salah satu sebab doktor cakap maybe dia Breastmilk Jaundice...lagipun nipple aku agak tenggelam mungkin la faktornya...dan satu lagi mmg kebarangkalian baby lelaki asia senang kena jaundice...

kena cucuk tangan yang halus tu sampai lebam...adegan tak sanggup tengok..


Sekali lagi kena warded kali ke 2 kat Hospital Selayang..bacaan naik tinggi 299

Biasalah nengok anak macam ni mana la tak leleh air mata...ngan mata bertampal nya...tengah tido ni tu pasal diam..

Sian pulak kesejukan aku suh Nurse balut ngan plastik...mengigil dek aircond...

Aku serius muka penat...waktu ni kul 3 pagi tak tido lagi...aku hangkut Fayel jap tido sebelah bagi BF...

Esoknya bacaan kuning Fayel dah turun 199..dah boleh discaj...walau kuning tu masih tinggi..Doc Paed ckp stabil ngan umur dia....doc cakap keep BF nanti akan turun lagi...



KISAH TAK HABIS LAGI...FAYEL PROLONG JAUNDICE...LAMA WOOOO ....KENA REFER LAGI....NEXT CITER FOLLOW UP LAGI





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

13 comments:

mizatye said...

i tau mcm mana your feeling..prolong jaundice same dgn my baby last year..sgt2 sedih kan :( i dok dlm NICU hosp serdang seminggu,then bole discharge, tapi bile balik pantang kt kg, nurse suruh pegi klinik checkup every week sbb kuning still ade lg..abis lebam kaki & tgn..kesian tgk baby camtu..cukup jer sebulan,alhamdulillah hilang semua..tapi i lucky skit la sbb normal delivery,akak lagi seksa lah sbb czer kan..no worries, keep on b/feed, insyaallah akan hilang :)
btw,slmt berpantang :)

salam perkenalan sis! :)
http://mizatye.blogspot.com

POSH76 said...

suka tengok fayel...comel nak2 tang hidung & bibir ikut mummy ni....tapi kulit fayel bersih...aku nak komen pasal jaundice tak pandai.....so komen fayel jerlaa

Liyana said...

ala syian fayel....xpe fayel kuat... suke tgk hidung mancung die, hee comel

SURIA AMANDA said...

kesian kan bila tgok anak kita kecik2 macm tuh kena cucuk..sib baik dania dulu sekejap jer..2-3 hari dah ok..tp still kena cucuk la..luruh jantung dgr dia nangis melalak kena cucuk..rasa nak tendang doc tuh

LoVEaQshA said...

alahai cedey lak bc psl fayel kna jaundice,ciannye dia..~
tp anty thu fayel kuat kn,insyallah pasti ada hikmah sume nie blaku..
Akk nanti smbug psl cte fayel nie tau..

mamyharraz said...

perasaan mimy sama mcm sy lahirkan kakal.situasi kita sama..sampai sy kena transfer wad kayu kt hkl berdua dgn kakal ohh pengalaman tak dpt dilupakan.

tengok ank kena cucuk mmg sedih..syukur fayel dah ok,sihat dan bertambah tembam :) makcik yati doakan fayel sihat2 selalu :)

sy pun tak paham dgn hospital selayang...pelik sgt lama nak amik keputusan pastu turn tgg giliran punyalah lama..HKL ok tp tulah persekitaran lah pulak kurang selesa..

Kella said...

alololo.. sedihnya citer ko ni.. buat aku bergenang je.. tengok fayel yang kecik tu begitu.. hati jadi sayu beb... =(

PUAN SUE said...

kak pengalaman kite samela..sedih kan

Pepel BoNda AmaNi said...

aisyah dulu pun kena jaundice yang sangat tinggi..sampai kena tukar darah...dan aku xsanggup dan xboleh langsung nak amik gambar aisyah...wayar berselirat kat badan...pampers pun alas jerk..xleh pakaikan..hati ibu mana yang sanggup tengok anak cam tue...so dedi dah pesan..jangan amik gambar aisyah macam tue...

aTy _faRed~ said...

walaupon hati terluka tengok keadaan anak macam tu..tapi demi kebaikan die..redhokan jugak.. aku pon tak tau macamane aku pulak nanti..hurrmmm...

D Yatie said...

kesiannya..kte arissa bbrp hari je kte dh ssh ht.. :(

http://notadyatie.blogspot.com/2012/02/jaundis-petua-orang-kampung.html

Riri Yoorin said...

baby...nak membesar..memang begitu kan.. jangan risau kak mimy

ratusiput said...

teringat masa abang kena kuning dulu kat ward...hari2 aku nangis...sbb tak sampai hati tgk anak kena gitu...tak pakai baju sme...iskk...

Google