THE HUSBAND & WIFE :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

18 January 2012

Akar Siti Fatimah

Selain air selusuh , aku juga standby air akar Siti Fatimah yang aku dapat dari Mekah jugak..Alhamdulillah ada kawan opis gi umrah masa bulan raya tahun lepas ingat jugak dia dengan aku mak buyung yang duk harap nak akar fatimah ni...akar fatimah ada di jual kat mekah...kat sini tak tau la pulak kat mana...tak pernah jumpa lak...katanya akar fatimah ni boleh dijadikan air selusuh untuk memudahkan bersalin...dan sudah tentu dengan izin Allah jugak..

Yang ajaibnya, akar siti fatimah ni akan automatik kembang sekembangnya bila kita dah nak dekat bersalin... Emak aku pun tak baper experience bab bila nak rendam akar ni...awal aku 8 bulan dia dah rendam ...sudahnya akar tak kembang...maknanya belum nak bersalin la tu...aku pun tak berani minum...mak aku suh wat mandi je...oklah dari membazir aku buat air mandian....pastu emak keringkan balik akar  siti fatimah untuk rendam semula .....now aku dah 38 minggu sangat sesuai la merendam buat air minum....tapi masih was was lagi..memang boleh minum ek....apa aku baca minum sikit sikit dari sekarang sampai nak contraction.....


Ini rupa akar siti fatimah seblum direndam...hanya boleh didapati di Mekah..boleh dikeringkan semula selepas guna jadi turun temurun

Air rendaman akar siti fatimah...nah hamik ko emak aku bikin....dia rendam air panas tu ...nak buat air mandi...erkkk...ni masa 8 bulan rendam..tak baper kembang kot kannn belum nak bersalin lagi..

Ha ni yang terbaru emak aku rendam...amik air masak sejug rendam...memang kembang...terkejut aku ...mak suh minum sikit sikit....eh takpe ke..

Air yang diprepare oleh emak aku hari hari ...macam budak kecik dah aku ni ...bawak bekalan air...air Yasin,air ZamZam, yang bekas kecik air akak Siti Fatimah....mana satu la nak minum dulu ni...




YA ALLAH NAK DEKAT BERSALIN DAH AKU NI RUPANYA...2-3 MINGGU LAGI JE COUNTING ....SELAMAT LAH HENDAKNYA...AMIN





Important : Declaration of images are the intellectual or personal property,image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner,Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image. MIMY HAMID

20 comments:

NanieZara said...

Boleh k.mimi minum jer apa yg ada tu.kita ikhtiar lah kan apa2 pon semua dgn izinNYA jgak.buat gosok2 kat perut air tu smbil tu doakan yg baik2 utk baby..insyallah.klu ada miyak selusuh sapukan kat atas tulang punggung tau

wahida said...

aku dulu minum air akar siti fatimah tu..tapi pinjam org punya..tukang urut tu ckp minum masa dah sakit nak bersalin tu..masa dah contraction tu...supaya senang bersalin...Alhamdulillah, mmg mudah bersalin...
awal2 ni kalau minum ko akan rasa contraction selalu weh...ni tukang urut tu ckp la...

aku dulu minum tu siap letak kunci umah dlm air tu weh...ekekekek..tukang urut tu yg suruh sbb supaya senang bukaan tu terbuka...

apapun, ni semua kuasa Allah kan, kita cuma ikhtiar jer...

D Yatie said...

seronoknya dapat akar fatimah. :) kte skrg ni menunggu hari. tah bila baby nak kuar. tak ada sign2 yang jelas dan nyata lagi. huhu.

Girl Girl said...

Pes time tengok.... adoyaiii... cane la klu nana yg prengnant...? nana mne la blh telan benda2 cenggini.. cane la tekak mimy leh telan kan.. tak terbayang rasenye.

~ NANA ~ said...

i tgh mencari akar siti fatimah ni tp xtau la sape2 nk pegi mekah...hukhuk...harap2 la dpt b4 deliver nnti

apa2 pon gud luck k...semoga semuanya selamat

LoVEaQshA said...

eh sib baikla mak zura br blk dr hji taun lps dia teringat nk bli siap2 akar ftmah nie..

eh kak leh bwk mdi erk?huhu xthula plak..owh mknanya lau nk mnum kna tgu msk 9blnla erk br kembang?alahai confuse terserlah..

Deqna said...

yer kita berusaha Allah jua yg menentukan....

good luck beb! tak sabar nak dengar gud news nie tau..

aTy _faRed~ said...

kalau kite tak bersalin lagi akar tu tak kan kembang ek..?? aku baru jer dapat dari mertua aku ritu..tak buat pon lagi..sebab lambat lagi nak beranak kan..[kot lar]..

Qhaifa Nur said...

rupanya macam2 petua ada untuk mudah bersalin....yang baik diamalkan

moga selamat semuanya...

Nailah Azman said...

Assalamualaikum.

Kak, akar Fatimah tu elok minum masa Akak betul dah masuk labour room or masa dah rasa sakit. Not rendam in a long time. Hehehe.

Contohlah, Akak dah sakit, masuk wad, haaa time tu lah minum. Not rendam lama-lama ok? ;)

I want to lose weight said...

Ok jer..
Petua nenek akak...
Bila minum, tinggalkan sket dalam cawan..
Pastu pergi kat tingkap..
Curah laju-laju..

Kononnya nanti baby pun kuar camtu laa laju nyer.. menerpa je..

Ntah boleh pakai ke tidak petua ni hanya tuhan yang tahu :)

Hunny Kitty said...

betul2 my mom pun ckp kalao kita rendam kembang sekembang2nya dah nak time dah la tuh

ratusiput said...

macam magic ek...em aku mmg tak pernah minum2 akar ni.dulu minum air selusuh je tp pun jalan susah bukak.maybe sbb aku rendah kan..pape pun doakan utk ko... :)

Bitt (double IS) said...

next week minum lerr jgn minum skang kang terberanak awal kannnggg...akekekeke tak pon masa sakit contraction macam kata wahida tu..

PUAN SUE said...

semoga dipermudahkn...aminnn

ciksuen said...

ehe,,semoga dipermudahkan nnt. amin :)

Nadine said...

I pun ada akar ni, my hubby's cousin bawak dari mekah masa I nak bersalinkan Faaz. tapi at last tak guna since I kena c-sec. simpan lagi sampai skang, ingatkan boleh guna masa preggy kali ke 2, tp rupa2nya kena c-sec lagi..haha. sudahnya tersimpan je la kat rumah tu :)

I doakan semuanya berjalan lancar ye mimy. excitednya nak tgk ur baby...

btw, air akar tu minum masa start rasa contraction dear :)

intandayani said...

ape pun semoga dipermudahkan bersalain...aminnn

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

Ct Edzreena said...

thanks for the info.....

Google