THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

15 March 2012

Follow Up Jaundice Menyakitkan Hati Membuangkan Masa..Puii

Sambung balik citer Jaundice Fayel.....di sebabkan Jaundice nya makan masa berhari hari lamanya...standard Jaundice dalam 10 hari je la paling lama...Fayel lama ko...masa gi follow up pun dah 24 hari...fuhh kesian dia..asik kena jadi bahan eksperimen nak pulihkan jaundicenya..segala petua petua orang suggest aku dah cuba..antaranya..mandi daun kucai, daun inai, bendi, bunga teh cina, dari segi makan..perah anggur hitam, susu kambing, madu, air zam zam, ...sampai rasa dah giveup...malas dah...lagi pulak kalau orang datang melawat Fayel asik duk cakap muka ada kuning lagi...terus rasa cuak berganda ganda..aduhai sian nya ramai orang tegur dia...tapi memang betul pun..dia nangis je nampak kuning kat muka...

Nak tak nak dah berlarutan lama macam ni memang kena refer hospital...lagi details la dia punya pemeriksaan...aku sebenarnya rasa menyesal refer hospital selayang untuk kali kedua..kali pertama NICU masih ok..tapi kali kedua refer again Hospital Selayang ke Klinik Pakar Paedatrik...aduhai memang menyampah...appointment pertama je dah makan masa lama nak checkup ...aku datang kul 1 ptg..turn no sampai kul 4.30 ptg...giler lama..padahal patient ada 4-5 orang je...then bila dah petang nak amik darah nurse semua sibuk nak balik yer la waktu bekerja dah habis kan..sudah nya esok aku kena datang sekali ngan sampel air kencing Fayel...konon nya esok datang terus masuk je tak payah beratur...hmm yer la tu..tipuuu esok datang cucuk darah kena tunggu giliran gak...sian EA dia dah la keje..ingat nak drop aje dah kena tunggu...** amik darah /sampel kencing untuk check terperinci takut penyakit berkaitan hati**


Baby Fayel ready nak gi Hospital...behave tul..tido aje

Mama ko ajak posing kemain sengeh pun ko steady tido kan nak

Tunggu giliran pun Fayel ketiduran jugak...ngan Papa ko sekali join kan...hahaha

Tido tak sedar diri...bangunn Fayel...susu time...sedap kot tido dalam car seat baru ni..huhu


Habis part appointment pertama...ada appointment kedua ikut tarikh yang ditetapkan untuk tau result..okey la datang jugak...tunggu lagi macam biasa...jadi orang terakhir lagi ...sekali masuk hmm menghampakan..masuk je doktor ni check fayel timbang, gerakan semua..then tanya sikit sikit pada mama papa...then tak sedap hati aku tanya..."doktor result macamana"..doktor tu kata "sabar yer ini yang saya nak bincangkan"..waduhh apahal ni cuak aku...dia suh duduk..amik kertas kosong..citer la pasal prolong jaundice...bla bla bla bla bla bla....sekali dia leh cakap...hari ni sistem down result takde nanti buat appointment lain hari jumaat ni......hapa !! aku terus sentap menyirap la..tak sedar aku menyound doktor..aku tersangat geram....."apa ni doktor i came here for nothing..ingat senang ke husband saya nak cuti..dah la keje jauh kat Cyberjaya..sy pun dalam confinement lagi..sy paham la sistem down benda tak disengajakan tapi takkan tak boleh trace the result..bukan semalam pun amik darah..dari last week lagi.."...time ni aku dah macam singa lapar jadi acuh tak acuh pandang..aku nak blah je..nurse kat situ pandang je aku...mau aku tak marah dia suh aku datang appointment lain..hapa ingat tak de keje lain asik nak datang sini pastu hapa pun tak boleh...EA terdiam je tgk bini dia naik hantu..hihihi..


Aku balik umah dalam keadaan frust yang teramat..rasa menyesal pulak tak rujuk HKL..dah tentu situ tempat Fayel lahir..EA dalam kete duk hentam aku la..akibat nak sangat Hospital Selayang...bengang aku tak habis...sian Fayel kami duk usung dia ulang alik dalam kete..tak juga dapat detect prolong jaundice nya..serius dah takde hati nak gi follow up again..tapi sebab nak anak baik kan...pasrah ..mak abah aku kata dah tak payah pegi tengok Fayel nya kuning macam takde...hmmm kalau gitu aku bawa follow KKIA je la .amik darah nak tau bacaan..yer aku pegi KKIA ..Alhamdulillah bacaan dah turun...dah 6.4..legaaaaa dah tak payah sibuk nak gi Hospital Selayang yang bengong tu...beberapa hari lepas tu ..hari appointment konon yang dijanji kan tu..ada nurse call leh suh aku datang amik darah dan sampel kencing sekali lagi..apa !!!!!!!!!!! weh takde makna la aku nak pegi..aku sound gak .."habis tu result tak ada la ni..mana result hari tu?..saya takde masa la nak datang buang masa semata benda 2-3 kali"..nurse tu terpinga dia just bagi reason Doktor yang minta...what the heck....tak kose layan...babai...

Kesimpulan dipendek kan..Prolong Jaundice baik dengan sendiri nya setelah aku surrender bagi topup susu FM(formula cap lembu)..bukan sebab aku tak support BF yer..aku kena akur jugak mana yang rasa baik..setelah aku cuba bermacam cara petua semua nya tak jalan..aku paling risau kalau tahap sampai kena tukar darah... kesian sangat..minta di jauhkan la....kejap je pun dah BF semula...Fayel dan BF mana boleh dipisahkan hihih...now Fayel dah bebas Jaundice...bilirubin dah disingkirkan dalam badannya..kulit pun dah kembali normal...hari siang pun dah berjaga....lega dah tak payah menyakitkan Fayel dengan melalak cucuk darah dan sampel air kencing......tak perlu nak buang masa pegi Hospital Selayang yang hampeh, slow, lembap...plsss la yer pihak hospital benda benda gini lagi baby jangan la diremeh kan....main amik mudah aje geram aku..pengajaran buat aku juga...




Checkup kali ke 2..tido lagi ...beralaskan toto jekk pun jadi jugak budak kecik ni lena


muka budak lena ketiduran...kacau la camana pun tak bangun ...suka tido macam mama ko gak


pegi Hospital Selayang jumpa kawan mama..Aunty Dila...tengok tu ngan Aunty Dila pun nak nenen..iskk tak malu


Bertemu Dila..kawan blogger ...akhirnya dah jumpa bertentang mata...pestime jumpa kepoh bercerita macam kenal lama haha


TQ Aunty Dila jenguk Baby Fayel kat sepital...ok Fayel dah gerak tak reti diam tu tandanya nak nenen



DAH  BAIK JAUNDICE LEGA LA MAMA PAPA NYA...TAPI NOW BABY FAYEL 4 HARI TAK POO POO...RISAU NYA..NORMAL KE? SIAN DIA..MUKA MERAH ASIK KENTUT 








Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

9 comments:

Liyana said...

cian fayel..
habis la buruk name hospital selayang pasni, kekeke

Pepel BoNda AmaNi said...

klu nak story pasal jaundice nie memang kan beb...siksa tengok anak kecik asyik kena inject amik darah jerk...sampai naik stress la kita..apapun fayel..untie bonda berkenan ngan kasut doremon fayel..sama cam selipar kanda amani...

Qhaifa Nur said...

kalau saya dari anak 1 hingga 5 lahir je beri susu kambing sikit...dapat kuar hospital terus jemur kat matahari...takut jadi gitulah sian kat anak kita...lebih takut kena tahan wad macam2 ekspiremen mereka buat..

POSH76 said...

lega fayel dah sihat....risau gak penyakit2 ni...yelah macam2 style nak ilangkan jaundice ni..

FieZaLieSa said...

Alhamdulillah fayel dah sihat..=)
bab poo poo tu baby sy pn jd gak..3 hari x poo poo..isau jugak..sapu minyak..urut2 perut die..hari ke4 br poo poo..

celebration of love said...

Jaundis mmg bahaya... Bby sy kene sampaikan 1 bulan... Kami pun asyik ulang alik ke hospital tuk check darah dia... Tp alhamdulillah ,semua da selesai... T.care farel.. Salam kenal mummy...

wahida said...

sakitnya hati bila gi spital layanan mcm hampeh tu...sikit2 appoinment, resultnya nan hado...grrrrr!!

Alhamdulillah, fayel dah ok, yg penting, baby ko sgt comel okeh...gerammm!

cer ko sapu minyak yu yi, kot2 lepas ni dia boleh poo poo, tapi kalau tak keluar jugak, ko bawak dia gi klinik tau...

radziah AR said...

syukur fayel dah hilang jaundice.

kebiasaan yg dengar dgn hosp/klinik gov. mcm tu la. akak pun penah kena time anak first. dah la kita tak tahu apa lagi. sampai nangis di klinik. sakit hati. nak marah xboleh, ye la, cuma utk memahami mrk. kita nak bersalin private pun sibuk.
at last, anak kedua kad merah tak buat pun. 4.45kg, besarkan! salin normal. kalau hosp, pasti opprte dah. time anak sulung hari due pun, mrk sibuk soh msk ward, nak opprte. last akak ke private. amat puas hati!
dan kedua-dua anak akak, tak kena jaundice pun. alhamdulillah.

maisara my said...

alhamdulillah...baby sy pon kene jaundis lm aritu...smpi day 13 bacaan 268..merata la baby jln kenal hospital..smpi ke hospital machang..(sbb timetu kat umah mertua)...mmg gigihkan jugak la bg susu....sentiasa sy kejutkan die utk minum....tak poopoo tu normal kot kak....baby aliyah pon gtu...tp sy sapu myk yu yee cap limau tu, trus berak.....

Google