THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

29 March 2012

Cerita Pantang Bergambar

Kelmarin aku sharing pasal pantang tanpa gambar kan...apa celop kannnn....blog aku citer mesti ada gambar...aku nak upload gambar bersama cerita panjang lebar ...hmm panjang bebenor lak..dan pulak kabel BB takde so tak dapat la gambar sambil bercerita...so aku nak tepek gambo kenangan sepanjang berpantang jugak kat blog...perlu la....hihih...perlu kenangan berpantang menjadi puteri...susun atur gambar tak berapa susun...setiap gambar ada ceritanya....mariii


Stokin double tuuu...dua lapis sekali pakai...takut sejuk masuk angin kann

Nak jalan kena pakai selipar...tak pakai tapak kaki sakit..sepanjang waktu la duk heret selipar ni...

air mandian beli di FB...sangat berbaloi boleh pakai 2-3 kali...bau herba lekat tak hilang...sepeket RM12...sapa mau beli boleh add http://www.facebook.com/profile.php?id=100000596307005

Tetap guna tradisional jugak...pakai daun daun ...

 Apa benda ni?? ni air basuhan bawah ...asam keping campur garam campur air panas suam...best wooo basuh

ini asam keping kering letak kat bilik air..nak cuci bawah je letak...

9 bulan simpan rambut panjang untuk dijadikan toncit...ikat ketat dan tinggi untuk buang angin...

Selesai mandi...ready nak berparam satu badan..eh duit Fayel ko pegang wat pe daaa

Ini nama nya berpilis di dahi buang angin

kena banyak baring rehat jugak masa pantang...maka kita zzzzzzzzzz

ok ready for tungku pulak...balut ngan daun mengkudu

tuam tuam kat atas perut...adusss sedap nyaaaaaa....panas dan nyaman

pati ikan haruan..ada orang loya...aku suka...ok je

bismillah dulu..tutup hidung..jalannnnnnnnn

nah habis jugak aku makan untuk 2 minggu

ready for jamu buk....Pil 1 - memulihkan kesihatan dalaman kecutkan rahim..makan seminggu je

sambung Pil 2- untuk memelihara kesihatan badan dan mengempiskan perut...huhu..makan berterusan 2 minggu (14 hari)

Pil 3 - menambahkan air susu badan...selepas habis 14 hari pil 2 sambung ni yer

bentuk pil jamu...2 biji kasi telan....minum ngan air panas yer tak terasa kelat lidah

Serbuk lada hitam yang menjadi menu harian...wajib setiap kali makan nasi mesti kena letak...ini lah yang membuatkan badan panas lepas makan

menu makanan pantang hari pertama - Sup Ikan Haruan + Sayur Lobak Putih Sawi

Hari ke 2 best gak....Ikan Haruan kita bako dalam daun pisang....perah sikit limau nipis..peh...jangan lupa limau sunkist cuci mulut

Hari ke-3 Encik Awak masakkan bini nya Ikan Haruan Stim bersama Sayur Lobak Putih Sawi

Minum petang bersama Milo Panas dan Biskut keras...selera canak weh..best

woooooooo meriah...kita balun....Sup Ikan Haruan ada, Sayur Lobak Putih Sawi...jangan lupa Air Longan Kurma panas...habis makan berpeluh

Stok makanan dalam pantang ...ini gabungan ikan bilis dan rempah rempah bawang putih, halba, kunyit, lada hitam then goreng garing..terbaik ni..

Nak pulak makan ngan Nasi panas panas...terbaek la...rasa nak tambah lagi nasi..oh cannot

Jangan lupa Sayur Sawi yer...mesti ada sayur tau

Mencuba menu tempe rempah..oh badan aku tak leh makan la...masuk angin..terus serik

Tukar selera makan Ulam Pegaga dan Lobak Putih masak ngan Suhun..ok gak lagi pulak perah limau nipis...best jugak 


Main cuba cuba lunch menu lunch baru dalam pantang emak ku masak "Tumis Pegaga Lobak Putih"..walawehh best la pulak..

Bertemu ayam di hari 40 ...hai ayam....Lobak Putih rebus buat ulam pun sodap...

Terus dah berani makan ayam...ayam golek berempah curah Sos Lada Hitam..haiyaaa mau nya tak sedap


AKU MASIH MENGAMALKAN PANTANG MAKAN MAKANAN YANG BERBISA, ANGIN...AKAN DITERUSKAN SEHINGGA 100 HARI...SEHINGGA KINI NO AIS DAN SEAFOOD...EH AIS TU APA...HAHAHA...(SEDAP HATI SENDIRI)




Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

17 comments:

noradzlina.kamdani said...

wah..best la menu yg mimy share tu..klu dpr upload resepi sekali la...lin mgkn kene berpantang sendiri kt pilah.

mamyharraz said...

seronoknya baca review hari-hari pantang mimy :D

sgt detail.dan sy percaya mimy seorg yg displin.terbaik sgt.patutlah wajah mimy berseri-seri skrg ni.
nampak sgt hasilnya :D

maisara my said...

makaih....blh plak terliur tgk menu akak...hahaha...yg tak thn time lauk hubby masak, nasi siap sukat gune mangkuk tu!!!!

ehh, akak minum pati haruan tu bl??....pati haruan tu blh jd punca kuning anak naik tau!!!...hikhik....

POSH76 said...

beb cayalah kalau ikut betul2 diet camni confirm kurus...tabik spring kat ko patutla nampak gambo terbaru kat FB...santek & berseri2....

Girl Girl said...

wahhhh.... meriah menu org berpantang... silap hrbln, mimy lg kurus dr nana... huhuh

Riri Yoorin said...

kak mimy hamboii lauk pantang tu semua sedap2. .kita pulak yang teruja tgk yummy

CikNaa said...

best nye lauk akak dlm pantang nih.. selera nengok nye. sy nanti tak tau la cemane lauk nye.. btw, buah oren boleh ek mkn? cam best je..

Ina Khairina said...

ehh nampak sedap sgt lauk pantang mimi tu,kita dulu selalu mkn ikan masin dgn lada je....tp oren mmg wajib mkn hari2,mmg cpt blh sembuhkan luka czer kan....

Kella said...

hehehehe... sekali tengok menu2 ko ni memang menyelerakan... orang tak pantang pun terliur.. =)

~ NANA ~ said...

thanks coz share pasal mandiah herba tu...mmg sedang mencari....hehe

farah keifli said...

wahh!!disiplinnya kak mimy..farah pakai stokin seminggu je..tu pun lepas kena bebel dgn umi..berurut,bertungku,berbengkung tak buat pun..serbuk lada hitam try jugak,tapi perut umar pulak tak IN..mandi daun tu je farah disiplin 40hari..ikan haruan mkn 3kali je,susah nak dapat..kalau disiplin macam kak mimy confirm dah slim..

Alin Marlini said...

bagus amalkan pantang cara mak2 kita sebab hasilnya hingga ke tua

Nuraz said...

bestnya lauk dlm pantang...tak lama lagi turn akak lah pulak...tapi kan, ikut pantang cara mak akak plak..segala jenis limau pantang sampai umur anak setahun...tapi mimy lain pulak kan, blh mkn limau masa dlm pantang...lain padang, lain belalang.. :)

nUR_rOsALiNdA said...

Chaiyokkk nok..Selamat bekerja minggu depan..Hehehehehe`

Softtouch [Hanim] said...

menu pntang mmg sedap..

mknan bisa tu mil sy ckp jgn mkn smpai anak tumbuhngigi. cth mcm jantung pisang, rebung n daun kantan..

Mrs. Norrie said...

nantikan dah habis pantang 100 hari ko, dah jumpa makanan lain...mesti ko rasa tak selera nak mkn cam nih dah....dlm pantang jer kita rasa sedapnya...abis pantang, tgk pun cam tak berapa nak lalu....aku pantang hari2 ikan bakar+ ikan masin bakar + ngan sayur sawi rebus., rebus semata2 takder bawang bagai..kira menu ko nih heaven jugaklah...

Ibu Aiman Syamimi said...

wah...dpt knowledge baru tntg berpantang....tq ye..jom kita tukar2 blog list...visit me back http://zahirahhafizan.blogspot.com. sy msukkan blog awk dlm blog list sy..

Google